Istoria Bărăganului din cele mai vechi timpuri și până azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Județean Ialomița deține un patrimoniu arheologic fabulos, compus din obiecte găsite sub țărâna Bărăganului, ce datează de mii de ani. Pe lângă patrimoniul arheologic, muzeul mai deține impresionante colecții de etnografie, artă și cultură religioasă sau arte plastice.

Principalul punct de atracție al Muzeului Județean de Istorie îl reprezintă colecția arheologică dobândită în urma cercetărilor pe șantierele de lucru, sau a descoperirilor întâmplătoare de către cetățenii județului. Colecţia este constituită din obiecte ce aparţin unor perioade istorice diferite, începând din Neolitic (mil. V î.Hr.) şi până în plină epocă medievală (sec.XV-XVIII).

Din epoca metalelor se evidențiază depozitul de bronzuri descoperit în localitatea Dridu- Metreze. „Prin numărul mare de piese (352) şi diversitatea lor (seceri, vârfuri de lance, topoare, obiecte de podoabă, de harnaşament) se încadrează în categoria marilor valori antice descoperite în Romania“, spune Florin Vlad, directorul Muzeului Județean Ialomița.

Multe dintre obiectele ce datează din antichitate sau evul mediuau fost descoperite de arheologi pe șantierele de la Popina Bordușani, Stelnica, Crăsan sau Vlădeni. Cu toate acestea, descoperirile întâmplătoare făcute de simplii locuitori ai județului au făcut ca patrimonial muzeului să craescă considerabil. Cea mai recentă descoperie s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni, când un localnic din comuna Făcăeni a descoperit un schelet uman și un vas de lut, ce datează de acum 1.000 de ani.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite