Imagini rare din Epoca de Aur. Cum lucrau pionierii din Bărăgan să recolteze morcovii la orele de muncă patriotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fotograf din Slobozia a postat pe Facebook o serie de fotografii în care mai mulţi copii efectuau lucrări agricole în timpul orelor de „muncă patriotică”.

Activităţile de voluntariat de astăzi purtau în trecut denumirea de „muncă patriotică”. Acest sistem de activităţi a luat amploare în timpul lui Nicolae Ceauşescu şi s-a încheiat în 1989. Ideea nu a fost patentată de dictatorul român ci de Lenin care, în 1918, a chemat întreaga Rusie la muncă obligatorie generalizată.

Ceauşescu a implementat munca patriotică în toate sistemele, românii fiind implicaţi cu mic cu mare pentru a susţine productivitatea Republicii Socialiste România.

Elevii, angrenaţi în munci agricole

Cea mai mare categorie socială implicată în activităţile de muncă patriotică era reprezentată de copii şi tineri. De la clase generale şi până la liceu, elevii făceau parte din sistemul muncilor voluntare. Fiecare dintre participanţi primea câte un sac de rafie pe care, în timpul recoltatului de exemplu, trebuia să-l umple cu fructe, legume sau bumbac.

„Munca patriotică” în Bărăgan

Fotograful din Slobozia Ciprian Sofineti a publicat pe site-ul de socializare Facebook o serie de fotografii de arhivă, din colecţia personală, în care apare un grup de copii care participă la activităţi agricole, în timpul orelor de muncă patriotică.

„Ca si alte imagini cu Slobozia de altă dată pe care le-am postat, acestea fac parte din colecţia personală. Adunate de te miri unde”, este mesajul transmis de fotograful din Slobozia, pe site-ul de socializare.

Purtând binecunoscutele cravate de pionieri, copii sunt surprinşi ţinând în mână unelte agricole cu care lucrează pământul, într-o zi de toamnă. În alte imagini, grupul de pionieri participă la culesul de morcovi sau varză.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite