Topul bolilor cronice agravate de frig. „Păhărelul de ţuică la tăiatul porcului doar ne dă impresia că ne încălzeşte“
0Frigul s-a instalat, iar cei care au afecţiuni cronice se confruntă cu probleme medicale. Care sunt bolile care se acutizează în perioadele cu temperaturi scăzute şi ce putem face.
Pacienţii cu afecţiuni cronice resimt drastic scăderile de temperatură, câteva boli fiind în top-ul celor care se acutizează rapid. Prima dintre acestea, spune medicul de familie Viorel Dumitrescu, ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), o afecţiune care, din păcate, a luat o foarte mare amploare în ultimii ani. Boala se agravează rapid, pacienţii care şi aşa simt, în cea mai mare parte a timpului, că „nu le ajunge aerul“ fiind avertizaţi să nu se expună temperaturilor scăzute.
„Boala cea mai sensibilă este bronhopneumopatia obstructivă cronică. BPOC-ul este cel mai des acutizat de expunerea la frig, de aceea persoanele acestea e bine să nu iasă afară decât pe timpul prânzului, când temperaturile sunt pozitive“, avertizează medicul.
O altă afecţiune ale cărei simptome se exacerbează, tot de tip respirator, este astmul bronşic, însă şi rinitele alergice vor pune mai mari probleme.
„Persoanele care suferă de astm bronşic au foarte mult de suferit, de asemenea cei cu rinite cronice. Există o inflamaţie permanentă a mucoasei rino-faringiene, iar prin expunerea la aer rece se ajunge la exacerbarea simptomelor. Se ştie că în sezonul rece sunt mai frecvente virozele, care pot declanşa ele însele crize de astm şi inflamarea căilor respiratorii superioare. De aceea se recomandă vaccinarea celor diagnosticaţi cu astfel de afecţiuni cronice. De asemenea, cei cu hipertensiune, BPOC, boli profesionale – cum ar fi silicoza, ar trebuie să se vaccineze antigripal. (...)Alte boli care se pot declanşa odată cu trecerea de la cald la frig sunt afecţiunile cardiace – persoanele care suferă de cardiopatie ischiemică cronică – să nu se expună la scăderi bruşte de temperatură. Există posibilitatea apariţiei unui spasm al arterelor coronare, se poate traduce cu angină pectorală, sindrom coronarian acut, până la infarct miocardic. Se îngustează lumenul arterelor coronare, care şi aşa, la aceste persoane, este în suferinţă“, explică medicul. Alte afecţiuni care se pot acutiza sunt cele din sfera reumatismală.
Sfaturi de luat în seamă
Că suferim sau nu de o bolă, indicaţia este să purtăm, în sezonul rece, îmbrăcăminte adecvată, în primul rând. De asemenea, pe cât posibil, pacienţii cronici trebuie să evite expunerea la temperaturi negative, amănând ieşirile în aer liber pentru orele prânzului şi evitându-le în zilele geroase. Efortul fizic în aer liber, pe temperaturi de îngheţ, trebuie şi acesta evitat.
Consumul de lichide este absolut necesar, însă acestea trebuie consumate calde, nu fierbinţi. Un alt mit demontat de medici este acela că „ne încălzim cu o tărie“. „Este contraindicat consumul alcoolului în perioadele reci. Cu păhărelul de ţuică, afară, la tăiatul porcului, ai toate şansele să produci un spasm coronarian. Mulţi dintre noi nici nu ştim că avem o maladie coronariană şi ne trezim că, pac, te apucă durerea. Cardiopatia ischiemică este de obicei asimptomatică“, a mai menţionat medicul.