Spitalul din România care a trimis în concediu peste o treime din personalul medical. O secţie nouă ar putea deveni spaţiu de cazare pentru medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea în care ar fi trebuit mutată secţia Psihiatrie a SJU Slatina ar putea servi drept spaţiu de cazare pentru medici pe perioada crizei FOTO: Alina Mitran
Clădirea în care ar fi trebuit mutată secţia Psihiatrie a SJU Slatina ar putea servi drept spaţiu de cazare pentru medici pe perioada crizei FOTO: Alina Mitran

În aşteptarea valului de pacienţi cu Covid-19, un spital judeţean a luat măsura de a-şi proteja personalul în această perioadă în care patologia încă nu a apărut în unitatea sanitară, regândind modul de lucru şi permiţând angajaţilor să-şi recupereze concediile neefectuate şi zilele libere din 2018 şi 2019.

Pentru că internările programate au fost anulate, iar pacienţii care nu constituie urgenţă sunt încurajaţi să se adreseze medicului de familie şi să evite prezentarea în Urgenţe, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a reuşit să trimită în concediu de odihnă sau zile libere aproaximativ 600 angajaţi din rândul personalului medical, din cei aproape 1.400. Cu toţii sunt, însă, pregătiţi în orice moment să se întoarcă în prima linie, dacă situaţia epidemiologică se schimbă şi în judeţul Olt.

La unitatea slătineană se află internaţi, în prezent, aproximativ 200 de pacienţi, niciunul pozitiv pentru Covid-19, număr cu mult inferior unei situaţii obişnuite. Activitatea în gardă a fost regândită, s-au format echipe de medici-asistenţi-brancardieri-infirmieri care, pe cât posibil, să rămână aceleaşi, astfel încât, în cazul contactului cu un pacient afectat de noul coronavirus, necunoscut cu suspiciune, să se limiteze pe cât posibil infectarea unui număr mare de personal. Organizarea activităţii la nivelul fiecărei secţii medicale a fost lăsată la latitudinea medicilor şefi de secţie, spun surse oficiale din cadrul spitalului. S-a încurajat aprobarea concediilor medicale şi recuperarea zilelor libere de care personalul beneficiază în contul orelor suplimentare effectuate şi nerecuperate, în anumite cazuri, chiar din 2018.  „În proporţie de 97% au dat concedii de odihnă masiv“, spun surse din cadrul spitalului.

Spaţiu de cazare pentru medici

Desi niciun caz confirmat cu Covid-19 nu a fost, până la această dată, tratat în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, chiar dacă numărul pacienţilor suspecţi aduşi în unitate a trecut de 30 (testele au avut rezultat negativ în cazul celor mai mulţi, între timp fiind externaţi, la acest moment în spital fiind în continuare internate opt persoane cu suspiciune pentru care se aşteaptă rezultatele), se gândesc măsuri pentru perioada în care astfel de cazuri vor ajunge şi pe mâna medicilor slătineni. Mai mult, medicii se aşteaptă şi la perioada în care nu vor mai putea pleca din spital, fie pentru că volumul de activitate nu le va mai permite, fie pentru a-şi proteja familiile. S-a gândit, astfel, o variantă de a le asigura medicilor cazare, dacă nu se oferă niciun patron de hotel din Slatina (deşi apelul a fost făcut, n-a răspuns nimeni), în clădirea proaspăt renovată şi în care ar fi trebuit să fie mutată secţia externă de Psihiatrie. Este vorba de fosta creşă nr. 1 din Slatina, la care lucrările s-au finalizat de curând, situată la o stradă distanţă de spital. În respectivul spaţiu a fost adus şi mobilierul nou (paturi de spital, noptiere etc.), astfel încât ar putea constitui o soluţie pentru personalul medical.

Deşi în curând, prognozează medicii, lucrurile vor evolua în sensul creşterii numărului de cazuri şi răspândirii virusului pe întreg teritoriul ţării, prin urmare va fi mare nevoie de medici, cei mai tineri se gândesc acum la colegii pe sprijinul cărora s-au bazat şi după ce aceştia au atins vârsta de pensionare. În spitalul din Slatina sunt şase cazuri de medici pensionari care au rămas în activitate. Recomandarea, în cazul lor, a fost să se retragă, având în vedere riscul crescut de a dezvolta forme grave de boală în cazul contractării virusului.

Triajul la spitalul slătinean se face, în acest moment, pentru patologia respiratorie, în două corturi de campanie montate în faţa UPU, separate pentru copii şi adulţi, însă, cum sistemul luptă cu un inamic nevăzut, nicio metodă de precauţie, sunt conştienţi medicii, nu este eficientă 100%. Din acest motiv se repetă constant protocoalele la nivelul fiecărei secţii, recomandându-se ca fiecare caz care intră în spital să fie tratat, pe cât posibil, ca un potential pacient infectat cu noul coronavirus.

La nivelul unităţii sunt în stoc aproximativ 1.000 combinezoane speciale, acestea fiind folosite pentru cazurile în care există suspiciuni clare de infectare cu noul coronavirus. Triajul pacienţilor cu afecţiuni respiratorii se face cu echipament suplimentar faţă de triajul obişnuit (pe lângă măşti şi mănuşi se folosesc halate impermeabile şi botoşi), iar la nivelul fiecărei secţii medicale din cadrul spitalului au fost organizate saloane speciale pentru pacienţii care au şi simptome respiratorii şi care ar putea fi afectaţi de noul coronavirus.

Conform strategiei cunoscute la acest moment, spitalul din Slatina ar urma să direcţioneze cazurile confirmate de Covid-19 spre spitalul-suport, din momentul în care acestea nu vor mai putea fi preluate de Spitalul de Boli Infecţioase Craiova, spital-suport fiind desemnat Spitalul Municipal Caracal. Dacă în teorie lucrurile stau aşa, în practică medicii sunt conştienţi că în curând se vor afla în situaţia de a trata şi la Slatina cazurile de Covid-19, cu atât mai mult acele cazuri care depăşesc în complexitate competenţa spitalului din Caracal sau pentru care nu se va mai putea opera transferul. Un corp întreg de clădire din cadrul SJU Slatina este, de altfel, rezervat patologiei Covid-19.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite