Slatina: Andrei Alexandru Pavel execută mişcări de kata cu precizie matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Triplu campion naţional şi premiat al Casei Regale a României la karate, elevul oltean este pasionat de matematică neratând niciun concurs de gen.

La 11 ani, Andrei Alexandru Pavel demonstrează o ambiţie de fier şi un caracter puternic. De la nici şase ani împliniţi a reuşit să se impună printre cei mai buni sportivi din ţară la karate, la fiecare competiţie urcând pe podium. „Am păşit pentru prima dată în sală în 2006, iar acum acest sport a devenit o parte din orarul meu zilnic. Mă antrenez la CS BU-DO Slatina cu sensei Romeo Costică. Nu am o tehnică preferată, încerc să le execut pe toate cât mai bine”, spune elevul.

„Muncea în sală până făcea răni”
Acesta a reuşit să câştige până acum 12 medalii şi 4 cupe. A fost desemnat campion naţional în 2006, 2008 şi 2010 la probele de embu mixt, embu masculin, karate individual şi kata, vicecampion naţional în 2007, 2010 şi 2011, iar la Cupa Sakura, patronată de Casa Regală a României, a obţinut două locuri II în 2009 la kata individual şi embu mixt. „Nu a zis niciodată în şase ani că renunţă, deşi i-a fost foarte greu. A avut perioade cu antrenament zilnic sau chiar două pe zi, însumând câte 4-5 ore. Acum i s-au tăbăcit tălpile, dar muncea în sală până făcea răni. A trecut peste durere şi oboseală, şi în fiecare zi a avut puterea să o ia de la capăt”, spune mama sa, Irina.
Este deţinătorul centurii maro, 1 Q, şi se pregăteşte intens pentru campionatul naţional de la sfârşitul acestui an, când speră să obţină centura neagră, ultimul nivel în karate.
Deşi este încă un copil, Andrei nu-şi pierde timpul cu activităţi practicate de cei de-o vârstă cu el. Fiecare zi reprezintă o muncă pentru modelarea personalităţii şi formarea caracterului. Ziua începe cu trezirea la ora 6.00, şcoală până la ora 14.00, pregătire la matematică, apoi la sală. Program continuu pe care-l parcurge cu plăcere. „Există o legătură mentală între karate şi matematică, pentru care am dezvoltat o pasiune încă din grădiniţă. Îmi place matematica, deoarece este logică şi o ştiinţă exactă. Particip la toate concursurile de gen, la care am câştigat diverse premii. Ca şi rezultate, mă situez undeva în primii zece elevi pe judeţ”, spune Andrei.

Ţel clar: o carieră de medic chirurg

Alături de matematică, elevul a descoperit biologia, care l-a fascinat şi i-a deschis setea de cunoaştere pentru tot ceea ce are legătură cu corpul uman. Este hotărât ca meseria de viitor să fie cea de medic chirurg cardiolog. „Am răbdarea necesară, precizie şi sunt capabil să iau decizii bune. Nu sunt prea mic să ştiu ce voi face în viaţă şi cu siguranţă nu-mi voi schimba opinia”, spune băiatul.
A dovedit că este un campion şi cu siguranţă va reuşi să obţină tot ceea ce-şi doreşte.


Profil
NĂSCUT. 28 martie 2000, Slatina
STUDII. Elev clasa a V-a, Şcoala Nr. 5 Slatina
IDEAL. Să devină medic chirurg cardiolog

•• ce-i place

„Îmi plac karatele, să joc fotbal cu prietenii şi să mă plimb cu bicicleta prin oraş sau la ţară. Ador jocurile pe calculator şi să citesc cărţi de aventură, dar cea mai mare pasiune a mea este matematica.”

•• ce nu-i place
„Urăsc minciuna şi răutatea oamenilor. Nu-mi plac oamenii leneşi, nedeterminaţi, fără ambiţie şi nu-mi plac excursiile.”

Întrebări şi răspunsuri:
•• De ce ai ales să practici acest sport?

Am ales karate pentru că mă ajută atât fizic, cât şi psihic, mă ajută să-mi coordonez mai bine acţiunile, să fiu capabil să iau propriile decizii, să am un bun autocontrol şi să lucrez în echipă. Este un sport tactic şi îl prefer şi pentru faptul că există o legătură mentală între karate şi matematică, pentru care am dezvoltat o adevărată pasiune.

•• Există  vreo deosebire dintre ceea ce simţi acum într-o competiţie şi trăile primului concurs?

Pot spune că nu. Mă încearcă aceeaşi emoţie şi aceeaşi dorinţă de a obţine o medalie sau mai multe. Fiecare competiţie vine cu aceeaşi determinare de a obţine mai mult, de a fi tot mai bun.


Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite