Schema prin care fermierii beneficiari de granturi de 5.000 euro sunt păcăliți să plătească anunțuri inutile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivelul întregii țări sunt aproape 10.000 mici fermieri care în aceste zile au primit în conturi microgranturile de  5.000 euro drept compensație pentru pierderile suferite în pandemie. Imediat au apărut și „binevoitorii“ dispuși să la publice anunțuri de presă „obligatorii“. APIA precizează însă că aceste anunțuri sunt inutile.

Consultantul Ion Păunel spune că micii fermieri întreabă ce au de făcut FOTO arhiva Adevărul
Consultantul Ion Păunel spune că micii fermieri întreabă ce au de făcut FOTO arhiva Adevărul

După scandalul accesării celor 5.000 euro/fermă, printr-o măsură finanțată din bani europeni care a permis, pe criteriul „primul venit, primul servit“, finanțarea a doar 10.000 mici fermieri, beneficiarii au intrat în sfârșit în posesia banilor. Sumele au intrat în conturi în această săptămână și imediat au apărut și cei „dispuși să ajute“. Beneficiarii au început să primească mesaje prin care sunt înștiințați că „au obligația“ să publice anunț de începere a proiectului. „Publică rapid AICI“ se încheie mesajul, beneficiarul fiind îndrumat să acceseze un link. Aceste anunțuri sunt însă inutile, APIA venind cu precizări în acest sens.

Mesajul pe care foarte mulți fermieri l-au primit FOTO Facebook/Ion Păunel
Mesajul pe care foarte mulți fermieri l-au primit FOTO Facebook/Ion Păunel

Capcana în care ar putea cădea micii fermieri își are o oarecare susținere în prevederea inițială din ghidul solicitantului pentru accesarea Măsurii 1 – microgranturi 5.000 euro. Conform acestuia, și beneficiarii ajutorului de 5.000 euro aveau obligația, la fel ca beneficiarii granturilor între 5.000 – 120.000 euro (acordate în funcție de cifra de afaceri), să publice anunțuri sau comunicate de presă la începutul și la finalul proiectului. Între timp APIA s-a răzgândit în privința micilor fermieri, astfel că pe site-ul APIA se regăsește următoarea precizare:

„Solicitanților de microgranturi în domeniul agroalimentar din cadrul schemei de ajutor de stat instituite prin OUG nr. 61/2022 NU li se aplică obligațiile prevăzute în capitolul 10 – Informare și publicitate, punctul 10.4 din Ghidul solicitantului, anume:

• Publicarea de anunțuri sau comunicate de presă la începutul și la finalizarea proiectului;

• Expunerea într-un loc vizibil a unui afiș pentru proiectele de investiții pentru care valoarea contribuției publice este mai mică de 500.000 euro;

• Utilizarea de autocolante și/sau plăcuțe pentru mijloace fixe care, conform legislației contabile naționale depăşesc valoarea de 2.500 lei şi au o durată de viață mai mare de un an.

Obligațiile menționate mai sus NU li se aplică beneficiarilor având în vedere că microgranturile din domeniul agroalimentar se acordă sub formă de sumă forfetară, alocate din fonduri externe nerambursabile, cofinanţate din bugetul de stat, pe bază de contract de acordare a ajutorului pentru susţinerea următoarelor cheltuieli angajate după data de 1 februarie 2020:

a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum şi alte categorii de stocuri necesare activităţii curente/operaţionale desfăşurate de beneficiari;

b) datorii curente şi restante faţă de furnizorii curenţi, inclusiv faţă de furnizorii de utilităţi, potrivit contractelor încheiate;

c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat şi/sau cheltuieli privind arenda sau redevenţa pe bază de contract de arendă sau contract de concesiune aferente terenurilor agricole;

d) cheltuieli privind achiziţia de servicii necesare activităţii curente/operaţionale, cu excepţia serviciilor de consultanţă;

e) cheltuieli privind achiziţia de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activităţii curente/operaţionale;

f) cheltuieli privind achiziţia de echipamente, utilaje, instalaţii şi tehnologii necesare reluării activităţii curente/operaţionale;

g) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului şi bugetele locale“.

„Nu faceți plăți cash!“

Beneficiarii microgranturilor de 5.000 euro sunt derutați și își sună consultanții care i-au ajutat să obțină banii.

„Cei pe care i-am gestionat noi ne-au sunat imediat și le-am dat răspunsul corect, dar vă dați seama că sunt 10.000 beneficiari în țară, iar noi avem vreo 20 și ceva. Cred că fiecare consultant în parte a reușit să-i anunțe. Se pare că aceste firme se bazează din nou pe naivitatea omului simplu, omului de la țară, pentru a mai câștiga niște bani de pe urma lui. Să nu uităm că în acești 10.000 beneficiari mai sunt și fermieri care s-au înscris singuri, au reușit, nu au un consultant. Și s-ar putea să cadă în capcană. Tocmai de aceea am făcut acest apel, și la autorități“, spune consultantul Ion Păunel.

El a contactat pe de o parte autoritățile pentru a emite precizări, iar pe de alta le-a transmis fermierilor, public, vestea că nu au obligația plății acestor comunicate.

Ce ar trebui să știe beneficiarii, a mai avertizat consultantul, este faptul că aceste sume, pe de o parte, nu pot fi cheltuite decât prin virament bancar, iar pe de alta, că obligațiile beneficiarilor nu se încheie odată cu cheltuirea banilor, ci va trebui întocmit și un raport.

„Acești bani au niște reguli foarte stricte. Trebuie cheltuiți în 90 de zile și doar prin transfer bancar, pentru a ne achita o parte din input-uri, pentru lucrările necesare, plata datoriilor către bugetul de stat, datorii către furnizori etc. Conform codului CAEN, până la urmă. Nu pot fi folosiți cash. După ce cheltuim bănuții, în maximum 90 de zile, trebuie să vii din nou la consultant, sau tu să faci asta, să încarci în sistem un raport de progres. Acest raport de progres trebuie să conțină ordinele de plată, facturile. Dacă fermierii nu fac asta în 90 de zile vor pierde toată suma. În cont nu trebuie să mai rămână nici măcar un ban“, a mai spus Păunel.

Instituțiile prin intermediul cărora se achită acest ajutor vor avea și eșantioane de control, mai spune consultantul, în funcție de cele constatate astfel de controale putând fi extinse.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite