Problema efectuării gărzilor suplimentare în spitale, tot nerezolvată. Lider: „Muncim în ilegalitate!“
0Promisiunea că de la 1 octombrie gărzile suplimentare se vor plăti la nivelul salariului din 2016 nu i-a făcut pe medici să cedeze şi să semneze un contract pe care îl consideră ilegal, prin urmare intră în gardă, dar fără suport legal.
Deşi a trecut mai bine de o săptămână de la data-limită pentru semnarea contractelor pentru gărzile suplimentare pe care medicii le fac în spitalele publice, cei mai mulţi refuză în continuare să-şi pună semnătura pe un document pe care îl consideră ilegal. Nici recenta victorie, care înseamnă promisiunea ministrului Sănătăţii că de la 1 octombrie vor fi plăti la nivelul actual al salariului, nu raportat la cel din 2009, nu i-a făcut să-şi schimbe atitudinea.
Vicepreşedintele Federaţiei Sindicale HIPOCRAT, medicul Cătălin Dudu, a declarat că pentru moment datele problemei rămân aceleaşi. Contractul care li s-a propus medicilor este fără valoare juridică, motiv pentru care încă se aşteaptă un document valid, în baza căruia să fie prestate gărzile suplimentare. „Noi facem gărzi, însă cu acele excepţii din primele zile, este vorba de câţiva medici de la UPU şi Neurologie, n-a mai semnat nimeni la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Muncim în ilegalitate şi va fi o surpriză şi pentru noi modul cum vom fi plătiţi, pentru că să nu fim plătiţi, sincer, nu mă aştept. Există un grafic de gardă aprobat, suntem pontaţi, e treaba managerului să găsească soluţii“, a spus Dudu.
„Noi nu luptăm cu pacienţii“
Deşi până la acest moment medicii nu au pus problema, chiar dacă n-au semnat contractele, să nu efectueze gărzile, prima din lună fiind, oricum, obligatorie, de la 1 septembrie ar putea interveni complicaţii. „Colegii de la ATI ne-au anunţat că, dacă nu se găseşte o soluţie legală, de la 1 septembrie vor refuza să mai intre în gardă, pentru că de la această dată îşi pierde aplicabilitatea şi Ordinul 870, încă în vigoare. Nu poţi lucra în ilegalitate, asta încercăm să atragem noi atenţia. Noi nu luptăm cu pacienţii, ăsta este şi motivul pentru care n-am pus problema că nu vom face gărzi, însă aspectul legal trebuie lămurit“, a mai spus liderul medicilor.
În judeţul Olt, ca în mai toată ţara, medicii au refuzat în masă la începutul acestei luni semnarea contractelor propuse pentru gărzile suplimentare, pe de o parte pentru că acestea prevedeau că plata orelor efectuate peste programul normal de lucru se va face la nivelul salariului din 2009, lucru neacceptat de medici (deşi, la acest moment, doar pentru perioada august-septembrie 2016, de la 1 octombrie urmând să intervină schimbarea, ar fi dispuşi să-l accepte, cu o formă acceptabilă de contract), iar pe de alta pentru că, spun liderii sindicali, forma de contract nu este cea mai potrivită, contractul nu are valoare juridică.
Odată cu promovarea, la sfârşitul lunii iulie, a modificărilor legislative care reduc inechităţile salariale în sistemul bugetar şi chiar determină creşteri pe anumite sectoare, medicii au mai câştigat ceva, anume dreptul de a se pronunţa cu privire la efectuarea gărzilor. Dacă în vechiul regulament de efectuare a gărzilor acestea erau obligatorii, prin noul regulament, spun medicii, „s-a renunţat la sclavie“, pentru ce depăşeşte numărul de ore obligatorii de gardă devenind necesar acordul şi semnarea unui contract cu timp parţial de muncă. Totodată, s-a câştigat şi dreptul ca orele din gardă să fie considerate vechime în muncă, de aici intervenind, spun medicii, şi ilegalitatea în contractul nou propus spre semnare, care nu ţine seama de modificări, ci se raportează la legislaţia veche.