Concluzia anchetei pentru tânăra plimbată cu fătul mort în burtă de la un spital la altul: „Chiuretajul a fost refuzat verbal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii DSP au fost la Spitalul Municipal din Paşcani pentru a ancheta cazul pacientei FOTO Arhivă
Inspectorii DSP au fost la Spitalul Municipal din Paşcani pentru a ancheta cazul pacientei FOTO Arhivă

Tânăra care a fost plimbată de la un Spitalul Municipal din Paşcani la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi pentru efectuarea unui chiuretaj, întrucât sarcina de şase săptămâni era oprită din evoluţie, a fost îngrijită corect de medicii păşcăneni. Aceasta este concluzia anchetei pe care au făcut-o inspectorii DSP Iaşi.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Iaşi care au verificat la Spitalul Municipal din Paşcani dosarul medical al pacientei Ionela Chihaia au concluzionat că tânăra în vârstă de 21 de ani a fost tratată corespunzător de echipa medicală.

„Urmare a discuţiilor avute cu cadrele medicale din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Paşcani şi analizând foaia de observaţie şi celelalte documente, echipa de control a DSP consideră că nu au fost încălcate drepturile pacientei, cazul a fost manageriat corect medical, respectându-se inclusiv, în orice etapă, opţiunile pacientei”, arată DSP într-un comunicat de presă.

Ioana Chihaia, o tânără de 21 de ani din Vânători, a reclamat la finalul lunii iulie că medicii păşcăneni au refuzat să-i facă un chiuretaj, cu toate că sarcina sa era oprită din evoluţie.

Pacienta a precizat că a fost tratată cu dispreţ de cadrele medicale din cauză că nu avea asigurare medicală sau bani cu care să-şi plătească procedura medicală. Tânăra a arătat că a ajuns la Spitalul Municipal din Paşcani sâmbătă, 23 iulie, şi nu a primit tratament specific, cu toate că avea dureri. Cinci zile mai târziu, pacienta a venit pe cont propriu la Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi, unde i s-a făcut imediat chiuretajul.

Potrivit DSP, pacienta a fost îngrijită corespunzător, ea însăşi refuzând efectuarea chiuretajului, acest lucru fiind consemnat doar verbal, fără să existe documente în acest sens. „I s-a propus tratament antibiotic în vederea chiuretajului uterin, soluţie refuzată verbal de pacientă”, se arată într-un comunicat al DSP.

Inspectorii DSP, precum şi conducerea Spitalului Municipal din Paşcani, înclină să pună decizia pacientei de a refuza chiuretajul în baza unui eveniment neplăcut prin care tânăra a trecut acum câţiva ani, când a născut un copil mort.

„În antecedente, pacienta a născut un făt mort reţinut de 2000 g la Maternitatea Cuza-Vodă din Iaşi”, mai subliniază reprezentanţii DSP. Aceştia punctează că, după investigaţiile din cursul internării, s-a constatat că pacienta nu are contracţii uterine dureroase şi nici sângerare vaginală. Atunci echipa medicală a decis transferul pacientei care prezenta o sarcină de şase săptămâni la o maternitate de nivel superior.

Pacienta nu a fost trimisă cu ambulanţa întrucât nu reprezenta risc vital, după cum subliniază inspectorii DSP. „Având în vedere vârsta gestaţionară mică şi absenţa sângerării care să-i pună viaţa în pericol, nu era absolut necesar chiuretajul uterin. Necesitatea acestuia este stabilită numai de către medicul curant şi numai după obţinerea consimţământului informat al pacientei care, în cazul de faţă, fusese refuzat”, se punctează în comunicatul DSP.
 
Citeşte şi:

INTERVIU Profesorul Maria Stamatin, neonatolog: „Sunt fetiţe de 14-16 ani care vin pur şi simplu să nască“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite