Primăria Slatina schimbă strategia pentru Parcul Industrial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Industrial Slatina se află la marginea urbei, spre comuna Milcov  (FOTO: Mugurel Manea)
Parcul Industrial Slatina se află la marginea urbei, spre comuna Milcov  (FOTO: Mugurel Manea)

Primăria Slatina va organiza o nouă licitaţie pentru vânzarea terenului Parcului Industrial, recent apărut în peisajul autohton al urbei. Astfel, faţă de primă licitaţie organizată acum o săptămână, de data aceasta vor fi mai multe loturi, totul în scopul atragerii a cât mai mulţi investitori. Procedura se va relua în perioada următoare.

După o primă licitaţie derulată pe data de 4 iulie, când, pentru prima dată, a fost scos la vânzare în cadrul unei licitaţii întreg terenul de 32 hectare al Parcului Industrial Slatina – teren împărţit în cinci loturi mari, lucrurile vor sta cu totul altfel la această a doua licitaţie. În urma discuţiilor cu potenţialii investitori, autorităţile au hotărât că trebuie să vină cu unele precizări şi să clarifice anumite aspecte din caietul de sarcini. Astfel, autorităţile locale au decis să schimbe complet strategia de atragere a investitorilor pentru obiectivul menţionat după ce numărul acestora nu a fost pe măsura aşteptărilor la prima licitaţie. Prin urmare, cele cinci loturi iniţiale – cu suprafeţe cuprinse între 21.000 mp şi 172.000 mp -, au fost acum divizate în mult mai multe loturi. Mai exact, investitorii vor avea de ales între suprafeţe de teren ce vor porni de la 2.000 mp, adică mult mai puţin decât pragul iniţial propus şi care s-a dovedit neatractiv.

“În perioada imediat următoare vom lansa o nouă licitaţie pentru vânzarea terenului din cadrul Parcului Industrial (Slatina, n.a.). Aceasta va cuprinde loturi mult mai mici faţă de cele iniţiale - de minimum 2.000 metri pătraţi, astfel încât să se prezinte cât mai mulţi investitori. Firmele care vor cumpăra terenuri vor beneficia de scutiri de la plata impozitului pe teren şi clădiri, de la plata taxelor pentru eliberarea autorizaţiilor de construire şi a certificatelor de urbanism. De asemenea, noi – Primăria, vom asigura şi suporta din bugetul propriu amenajarea utilităţilor în zonă. Sperăm să atragem cât mai mulţi investitori din zona activităţilor preponderent industriale, însă şi de prestări servicii, cercetare ştiinţifică, depozitare, afaceri care se derulează, de regulă, la marginea oraşelor, în afara perimetrelor rezidenţiale”, a declarat edilul Minel Prina.

Pe ce investitori mizează autorităţile locale

Licitaţia pentru loturile de teren ale primului parc industrial din judeţul Olt va avea preţuri accesibile, precizează autorităţile. Data derulării acesteia nu a fost încă stabilită, ea urmând a fi anunţată zilele acestea. Cert este că licitaţia va avea loc la sediul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat a Primăriei Slatina. Terenul Parcului Industrial este amplasat la marginea oraşului, pe DC 89, în zona comunei Milcov. Suprafeţele de teren sunt scoase la licitaţie în vederea realizării de investiţii pentru desfăşurarea de activităţi specifice Parcului Industrial Slatina, respectiv: producţie, prestări servicii, economice, cercetare ştiintifică, valorificare a cercetării ştiintifice şi/sau de dezvoltare tehnologică, agroindustriale, logistice şi inovative, industriale.

Preţul de vânzare adjudecat la licitaţie va fi achitat de către cumpărători integral la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare în formă autentică, plata urmând a se face în lei, în funcţie de raportul leu/euro comunicat de B.N.R. la data plăţii, se precizează într-o hotărâre a Consiliului Local referitoare la această licitaţie. Parcul Industrial Slatina a primit autorizaţie de funcţionare în acest sens în luna martie şi se întinde pe 32 de hectare la marginea urbei. Mai multe informaţii privind procedura de licitaţie vor fi disponibile pe site-ul Parcului Industrial Slatina: http://www.slatinaindustrialparc.ro.

Ce drepturi şi ce obligaţii vor avea investitorii

Cumpărătorii de terenuri în cadrul Parcului Industrial Slatina vor beneficia de o serie de facilităţi: scutiri de la plata oricăror taxe datorate bugetului local al municipiului Slatina pentru eliberarea oricăror certificate de urbanism, autorizaţii de construire pentru terenurile şi clădirile din infrastructura parcului, ce fac parte integrantă din parcul industrial; scutire de la plata impozitului pe terenuri, corespunzător terenului aferent parcului industrial; scutire de la plata impozitului pe clădiri, corespunzător clădirilor care fac parte din infrastructura parcului industrial. Pe lângă facilităţi, hotărârea prevede şi o serie de obligaţii pentru cumpărători: finalizarea investiţiilor în termen de cel mult 5 ani de la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare în formă autentică, crearea a minim 2,5 locuri de muncă pentru fiecare 1.000 mp teren adjudecat la licitaţie şi menţinerea numărului angajaţilor pe toată perioada de acordare a facilităţilor specifice parcului industrial.

Există şi un revers pentru cei care nu vor respecta clauzele contractuale: astfel, în situaţia în care cumpărătorul nu va crea locurile de muncă la care s-a angajat prin ofertă şi nu va angaja numărul de salariaţi conform graficului anexat la licitaţie, el va achita vânzătorului suma de 500 euro/an pentru fiecare persoană neangajată până la data realizării numărului propus şi încadrarea în graficul prezentat. Nerespectarea graficului de realizare a investiţiei va atrage după sine plata unei penalităţi egale cu 1 % pe an din valoarea totală a lucrărilor ce trebuiau executate până la data încadrării în graficul de lucrări prezentat, penalizare care se va aplica pentru fiecare etapă a lucrărilor.
 

Vă mai recomandăm:

Terenul Parcului Industrial Slatina, scos la mezat 

Terenul Parcului Industrial Slatina va fi parcelat

Parcul Industrial Slatina începe să-şi facă propria “carte de vizită”

Este oficial: Slatina are parc industrial

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite