Premieră națională în județul cu număr record de legumicultori. „Eliminăm vânzarea pe marginea șanțului”
0Primul depozit de legume-fructe construit de Casa Unirea în Oltenia va fi în județul Olt, într-un bazin legumicol renumit. Construirea altor cinci depozite în țară va fi demarată până la sfârșitul acestui an.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat pe Facebook faptul că a avut întâlniri cu mai mulți primari din zona de sud a județului Olt și s-a stabilit unde va fi amplasat primul centru de colectare, selectare, ambalare, depozitare și vânzare a legumelor și fructelor construit de Casa Unirea în județul cu cei mai numeroși legumicultori înscriși în programul de sprijin „Tomata”.
„Acasă, în Olt, în cel mai puternic bazin legumicol, vom construi primul centru de legume și fructe din Oltenia”, este mesajul postat de ministrul Agriculturii pe Facebook, precizând că a avut o întâlnire cu vicepreședintele Consiliului Județean Olt și cu primarii localităților Tia-Mare, Giuvărăști, Izbiceni, Rusănești, Gârcov și Cilieni pentru a le prezenta proiectul depozitului. Acest depozit va fi unul din cele șase a căror construcție va demara chiar în acest an prin Casa Unirea, în total fiind 15 depozite în proiect, în toată țara. Fiecare dintre centre va avea o suprafață de 3.000 m.p., patru benzi de sortare și spațiu cu temperatură controlată, permițând preluarea, sortarea și pregătirea legumelor și fructelor pentru comercializare.
„Fiecare primar vrea să-și arat mușchii. Ei, nu mai trebuie să fie așa”
Deși ministrul nu a precizat exact localitatea în care va fi construit depozitul, unul dintre primarii participanți la întâlnire a dezvăluit că centrul de colectare ar urma să fie amplasat într-o zonă ușor accesibilă pentru producătorii din acest bazin legumicol, între localitățile Izbiceni și Giuvărăști.

„Discuția este că se vor construi mai multe centre. Am căzut de comun acord ca primul centru să fie amplasat între Giuvărăști și Izbiceni. Avem acolo o zonă care poate fi accesată de toți producătorii din Gârcov, Giuvărăști, Izbiceni și localitățile învecinate. Sunt chestiuni în care nu trebuie să se țină cont de faptul că fac eu, sau faci tu. Important e să fie utile, să fie funcționale pentru producători”, a spus Daniel Pană, primarul comunei Giuvărăști.
Construirea unor astfel de centre a devenit o necesitate, producătorii, care se strâng greu în asociații și cooperative pentru a colabora, neputând negocia și onora ușor contracte ferme pe cont propriu.
„Noi nu ne raportăm strict la hipermarketuri. Gândiți-vă că cele mai multe magazine, și cele mai comode pentru oameni, sunt cele de cartier, se duce acolo și în cinci minute a cumpărat. Noi trebuie să eliminăm vânzarea pe marginea șanțului, prin piețele acestea care sunt necorespunzătoare (n. red. - în sudul județului Olt funcționează piețe en-gros în care comercianți din toată țara vin și se aprovizionează cu legume), iar toată lumea să se raporteze la aceste centre de colectare și vânzare”, a mai precizat primarul, pentru „Adevărul”.
Pentru ca primul depozit să se poată construi, a fost nevoie ca edilii să cadă de acord, fiecare dorindu-și ca în localitatea pe care o reprezintă să fie amplasat acesta.
„Discuția este de mai mult timp. Fiecare primar vrea să-și arate mușchii. Nu mai trebuie să fim așa. (...) Trebuie să fie funcționale, nu să mai țină de orgolii, că a făcut un primar sau altul”, a mai spus primarul comunei Giuvărăști.
Dacă legumicultorii vor avea alte posibilități de a-și comercializa produsele, nemaivânzându-le pe prețuri derizorii către samsari doar pentru că nu le pot sorta și eticheta conform standardelor magazinelor, suprafețele cultivate astăzi cu legume se vor dubla în câțiva ani, crede primarul Daniel Pană. Astăzi încă mulți dintre localnici muncesc sezonier în străinătate, însă dacă vor avea de lucru aproape de casă, câștigând bine, vor fi motivați să rămână, crede edilul.
Județul Olt are peste 7.000 legumicultori înscriși doar în programul „Tomata” - ciclul I (care au pus pe piață tomate timpurii), ceea ce reprezintă o treime dintre beneficiarii totali ai programului la nivel național. Cei mai mulți sunt din sudul județului Olt, din localitatea Scărișoara fiind depuse aproximativ 1.400 cereri, peste 1.000 și din localitatea Izbiceni, peste 900 la Tia-Mare, peste 800 la Cilieni, aproximativ 500 la Giuvărăști etc.
Cât despre proiectul centrului de colectare, săptămâna viitoare este așteptat proiectantul. Dacă totul merge conform planului, legumele timpurii de anul viitor produse în solariile din zonă ar putea fi colectate, depozitate și valorificate prin intermediul centrului care va fi administrat sub coordonarea Casei Unirea.