Povestea statuilor din Slatina, în cuvintele şi imaginile jurnalistului George Piţulescu
0Dacă v-aţi întrebat vreodată, trecând prin Slatina, pe lângă o statuie importantă, sau, din contră, una mai „dosită“, care îi este povestea, un jurnalist a oferit răspunsuri într-un album elegant, lansat cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
„Iubim Slatina – Poveşti pe soclu“ este albumul de fotografie lansat de jurnalistul George Piţulescu marţi-seara, 27 noiemnrie 2018, la Muzeul Judeţean Olt, fiind al doilea eveniment din seria celor dedicate Centenarului Marii Uniri. Albumul reuneşte fotografii de o calitate extraordinară, George Piţulescu dovedindu-şi, de-a lungul ultimilor ani, talentul artistic în realizarea fotografiilor de eveniment, dar nu numai. Aceeaşi lucrare oferă, în plus, şi informaţii preţioase, unele dintre acestea scoase la lumină după ce a „bătut“ arhivele diverselor instituţii de cultură din oraş, astfel că statuile, cunoscându-le povestea, devin „calde“.
„Ţin în mână o carte caldă. Este mare lucru că George Piţulescu, sau nu este deloc mare lucru, poate că numai un om ca George Piţulescu, cu sensibilitatea lui, putea să umanizeze şi să încălzească statuile despre care se spune că uneori sunt reci şi de piatră. Statuile din Slatina, mare parte din ele, poate că sunt aşa reci şi pentru că nu sunt bine valorificate. Mai avem statui despre care nu ştim, sunt puse, aşa, în locuri foarte ascunse. (...) Unul dintre meritele lui George este că a reuşit să creeze o ambianţă citadină, pentru că statuile înnobilează un oraş şi conferă o notă aparte acestui oraş. El a făcut puţină regie, foarte inteligentă, în sensul că a arătat aspecte din oraş unde au fost statui şi nu mai sunt, unde sunt acum statui, sau aspecte care intră într-o relaţie foarte frumoasă cu aceste statui. Nu este uşor ca pe un material sărac, să spunem, pentru că Slatina nu excelează din acest punct de vedere, să faci o carte foarte bună. A reuşit să valorifice şi să interpreteze din toate unghiurile aceste statui, încât, dragă George, ai făcut o carte extraordinară şi te felicit!“, a spus la lansare istoricul Aurelia Grosu.
Rolul de material documentar pe care albumul l-ar putea avea peste ani l-au apreciat şi alţi invitaţi, oameni de cultură – istorici, artişti, profesori, jurnalişti etc., felicitându-l, la rândul lor, pe autor.
Evenimentul de lansare, moderat de directorul Muzeului Judeţean Olt, dr. Laurenţiu Guţică-Florescu, s-a transformat într-o dezbatere vie privind soarta culturii în oraş şi în judeţ. De la lansarea proiectului susţinut financiar de Primăria Slatina şi Consiliului local Slatina au lipsit, în schimb, tocmai reprezentanţii municipalităţii.
Albumul va fi disponibil celor care vor să-l vadă la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina şi în alte instituţii de cultură din oraş.