Povestea oltenilor căzuţi pe front la sute de kilometri de casă şi reînhumaţi după 70 de ani: „A fost iadul pe pământ acolo“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O luptă consemnată de istorici drept una teribilă a secerat, în cel de-Al Doilea Război Mondial, vieţile a 28 de militari înregimentaţi în două unităţi din Olt. După peste 70 de ani, rămăşiţele le-au fost adunate de localnici de pe dealuri şi reînhumate, iar rudele au ajuns la morminte.

Opt familii din Olt şi alte 20 din ţară au posibilitatea să aprindă o lumânare la mormântul înaintaşilor lor căzuţi în 1944 în lupta teribilă de la Socond, Satu-Mare, aşa cum nu se întâmplă cu zeci de mii de alte familii ai căror bunici şi străbunici şi-au găsit sfârşitul pe front, în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind înhumaţi în grabă de camarazi, fără să se mai ştie acele locuri.

Cu doi în urmă, Asociaţia Codrenii reuşea să ridice în localitatea Socond din Satu-Mare un monument închinat celor 28 de militari români care au căzut în lupta din satul codrenilor  încercând să elibereze pământul românesc. Militarii erau înregimentaţi în două unităţi din Olt şi Romanaţi, de la Slatina, respectiv Caracal, pierzându-şi viaţa în urma unei capcane întinse de săteni, fiind practic decimaţi de inamic.

Pentru eroii căzuţi s-a făcut o slujbă de pomenire şi s-au împărţit bucate

Imagine indisponibilă

La peste 70 de ani distanţă, oamenii locului au reuşit, studiind nenumărate documente de arhivă, să identifice rămăşiţele soldaţilor români, să le adune de pe dealuri şi să le reînhumeze într-un cimitir al eroilor în care au ridicat şi un monument funerar. O întâmplare a făcut ca în vara 2018 o pasionată profesoară de istorie din Slatina, Doina Leulescu, să afle întreaga poveste şi astfel, la 74 de ani de la evenimentele cumplite de la Socond, urmaşi ai acelor eroi şi membri ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ - Filiala Olt să ajungă să se închine la mormintele acestora, ducând cu ei şi ţărână de pe meleagurile natale.

Imagine indisponibilă

Întreaga poveste a fost redată oltenilor, de Ziua Armatei Române, de preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“ – Filiala Olt, col. (r) Victor Epure, participant, ca şi prof. Doina Leulescu, la comemorarea din acest an de la Socond.

„Cercetaşii regimentului au fost întâmpinaţi de localnicii din Socond, de origine şvabi, cu pâine şi sare şi li s-a spus că nu mai sunt ostaşi germani“

„În urmă cu 74 de ani, pe data de 19 octombrie 1944, două regimente din Olt şi fostul judeţ Romanaţi, respectiv Regimentul 19 Infanterie (n.r. – de la Caracal) şi Regimentul 3 Infanterie Olt cu garnizoana la Slatina se aflau în dimineaţa zilei de 19 octombrie la marginea acestei localităţi. Comandantul regimentului de la Slatina a trimis echipa de cercetare a regimentului în localitatea Socond să facă cercetarea locului, să vadă cum stau lucrurile acolo. Cercetaşii regimentului au fost întâmpinaţi de localnicii din Socond, de origine şvabi, cu pâine şi sare şi li s-a spus că nu mai sunt ostaşi germani, că au trecut frontiera româno-ungară. Din solidaritate etnică aceşti localnici ai comunei Socond au trădat armata română. Ostaşii celor două regimente au intrat în localitate şi închipuiţi-vă ce-a fost acolo, pentru că soldaţii germani au stat ascunşi în casele lor, prin fâneţe, prin turla bisericii şi prin alte locuri ascunse. Un participant activ la bătălia de la Socond, tatăl actualului guvernator al BNR Mugur Isărescu, sublocotenetul, pe atunci, Isărescu, povesteşte că acolo, la Socond, a fost Iadul de pe pământ. De asemenea, un istoric al nostru, Dan Berindei, ne spune că bătălia de la Socond poate fi comparată în intensitatea ei cu cea de la Oarba de Mureş“, a povestit col. (r) Victor Epure, reamintind ce tribut de sânge au plătit eroii din cel de-Al doilea Război Mondial.

Codrenii nu s-au limitat la a-i identifica pe militari, ci le-au contactat şi familiile, ajungând inclusiv în Oltenia, a mai dezvăluit col. (r) Epure.

Cine sunt eroii olteni

„Opt din cei 28 au fost chiar din Olt şi Romanaţi, pentru că şi atunci, ca şi mai târziu, soldaţii erau înregimentaţi departe de casă, pentru a nu încerca să dezerteze, cei care aveau privilegiul să satisfacă stagiul militar în judeţ fiind cei cu relaţii“, a argumentat prof. Doina Leulescu, menţionând că, în schimb, a aflat că în localităţile vecine Socondului, în care de asemenea au avut loc lupte, alţi şi alţi olteni îşi dorm somnul de veci.

Iată numele celor opt olteni reînhumaţi creştineşte în Socond, detalii care se regăsesc şi în cartea „Socond – 19 octombrie 1944“, realizată de Ionel Costescu şi Viorel Câmpeanu, membri ai Asociaţiei Codrenilor:

1- Ion Iovan, soldat, născut la 4.04.1923 în Oporelu-Olt, fiul Mariei, mort în 22 octombrie 1944 (rănit grav, a murit la trei zile de la luptă), înregimentat în Regimentul 3 Olt Infanterie;
2- Iuliu Ionescu, sublocotenent activ din Slatina;
3- Sergent Ilie D. Anghel, născut la 24 septembrie 1910, fiul lui Dumitru şi al Mariei, din Slătioara-Romanaţi, contingent 1932, mort la 19 octombrie 1944;
4- Soldat Hristea Buruga, din Regimentul 19 Infanterie, născut la 26 ianuarie 1916, la Balş-Romanaţi, fiul lui Gheorghe şi al Dumitranei, contingent 1938, mort la 20 octombrie 1944;
5- Caporal Cătănescu Tudor, născut la Zănoaga –Romanaţi (astăzi comuna Leu, judeţul Dolj), la 1 octombrie 1922, din Regimentul 19 Infanterie, fiul lui Stancu şi al Mariei, contingent 1944, decedat la 19 octombrie 1944;
6- Fruntaş Dincă Ioan, născut la 25 iunie 1922, la Băleasa-Romanaţi, fiul lui Anton şi al Mariei, contingent 1944, decedat la 21 octombrie 1944;
7- Soldat Popa Constantin, Regimentul 19 Infanterie Caracal, născut la 5 iulie 1922, la Baldovineşti-Romanaţi, fiul lui Ioan şi al Ioanei, contingent 1944, mort la 20 octombrie 1944;
8- Sublocotenent de rezervă Stan Marin, Regimentul 19 Infanterie, născut la 17 august 1912, la Brâncoveni-Romanaţi, fiul lui Dumitru şi al Mariei, contingent 1943, mort la 20 octombrie 1944.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite