Pompierii de la Olt au dat iama prin spitale şi cabinete medicale, aplicând amenzi cu duiumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii olteni au ajuns la concluzia că angajaţii spitalelor sunt indiferenţi sau superficiali când vine vorba despre respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor... (Foto: Adevărul)
Pompierii olteni au ajuns la concluzia că angajaţii spitalelor sunt indiferenţi sau superficiali când vine vorba despre respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor... (Foto: Adevărul)

Toate spitalele de pe raza judeţului Olt, dar şi o serie de dispensare şi cabinete medicale individuale şi alte unităţi de profil, au fost inspectate de către pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt. Controalele au avut loc în intervalul derulat de la începutul anului şi până în prezent, iar tema a constat în aplicarea măsurilor de prevenire a izbucnirii incendiilor. Neregulile nu au încetat să apară, la fel şi amenzile.

Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Matei Basarab” Olt, în perioada menţionată au fost verificate 148 de entităţi publice ori private încadrate ca unităţi spitaliceşti, centre medicale, laboratoare de analize medicale, cabinete medicină de familie, cabinete consultaţii de diverse specialităţi. Dintre cele 148 obiective evaluate, zece sunt publice, iar restul - private.

În urma controalelor au fost descoperite 506 deficienţe noi de la legislaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, la care s-au adăugat alte 24 nereguli înscrise în documentele anterioare şi lăsate neremediate. O parte dintre abaterile depistate în timpul verificărilor pompierilor, respectiv 63, au fost soluţionate în timpul controalelor. Pentru neregulile constatate de la legislaţia de securitate vizavi de incendii, inspectorii  ISU de prevenire au aplicat un număr de 154 sancţiuni contravenţionale însemnând 23 amenzi în cuantum cumulate de 34.000 lei, şi 131 avertismente scrise ori verbale.

Angajaţii din spitale, superficiali la problemele anti-incendiu

“Aceste controale au urmărit modul cum este respectată - sau nu, activitatea de prevenire a incendiilor În timpul derulării controalelor au fost executate şi 148 de instruiri cu angajaţii respectivelor unităţi sanitare verificate, instruiri în care, prioritar, au fost tratate aspecte referitoare la atribuţiile angajaţilor şi modul de organizare a apărării împotriva incendiilor la locul de muncă, modul cum trebuie organizată prima intervenţie în caz de incendiu şi evacuarea angajaţilor. Simultan, au fost efectuate şapte exerciţii de evacuare în care au fost implicate 130 de cadre medicale de la toate spitalele şi cele mai mari centre de sănătate inspectate. Ca şi concluzii ale exerciţiilor putem spune că am constatat un fapt deloc îmbucurător, şi anume că acestea nu sunt executate periodic şi nu toţi salariaţii îşi cunosc atribuţiile ce le revin şi care au fost stabilite de conducerea obiectivului prin instrucţiuni interne şi cele din planurile de evacuare. De asemenea, am observat că resursele materiale şi tehnice care ar fi necesare în cazul evacuării bolnavilor netransportabili sunt insuficiente şi deloc performante. O altă problemă în cazul evacuării unui corp de spital ar fi locaţiile unde bolnavii trebuie cazaţi”, a afirmat Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Un alt aspect sesizat de inspectorii-pompieri în cadrul spitalelor verificate pe linia riscurilor ce pot genera situaţii de urgenţă este că, deşi se constată o îmbunătăţire a dotărilor tehnice cu rol de protecţie la foc, rămâne însă problema calităţii şi nivelul implicării umane a celor care trebuie să organizeze şi să desfăşoare activităţi preventive şi/sau de intervenţie în caz de incendiu Mai pe scurt, pompierii au ajuns la concluzia că persoanele menţionate tratează problemele anti-incendiu cu superficialitate sau indiferenţă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite