Ofertă greu de refuzat la Bursa locurilor de muncă. Carieră sigură pe bază de Bacalaureat și probe de sănătate
0Sute de persoane au ajuns vineri, 12 mai 2023, în fața câtorva zeci de angajatori, la Bursa generală a locurilor de muncă desfășurată la Slatina. Aproximativ jumătate dintre ei sunt elevi care termină în această vară liceul.
Angajatorii din Olt și-au încercat și în acest an șansa de a-și completa schema de personal cu prilejul Bursei generale a locurilor de muncă.
Întâlnirea între persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și reprezentanții firmelor a avut loc, la Slatina (o acțiune similară s-a desfășurat și la Caracal, în sediul Agenției Locale de Ocupare a Forței de Muncă), în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Slatina.
Organizatorul, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, a deschis evenimentul la ora 9,00, când primele persoane interesate (cel puțin în teorie) de un loc de muncă au putut intra să vadă oferta celor 32 firme prezente care au pus la bătaie 421 locuri de muncă.
Ca la fiecare ediție, o parte importantă dintre șomeri au venit mânați de un singur gând: „Unde se pune ștampila?”, fără acea ștampilă șomerii care au acest drept neprimind indemnizația de șomaj.
Mulți au căutat din start locul de pus viza, alții au simulat un minim interes pentru locurile vacante anunțate de angajatori, iar 214 persoane și-au și lăsat CV-urile sau numerele de telefon pentru o viitoare întâlnire.
În total, au transmis reprezentanții AJOFM Olt, 705 șomeri și viitori absolvenți de liceu au trecut pragul bursei (la Slatina și Caracal).
„Exact ce vedeți: o singură persoană interesată. Oare nu pentru că are cine să-i țină acasă?!”
Angajatorii au plecat din nou dezamăgiți de la întâlnirea cu șomerii. „Dezinteres masiv”, au caracterizat cei mai mulți, în două cuvinte, impresia pe care le-au lăsat-o „persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă”.
„Exact ce vedeți: o singură persoană interesată (n. red. - un nume și un număr de telefon notate într-un tabel). Un bărbat, pe la vreo 35 ani. Tinerii fug de un loc de muncă, de disciplină, de tot ce presupune să ai un serviciu, e mult de vorbit despre cum s-a ajuns aici. De ce fug? Oare nu pentru că are cine să-i țină acasă?!”, a comentat reprezentantul unei firme care a venit cu o ofertă de peste 15 locuri de muncă, pentru muncitori calificați și necalificați.
Patronul firmei, inginer de profesie, spune că doar de la începutul anului și până în prezent au trecut pragul fabricii sale zeci de persoane, însă doar trei au rămas. Așteaptă ca în câteva zile să-i vină primii trei muncitori străini, iar de luna următoare și alții, pentru că toate încercările de a-i convinge pe oamenii locului să muncească au eșuat.
Chiar și firmele mari, cu renume, de pe platforma industrială a Slatinei se confruntă cu problema forței de muncă. Reprezentanții acestora spun că apelează la toate metodele pentru a-și atrage noi angajați, de la anunțuri pe platforme dedicate sau pe rețelele sociale și până la publicitatea „din gură-n gură”.
„Eu nu cred că în zona noastră sunt prost plătite locurile de muncă”
Realitatea este însă că muncitorii calificați se găsesc din ce în ce mai greu, iar absolvenții de liceu tehnologic, și nu doar ei, iau, cu sutele, în fiecare an calea străinătății imediat după terminarea școlii.
„Știți cum e? Noi, cei de 40-45 ani, stăm și pe mult și pe puțin, că nu prea avem de ales, dar tinerii știți ce-și spun? <Ce mă leagă, mă, pe mine de firma asta? Plec la mai mult, mă duc la mai bine>. Și, e adevărat, salariile nu sunt foarte mari, mai ales dacă ești tânăr, fără experiență. Dacă mai fac și naveta dintr-o comună, de undeva, nu mai rămân cu mare lucru. Îi înțeleg și mă bucur că ei sunt altfel. Doar că nici angajatorul nu poate să dea mai mult, nu are sprijin de niciunde”, spune, într-o discuție liberă, chiar unul dintre recrutori.
„Sunt în bursă 43 de angajatori, 30 la Slatina și 13 la Caracal, numărul de locuri comunicat este de 509. Eu zic că totuși au venit mulți și pe parcurs vor mai veni și alți oameni interesați să-și găsească un loc de muncă astăzi. De asemenea, organizăm un atelier cu tinerii absolvenți din 2023, cărora li se vor prezenta facilitățile oferite de AJOFM, precum și ceea ce facem și noi ca activitate. (...) În bursă avem locuri și pentru cei cu studii superioare, și pentru cei cu studii medii, în toate domeniile, și pe producție, și pe servicii, și pe comerț. Eu nu cred că în zona noastră sunt prost plătite locurile de muncă. Eu cred că sunt interesați, se vede numărul celor care participă”, a contrazis directorul AJOFM Olt, Constantin Câtu, părerea participannților.
Absolvent - șomer - angajat
Viitorii absolvenți, invitați de la mai multe licee tehnologice din oraș, au trecut repede prin sala în care angajatorii și-au expus oferta, pentru că se grăbeau să audă ce au să le spună reprezentanții AJOFM care i-au convocat în sala de spectacole. Au aflat, astfel, că au la dispoziție 60 de zile din ziua absolvirii cursurilor (pentru cei care nu promovează Bacalaureatul) sau din ziua promovării BAC-ului, pentru a se înregistra la AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă. Astfel vor beneficia de indemnizație de șomaj pentru câteva luni, dar și de cursuri de formare într-o altă meserie decât cea de pe diploma din liceu sau școală profesională, sau pentru a fi recrutați în cadrul diverselor proiecte derulate cu fonduri europene etc..
„Dacă vi se oferă un curs de calificare, nu-l refuzați niciodată. Nu știți niciodată când veți avea nevoie de acele documente ca să demonstrați că sunteți pregătit și puteți să faceți față acelui post”, i-a sfătuit reprezentantul AJOFM Olt.
Au mai aflat că în baza înregistrării în evidențele AJOFM pot primi și prime de încadrare, dacă se angajează imediat, că le poate fi decontată o parte din cheltuiala de transport la locul de muncă, că pot beneficia de o sumă de până la 900 lei pe lună pentru plata chiriei dacă se angajează într-o localitate situată la o distanță mare de casă etc.
Mai mult, pot fi recrutați pentru a urma cursuri de formare în cadrul proiectelor de susținere a tinerilor NEETS, la finalul acestora primind și prime care, în funcție de durata cursului, pot ajunge până la 3.600 lei. „Dacă sunteți interesați și vreți să luați niște bănuți pe fonduri europene, vă așteptăm la agenția de șomaj”, a fost mesajul de final.
Tineriilor li s-a vorbit de asemenea despre importanța unui CV, au fost îndrumați unde să caute un formular de CV Europass, cum să-l completeze, ce să urmărească în scrierea unei scrisori de intenție etc..
Admitere la postliceala militară cu media de la BAC
În fața lor, cu o ofertă greu de refuzat au venit și militarii din cadrul Bazei Deveselu, care le-au vorbit despre oferta Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr” București. Pentru cei care optează pentru profilul administrație, admiterea la școala postliceală are loc fără examen.
„Oferta educațională este valabilă pentru anul 2023-2024, an în care admiterea la această școală se face doar în baza mediei de Bacalaureat și a probelor pe care le veți susține: psihologice, sportive și o vizită medicală. În urma absolvirii acestei școli veți obține specialitatea de <administrație și administrator proprietate imobiliară>, diplome care sunt recunoscute internațional. În viața civilă se fac admiteri pentru aceste specializări, în urma susținerii unor examene la matematică, la fizică și alte discipline. La noi, pentru 2023/2024, admiterea este în baza mediei de Bacalaureat”, au aflat viitorii absolvenți de liceu, care au fost înștiințați, de asemenea, că după un an de zile vor fi remunerați și vor beneficia și de decontul pentru transport.