Noutate în acordarea biletelor de tratament pentru pensionari. Cine poate beneficia fără să fie asigurat și de la ce dată

0
Publicat:

Pensionarii asigurați care doresc să se recupereze în stațiune cu bilet gratuit/subvenționat pot deja să depună cereri la casa teritorială de pensii, unde biletele pentru prima serie au fost alocate. Din acest an, în lista beneficiarilor a fost inclusă o nouă categorie. 

Din toamnă, și soțul/soția neasigurat în sistemul public poate beneficia de tratament FOTO: arhiva
Din toamnă, și soțul/soția neasigurat în sistemul public poate beneficia de tratament FOTO: arhiva

Caselor teritoriale de pensii le-a fost repartizată deja prima serie de bilete de tratament din acest an. Pentru distribuirea acestora către beneficiari casele teritoriale au anunțat că doritorii se pot prezenta pur și simplu la ghișeu, cu cererea completată și cu documentele necesare, regula de acordare pentru această primă serie fiind „primul venit, primul servit”. Cel mai probabil lucrurile se vor schimba începând cu seria a doua, când se vor aplica noile criterii de acordare, aprobate în cursul lunii ianuarie 2024 prin ordin al președintelului CNPP.

În acest an se înregistrează și o noutate în criteriile de acordare, printre beneficiari fiind cuprinși și soțul/soția asiguratului/pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/pensionar al sistemului public. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, odată cu aplicarea noii legi a pensiilor.

Soții sau soțiile asiguraților sau pensionarilor sistemului public, care nu au dreptul la bilet de tratament în nume propriu pot beneficia de bilet numai dacă însoțesc titularii de drept la tratament balnear și dacă nu se încadrează în categoria pensionarilorsau a asiguraților prevăzuți la art. 6 din legea nr. 360/2023”, se menționează la punctul D.2.8. din ordinul privind criteriile de acordare.  Această nouă categorie de beneficiari are în schimb obligația să plătească integral costul biletului, cel mai scump bilet pentru o durată de 16 zile, care include cazare, masă și tratament, ajungând la aproximativ 3.000 lei (2.968 lei).

41 bilete în prima serie și aproape 1.000 solicitări deja depuse în județul Olt

Pentru prima serie, Casa Județeană de Pensii Olt a început distribuirea celor 41  bilete de tratament - disponibile în stațiunile Amara, Bala, Covasna, Olănești, Pucioasa, Buziaș - care i-au fost repartizate. Biletele au data de prezentare în stațiune în perioada 19 – 20 februarie 2024, iar până la această dată au fost deja achiziționate jumătate. Mai sunt disponibile aproximativ 20 bilete, care pot fi distribuite persoanelor eligibile care se prezintă la sediul instituției și care doresc să plece în stațiune în perioada următoare. 

Locurile la tratament sunt disponibile în bazele de tratament din unitățile hoteliere ale Societății Comerciale de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Munca - S.C. TBRCM S.A , iar perioada de tratament este de 16 zile calendaristice.

Persoanele interesate vor prezenta cererea, actul de identitate în original, cuponul lunii ianuarie 2024 și xerocopia biletului de trimitere de la medicul de familie”, au anunțat reprezentanții CJP Olt.

Pensionarii cu venit sub salariul mediu brut pe țară (7.567 lei) vor achita pentru bilet jumătate din cuantumul pensiei, în timp ce asigurații cu salariul sub acest plafon vor achita jumătate din valoarea biletului. Cei care, în schimb, depășesc plafonul menționat achită costul integral al biletului. 

Până în prezent, la Casa Județeană de Pensii Olt au fost depuse aproximativ 1.000 cereri pentru biletele de tratament. Cei mai mulți doritori au menționat în cerere, pe lângă stațiunea dorită, că vor să meargă la tratament în perioada verii. 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite