Misterul coroanei Reginei Maria, cea mai frumoasă bijuterie din Europa secolului XX. Cum a fost lucrată „minunea” inspirată de soţia lui Neagoe Basarab

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Maria, nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, a fost soţia Regelui Ferdinand (1865-1927). A avut un rol covârşitor în istoria perioadei în care a trăit, mai ales în timpul Primului Război Mondial. Rămâne una dintre cele mai iubite femei din istoria ţării noastre. La încoronarea din 1927, ea a purtat o coroană despre care s-a spus că era una dintre cele mai frumoase de acest fel din secolul XX.

Regina Maria a României a trăit între anii 1875 şi 1938. Născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha (devenită după primul război mondial casa de Windsor), a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Părinţii săi au fost Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg şi Gotha, duce de Edinburgh, iar mama, Maria Alexandrovna Romanova, a fost mare ducesă a Rusiei, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Maria a fost căsătorită cu Alteţa Sa Regală Ferdinand, prinţul de coroană al ţării noastre la acel moment, momentul festiv având loc la 10 ianuarie 1893, la Sigmaringen, în Germania.

Datorită firii sale dârze, s-a implicat în multe din problemele ţării, căpătând chiar, la un moment dat, numele de “mama răniţilor” deoarece, în timpul primului război mondial, nu a ezitat să meargă chiar până în prina linie a frontului, având grijă de răniţi. Temperamentul său de luptător l-a covins pe regele Carol I ca, în 1896, să o numească pe principesa Maria în calitate de comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori, fapt ce o va face extrem de mândră pe principesă, care nu va ezita să poarte cu orice ocazie uniforma regimentului la manifestaţiile oficiale. Toată viaţa ei a fost preocupată de propria imagine şi obişnuia să spună că “a dat României o faţă vie”.

“Regina Maria a avut un rol determinant în intrarea ţării noastre în timpul primului război mondial alături de Antanta, alcătuită din ţările occidentale-etalon ale Europei. În acelaşi timp, regina Maria a fost una dintre cele mai frumoase principese moştenitoare din Europa vremii sale. Nu puţini sunt bărbaţii care au fost vrăjiţi de acest aspect la Alteţa Sa Regală. Un alt lucru prin care domnia sa a rămas în istorie, şi aici nu mă refer doar la istoria noastră, este faptul că a purtat o coroană specială, cu un design inovator în perioada respectivă, ce împletea istoria noastră naţională cu Occidentul. Practic, coroana purtată de regina Maria a reprezentat o alăturare unică de simboluri regale, fiind o exprimare a noii identităţi naţionale”, afirmă Ion Ivaşcu, unul dintre cei mai reputaţi profesori de istorie din Slatina.

image

Coroana, a fost făcută din aur transilvănean în stil art-nouveau la Paris după proiectul unui român, Costin Petrescu. Principala sursă de inspiraţie a constitui-o coroana doamnei Despina Miliţa, soţia lui Neagoe Basarab, pe care o văzuse pe fresca Mănăstirii de la Curtea de Argeş. Regina Maria şi-a dorit în mod special acest lucru deoarece dorea ca să poarte o coroană care să-i confere o aură medievală. În plus, coroana nu doar că făcea trimitere la trecutul ţării, dar indica şi bogăţia şi fertilitatea pământului. Simbolurile regalităţii sunt şi ele prezente pe coroană, apărând pe doi pandantivi laterali de inspiraţie bizantină, specifici diademelor bizantine, ambele având câte un scut heraldic: pe unul este reliefată în aur stema mică a Regatului României, iar pe celălalt - stema Casei de Edinburgh (pentru a indica originea reginei Maria). De cele două medalioane sunt prinse câte trei lanţuri, reprezentând boabe de grâu, simbol al fertilităţii, iar la capătul fiecărui lanţ se afla o cruce gamată, similară celei din partea superioară a coroanei. Crucea gamată stilizată reprezintă simboluri religioase cosmice străvechi, care se regăsesc adesea şi în arta populară românească. Comanda pentru coroană a fost făcută de Parlamentul României, prin preşedintele Senatului - generalul Coandă, şi de colonelul Drosso - din partea regelui Ferdinand, pe data de 5 august 1921, în acest sens plătindu-se celebrei case de bijuterii Falize din Paris suma de 65.000 de franci; lucrarea a fost terminată în luna septembrie 1922.

image

Coroana reginei Maria este fabricată din aur masiv şi conţinea, în plus, pietre semipreţioase: turcoaze (16 bucăţi), ametiste (12 buc.), opaluri (68 buc.), chrysoprazuri (32 buc.), granate (16 buc.), plus indispensabila catifea. Coroana este decorată cu motive vegetale. Cântăreşte 1.854 de grame, are diametrul la bază de 17,5 cm şi înălţimea de 18 cm.

“Constantin Argetoianu scria că regina Maria s-a visat mereu Împărăteasa tuturor Românilor şi a reuşit să îşi atingă visul. În timpul Primului Război Mondial, când regele Ferdinand cocheta cu ideea cedării în faţa Germaniei, regina Maria a fost cea care a ţinut vie speranţa victoriei spunând că <Marea Britanie nu pierde războaiele>. După încheierea războiului, regina Maria a devenit un diplomat activ la Paris pentru a obţine recunoaşterea unirii Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei cu România”, afirmă profesorul de istorie Ion Ivaşcu.

O descriere completă a coroanei Reginei Maria a fost făcută de către Ernest Oberlander-Târnoveanu, doctor în istorie, şi Diana Mandache, de asemenea doctor în istorie: “Coroană fleuronată, închisă, cu baza elipsoidală, alcătuită dintr-o bandă frontală, din care se dezvoltă opt fleuroane mari, în formă de flori de crin heraldice şi opt fleuroane mici, în formă de treflă, realizate din tablă de aur. Partea inferioară a benzii frontale este decorată, în tehnica <au repousé> (tehnică de decorare a pieselor din metal prin ciocănire – motivele decorative reprezentate fiind gravate în adâncime, n.r.), cu o friză alcătuită din boabe de grâu dispuse oblic, grupate două câte două, mărginită de o triplă bordură, iar restul câmpului este acoperit de o friză din frunze de acant şi vrejuri stilizate, împletite, presărată cu monturi de pietre semipreţioase, turcoaze şi chrysoprazuri, tăiate şi şlefuite în formă de caboşon. Fleuroanele mari sunt decorate cu motive geometrice, realizate în tehnica <au repousé> şi cu monturi de pietre semipreţioase, turcoaze şi opaluri, dispuse în treflă, alternând cu turcoaze, opaluri şi ametiste sau granate, dispuse în treflă, tăiate şi şlefuite în formă de caboşon. Fleuroanele mici sunt decorate cu motive geometrice, realizate în tehnica <au repousé> şi cu monturi de pietre semipreţioase, ametiste şi opaluri, dispuse în treflă, ametistele sunt tăiate în două trepte, de formă romboidală, iar opalurile sunt tăiate şi şlefuite în formă de caboşon. (…) Placa din partea dreaptă (poziţie heraldică), decorată cu motive geometrice, realizate în tehnica <au repousé>, este timbrată de un scut cu reprezentarea stemei mici a Regatului României (modelul de după 1919, ulterior, consfinţit prin constituţia din 1923), realizată prin gravare. Ecusonul este sudat de placă. Placa heraldică din stânga este timbrată de un scut cu blazonul personal al Mariei, în calitatea sa de principesă de Edinburgh, principesă a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei, principesă de Saxa-Cobourg-Gotha şi ducesă de Saxonia, titlurile pe care le-a avut până în 1893, până la căsătoria ei cu Ferdinand, principele moştenitor al României. Şi această emblemă heraldică este realizată tot prin tehnica gravurii. Cele două discuri ale pandanţilor temporali continuă cu câte trei lanţuri, două scurte şi unul, cel central, lung, alcătuite din verigi în forma boabelor de grâu, prinse cu mici anouri circulare. Baza coroanei constă dintr-o bandă de tablă, de formă elipsoidală, sudată de placa frontală, pe care se află gravată o inscripţie, cu litere unciale, în limba franceză: LES FRERES FALIZE //ORFEVRES// ANCIENS JOAILLIERS//DE LA COURONNE. Coroana are o căptuşeală din catifea de culoare vişinie, având o bordură de piele şi şase capse”.

image
image

Regina Maria a purtat coroana în premieră la o lună după ce a fost terminată, respectiv la momentul încoronării soţului său, Ferdinand, ca rege al României. Evenimentul a avut loc pe 15 octombrie 1922 la Alba-Iulia. Alături de coroana de aur, Regina Maria a purtat la încoronare şi un colier de diamante Cartier, precum şi un safir mare ca pandantiv, bijuterii comandate de către Regele Ferdinand la celebra Casă de bijuterii Cartier. Deoarece a fost foarte mulţumită de produsul final al celor de la Casa de bijuterii Falize, regina Maria a mai comandat o copie a coroanei, expusă acum la Muzeul “Maryhill” din SUA. Faţă de varianta originală care se află la noi în ţară, exemplarul din 1923 era realizat din argint aurit - nu din aur, în loc de granat au fost montate rubine, iar calcedonitul a fost înlocuit cu peridotit. Ca un fapt divers trebuie precizat că, recent, respectiv în anul 2008, când a fost expusă la noi în ţară la Suceava, coroana reginei Maria a fost asigurată ca piesă de tezaur la valoarea de 25 milioane de euro.

În prezent, coroana reginei Maria a României poate fi admirată în sala de tezaur a Muzeului Naţional de Istorie a României din Capitală.

Vă mai recomandăm din acelaşi ciclu:

Secretele coroanei regilor României: a fost fabricată din oţelul unui tun turcesc capturat la Plevna, iar faimosul pictor Theodor Aman i-a făcut schiţa în tuş

Amantele frumoase şi controversate ale României: de la Elena Lupescu, “regina din umbră”, la Maria Ghica Văcărescu, spătăreasa ajunsă soţie de voievod 

„Don Juanii“ României. „Playboy“-ul Carol a II-lea îşi alinta amanta cu „ţigăncuşa mea“, „Prinţul alb“ Barbu Ştirbei, politicianul ca un star de cinema

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite