Încălţămintea la modă care le poate cauza copiilor probleme. Medic ortoped: „Din păcate, încălţămintea actuală nu mai ţine cont de reguli fiziologice şi e grav“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lucru care poate să ne pară banal, alegerea perechii potrivite de pantofi pentru copil, îl poate costa pe acesta scump în viaţa de adult, dacă greşim. Ce spun medicii despre moda actuală, cum influenţează ea sănătatea copiilor noştri.

Nu puţini sunt părinţii care le cumpără copiilor încălţăminte cu un număr, chiar două, mai mari, în ideea că „la cât de repede cresc, la toamnă nici nu le mai vin“. Medicii atrag atenţia că este o atitudine nepotrivită. „Copiii cresc neuniform, există acele pusee de creştere rapidă, aşa că oricum nu vor putea să folosească multă vreme aceeaşi pereche de încălţăminte. Şi mai păgubos este însă altceva – alegerea încălţămintei în funcţie de modă, fără să ne gândim la efecte. Este acea încălţăminte cu talpă graosă, se poartă foarte mult. Din nefericire, piciorul plat la copii este astăzi foarte-foarte frecvent. Când copilul de ţăran mergea desculţ pe mirişte, nu făcea picior plat“, spune medicul primar chirurg-ortoped pediatru Gheorghe Ciobanu.

Hiba acestui tip de încălţinte este lipsa de flexibilitate. Copilul nu mai simte, practic, denivelările, lucru care nu este în avantajul său, chiar dacă teoretic ni se pare în regulă, pentru că bolta plantară se prăbuşeşte, explică medicul. „Piciorul nu mai simte denivelările, şi piciorul are zeci de muşchi. Ăştia se atrofiază şi bolta plantară se prăbuşeşte, este una din cauze. Vin frecvent la cabinet cu această problemă, le dau acele formulare pentru încălţăminte specială ortopedică, dar este insuficient. Dacă el nu face exerciţii, şi primul lucru – mers desculţ...“, spune medicul Gheorghe Ciobanu.

„Durerile apar la vârsta adultă“

Pentru că nu este o problemă care să le provoace celor mici dureri, mulţi dintre părinţi nici măcar nu sesizează. Durerile din cauza piciorului plat se vor manfesta, însă, mai târziu.

„Depinde de gravitate, durerile pot să apară mai devreme, sau mai târziu. În primul rând, dacă e plat gradul III, atunci se deformează şi genunchii, pentru că el calcă înăutru şi atunci genunchii se apropie. Închipuiţi-vă cum merge un copil, mai ales dacă este o fată, cu genunchii apropiaţi şi picioarele depărtate. Durerile propriu-zis apar la vârsta adultă, după 20-25 de ani, atunci se pun probleme.  Apar dureri la mers, nu-i chiar un lucru de neglijat. De obicei lumea îl neglijează pentru faptul că atunci când e copil nu-l supără, nu-l doare. După perioada de adolescenţă pune probleme“, a mai spus medicul.

Cel care poate sesiza, eventual, o astfel de problemă, dacă nu ajungeţi la un medic ortoped, este medicul de familie sau medicul pediatru, care îl examinează periodic pe copil şi care, dacă are semne de întrebare, va recomanda un consult de specialitate.

Încălţămintea potrivită este, însă, foarte importantă. „Din păcate, încălţămintea actuală nu mai ţine cont de nişte reguli fiziologice. Încălţămintea bună era cea de pe timpuri, cu talpă de piele, „talpă de talpă“, cum era cunoscută, acum sunt tot felul de cauciucuri, care nu sunt sănătoase. Denivelările sunt greu de suportat pe la 60-80 de ani, nu acum, când articulaţiile se mişcă, lucrează. Potrivită este talpa subţire, talpă elastică. Cea de plastic este foarte rigidă, nu-i dă voie piciorului să mişte. E chestia că aşa ne-am obişnuit. Dacă purtai numai din ăla, nu mai sesizai că te deranjează că simţi denivelările, dar trebuie să ne gândim la un lucru: dacă o mână sănătoasă o pui în gips numai trei săptămâni, o să constaţi că e mai subţire decât cealaltă. Acelaşi lucru e valabil şi la picior, muşchii nu mai lucrează şi se atrofiază, e logic“, a explicat medicul.

Dacă încălţămintea cu talpă de tip platformă nu încurajează mersul corect, ar trebui să mai ştim că îi putem ajuta pe copii încurajându-i, ori de câte ori avem ocazia, să meargă desculţi, la locul de joacă unde este nisip, de exemplu, pe malul râului, în curte etc..

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite