Imposibil de plantat stejari în oraşul în care se mutilează teii. Iniţiator: „Mi-au spus: «Te lăsăm să plantezi stejarii, dacă ne laşi să tăiem brazii»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Corabia se împotriveşte plantării a 140 de stejari în cinstea eroilor căzuţi în Războiul de Independenţă, deşi 800 de cetăţeni şi-au dat acordul. Iniţiatoarea proiectului a făcut plângere penală.

După o muncă de săptămâni, în octombrie 2017, Mihaela Safta, din Corabia, reuşea să depună la primărie un proiect de hotărâre şi lista de semnături necesare pentru plantarea a 140 de stejari într-o zonă cu o valoare istorică deosebită pentru cărăbieni. Este vorba de monumentul din cartierul Siliştioara, închinat celor 14 eroi căzuţi în Războiul de Independenţă, în jurul căruia se doreşte amenajarea unui parc. Se marcau, astfel, cei 140 de ani de la sacrificiul corăbienilor pentru câştigarea independenţei de stat a României, iar zona ar fi căpătat o altă înfăţişare.

De la momentul depunerii iniţiativei cetăţeneşti s-au mai desfăşurat cinci şedinţe ale Consiliului local Corabia, fără ca proiectul Mihaelei Safta să fie supus dezbaterii. După o plângere prealabilă adresată conducerii instituţiei în măsură să supună dezbaterii, conform legii, proiectul cetăţenilor, Safta a depus, săptămâna trecută, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, pentru abuz în serviciu, acuzându-i că nu respectă legea pe edilii care nu au ridicat un deget în momentul în care o firmă de construcţii a mutilat, anul trecut, mai mulţi tei cu o vechime extraordinară pentru a face loc bordurilor.

„Dispunem de teren pentru împădurire în sola 173/3 unde a fost o plantaţie de duzi“

Locul ales pentru plantarea celor 140 de stejari are o valoarea simbolică deosebită. În această zonă s-a fixat capul podului de vase peste Dunăre, folosit pentru trecerea oştirii române către Plevna. La momentul solemn de traversare a Dunării au luat parte, în august 1877, principele Carol I al României şi prim-ministrul Ion. C Brătianu, evenimentul fiind astfel descris de poetul George Coşbuc: „... în acea zi de duminică, câmpia de lângă Corabia era plină de lume, de ţărani şi târgoveţi, de femei şi copii. Erau părinţii ostaşilor, erau fraţii şi rudele lor, erau prietenii şi cunoscuţii, erau nevestele şi copiii lor. Din văi şi din câmpie, din oraşe şi sate, din creştetul munţilor, veniseră de pretutindeni să vadă trecerea oştirii”. Cei 14 eroi din Corabia căzuţi în timpul luptelor pentru independenţă ar fi primit, consideră iniţiatoarea, un frumos omagiu prin înfiinţarea parcului menţionat.

image

Suprafaţa din jurul monumentului este de aproximativ un hectar, iar pentru plantarea stejarilor, conform planului depus de Mihaela Safta, s-ar folosi un pas mare de plantare, astfel ca ceea ce va rezulta să fie un parc de stejari, nu o pădure, în corespondenţa dintre iniţiatoare şi şefii Primăriei Corabia folosindu-se din partea edililor, pentru a nu permite plantarea, inclusiv argumentul că pe terenurile intravilane nu se pot înfiinţa păduri sau perdele de pădure.

image

„Conform art 7 (4) din Legea nr 46/ 2008,republicata, cu modificarile si completarile ulterioare : " Este interzisa includerea padurilor in intravilan...“, deci amplasamentul propus de doamna Safta Mihaela nu poate fi luat în considerare deoarece terenul este în intravilan. Doamna Safta solicită împădurirea unei suprafeţe de 900 mp, dar din documentele depuse în susţinerea proiectului de hotărâre reiese ca este necesară alocarea unei suprafeţe mult mai mari care depaşeşte limita admisă de lege ( art 2 (1) din Codul Silvic). Dispunem de teren pentru împădurire în sola 173/3 unde a fost o plantaţie de duzi. Persoanele care doresc să susţina actiunea pot dona arbori, iar activitatea de plantare o va executa aparatul de specialitate al primarului orasului Corabia“, a răspuns purtătorul de cuvânt al Primăriei Corabia, Dan oltean, solicitării noastre de a exprima un punct de vedere în acest caz. Acelaşi răspuns l-a primit şi iniţiatoarea, care, nemulţumită, a arătat edililor că ce se dorea era tocmai implicarea cetăţenilor oraşului în această acţiune. „Tot fac referire la acea suprafaţă de 900 m.p., care apare, cred, cu referire la suprafaţa care-i interesa pe cei de la Cultură, din jurul monumentului, pentru că din documentaţie se vede ce suprafaţă pentru plantare am solicitat“, a comentat Safta.

Trocul propus de politicieni

Pentru a reuşi să-şi ducă proiectul până la capăt, după ce a început să se lovească de piedici Mihaela Safta s-a adresat inclusiv deputatului de Olt Alexandru Stănescu (fratele vicepremierului Paul Stănescu), mergând în audienţă. Conform Mihaelei Safta, în biroul acestuia a avut loc o discuţie la care au luat parte mai multe persoane, discuţie în cadrul căreia viceprimarul oraşului Corabia i-a transmis că ar putea să intre pe ordinea de zi proiectul, dar cu o condiţie.
„Mi-au spus – «noi te lăsăm să plantezi stejarii, dacă ne laşi să tăiem brazii», am dovezi pentru ce spun“, a declarat Safta.

image

Zona în care se doreşte plantarea stejarilor nu este amenajată

Brazii la care făcea referire viceprimarul Corabiei sunt cei din vecinătatea Primăriei Corabia, cărora edilii le-au pus de mai multă vreme gând rău, motivând că din cauza acestora un monument nu este pus în valoare, intervenţia Mihaelei Safta fiind, până acum, salvatoare.

Cât despre parcul de stejari, în discuţiile purtate neoficial cu reprezentanţii Direcţiei de Cultură şi cei ai Direcţiei Silvice iniţiativa a fost apreciată şi chiar lăudată. „Când le-am cerut oficial un punct de vedere, n-a mai fost deloc simplu, au invocat că nu vor să intervină într-un conflict“, a mai declarat Safta. Direcţia de Cultură a transmis şi un răspuns scris iniţiatoarei, menţionând că proiectul respectiv nu se supune avizării respectivei instituţii.

CITIŢI ŞI: Vor să taie brazii pentru că nu se vede bine un monument. „Primarul mi-a spus că-l doare-n cur, tot îi taie, pot să aduc toate televiziunile din lume“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite