Icoana de vatră, bunul de preţ din casa oltenilor. „Au început să dispară, pentru că oamenii îşi fac vile, nu case“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul plastic Pompiliu Ciolacu (dreapta) a adus în expoziţia de la Slatina icoanele de vatră FOTO: Alina Mitran
Artistul plastic Pompiliu Ciolacu (dreapta) a adus în expoziţia de la Slatina icoanele de vatră FOTO: Alina Mitran

O expoziţie aparte a fost vernisată, joi, 14 aprilie 2022, la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina. Artistul gorjean Pompiliu Ciolacu expune privitorilor peste 40 de icoane, dar şi povestea icoanei de vatră, un bun al oltenilor.

Expoziţia „(IN)SEMNE Pascale“ va fi la dispoziţia privitorilor în municipiul Slatina timp de două săptămâni. Creatorul obiectelor expuse, artistul plastic Pompiliu Ciolacu, este etnolog şi profesor la Palatul Copiilor din Târgu-Jiu, iar dragostea pentru icoana de vatră, care reprezintă punctul principal al expoziţiei, le-a insuflat-o şi elevilor săi.

„E a noastră, a oltenilor, şi în special a gorjenilor“

„Este o expoziţie în special pentru a se cunoaşte mai bine icoana de vatră. Pentru că icoana de vatră nu prea a fost cunoscută, ba mai mult, au fost momente în care nimeni nu mai ştia despre icoană sau ce se mai spune despre această icoană. Norocul mare a fost ca acum 40 de ani, printr-o întâmplare, fiind la muzeul Curtişoara la Târgu-Jiu, am întâlnit o icoană foarte simplistă, cu câteva linii care să zică că-i faţa Maicii Domnului şi Isus Hristos. Bineînţeles că nu ştiam absolut nimic de această icoană, de rolul ei, dar m-am documentat. Doamna fostă director, doamna Udrişte, mi-a povestit despre o istorie a acestei icoane. Şi atunci ea a spus aşa: «Dacă tu poţi să continui, continuă, pentru că e a noastră, a oltenilor, şi în special a gorjenilor»“,a explicat artistul cum s-a născut interesul pentru acest obiect de cult cu o semnificaţie aproape necunoscută astăzi.

În vechea gospdărie ţărănească, icoana de vatră avea rolul de a păzi casa de rele. Se agăţa fie în imediata apropiere a hornului, fie chiar în interiorul acestuia. „Hornul acela care nu putea fi închis niciodată şi în concepţiunea ţăranului român, ca să apere casa de forţele răului care ar fi putut oricând să intre, era ca o stopare, ca o pavăză. Asta este icoana de vatră. Simplistă, dar cu semnificaţii deosebite“, a continuat artistul să  dezvăluie vechea semnificaţie.

Icoane realizate de artistul Pompiliu Ciolacu pot fi admirate la Slatina FOTO: Alina Mitran

icoana de vatra expuse la slatina

Deşi astăzi icoanele „de vatră“ încă mai pot fi găsite în oferta meşterilor populari, pentru cei care le cumpără acestea nu mai au semnificaţia de odinioară. 

„Astăzi o punem în casă la noi, indiferent că mai avem sau nu vatra. Ele de asta au şi început să dispară, pentru că oamenii au început să-şi facă vile, fără hornuri, fără... Mă bucur din suflet, pentru că merg şi prin târguri ale meşterilor populari, când văd că foarte multă lume întreabă: <Ce este, ce este?> Şi când află ce este, spun: <Vreau şi eu una!>“, a adăugat artistul, care după studiu amănunţit şi dovezi adunate din teren a scris şi o carte despre importanţa icoanei de vatră şi arealul în care aceasta s-a folosit.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Ce sunt icoanele de vatră şi cum „zăvorau“ acestea casa pe vremuri, apărând-o de spiritele rele 

Meşterul care dă viaţă lemnului şi refuză să abandoneze tradiţia: „Mai bine vinzi un kitsch decât un obiect de valoare, dar nu am avut interesul ăsta“

Slatina

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite