Gardul şcolii, ultima frontieră. „Până ieri a fost totul permis, de astăzi e totul interzis! O prosteală!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii şi-au putut urmări copiii de după gardul şcolii FOTOGRAFII: Alina Mitran
Părinţii şi-au putut urmări copiii de după gardul şcolii FOTOGRAFII: Alina Mitran

În prima zi de şcoală, cei mai mulţi părinţi şi-au urmărit copiii de la distanţă, de după gardul şcolii, iar asta acolo unde directorii „s-au complicat“ şi au făcut totuşi o ceremonie. Alţii i-au lăsat pur şi simplu pe copii la poartă, de unde i-au preluat învăţătorii şi diriginţii şi au intrat în clase.

Începutul de an şcolar a strâns din nou părinţii pe la gardul şcolii, de unde aceştia, unii cu mască, alţii fără sau cu ea sub bărbie, au căutat permanent un loc bun să „fure“ o fotografie.

Situaţia neplăcută au comentat-o între ei. „Aici stăm ciorchine, nimeni nu-ţi spune nimic, dar nu poţi, domnule, să intri în curtea şcolii, că e risc de infectare! Toată vara n-a mai vorbit nimeni de COVID, a fost în vacanţă, acum a revenit!“, a fost cea mai frecventă replică a părinţilor.

În curtea şcolii, învăţătoarele i-au aşteptat pe cei mici fie pentru a-i conduce în sectorul rezervat lor, acolo unde s-au organizat ceremonii, fie direct în clasă, acolo unde s-a renunţat la asta.

părinţii la gardul şcolii

Părinţii s-au strâns şi la poarta Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga“ Slatina

„Aş fi vrut, cum să nu, să-l ţin de mână până la clasă, să vadă că nu l-am abandonat la poartă. Asta e, nu  dorim să facem nimănui probleme, însă e evident că facem lucruri doar să spunem că respectăm ceva. Până ieri a fost totul permis, de astăzi e totul interzis! O prostie, o prosteală! Măsuri impuse pentru a simula grija şi cam atât“, a comentat un alt părinte. 

aglomeraţie pe terenul unei şcoli din slatina

La Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu Slatina“ au avut acces în curtea şcolii elevii neînsoţiţi de părinţi

Cele mai multe unităţi şcolare au permis elevilor din clasele primare, clasele a V-a şi a IX-a  să se strângă în curtea şcolii. Au fost unităţi în care s-a văzut că directorii au muncit să găsească cele mai bune soluţii, astfel că locul fiecărui elev a fost marcat, s-a păstrat distanţa, nu s-a prelungit ceremonia inutil. În altele, şi elevii şi profesorii s-au comportat ca şi în vacanţă, când teama de infectare s-a diluat şi viaţa şi-a reluat cursul de dinaintea declarării pandemiei.

părinţii la gardul şcolii

La Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu Slatina“ au avut acces în curtea şcolii doar elevii şi personalul şcolii

locuri marcate la ceremonia de deschidere la câteva şcoli din slatina

La Şcoala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu“ Slatina elevii s-au aşezat conform locurilor marcate, păstrând distanţa

La Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Slatina părinţii i-au putut conduce pe copii până la poarta unităţii. De aici cei mici au fost preluaţi de învăţătoare şi duşi în sala de clasă. Aglomeraţie mare a fost şi la poarta Şcolii Gimnaziale „Eugen Ionescu“ Slatina, unde părinţii i-au mai putut urmări pe cei mici, de după gard, cum se încolonează şi o caută din priviri pe „doamna“, după care se uită din nou către poartă şi încearcă să-i repereze pe părinţi.

locuri marcate la ceremonia de deschidere la câteva şcoli din slatina

Şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ elevii au stat distanţaţi

Şi la Liceul cu Program Sportiv părinţii au urmat aceleaşi indicaţii. Aglomeraţia s-a produs la poartă, iar de acolo copiii din ciclul primar au fost preluaţi unul câte unul şi conduşi. Cei mai mari s-au reunit, pe clase, pe terenul de sport al şcolii.

„Mă simt ca la slujba de duminică“

Şcoala Gimnazială „George Poboran“ din Slatina a fost una dintre puţinele, dacă nu singura, care le-a permis şi părinţilor accesul în curtea şcolii, pe terenul de sport. Momentul a fost unul special, înainte de ceremonia de deschidere dezvelindu-se bustul patronului spiritual al şcolii, istoricul George Poboran, o personalitate care a oferit mult Slatinei (este autorul primei monografii), dar care astăzi este aproape uitată.

aglomeraţie pe terenul unei şcoli din slatina

Singura şcoală în care părinţii au avut acces a fost „George Poboran“. Cei mai mulţi au purtat măşti, însă numărul mare de participanţi nu a permis distanţarea

Părinţii au purtat, cei mai mulţi, masca de protecţie. S-au bucurat că beneficiază de momente de care părinţii elevilor din alte şcoli sunt privaţi, însă la un moment dat ceva a devenit prea mult. Ceremonia de deschidere a durat peste o oră, iar aproape jumătate de oră un sobor de cinci preoţi a oficiat o „scurtă“ slujbă religioasă. „Mă simt ca la slujba de duminică!“, a comentat o mămică.

aglomeraţie pe terenul unei şcoli din slatina

Părinţii au putut participa la ceremonie, în curtea şcolii, la Şcoala Gimnazială „George Poboran“. Tot aici au venit şi inspectorul-şef şi un adjunct din cadrul IŞJ Olt

„Băi, da, hai şi o scurtă slujbă, dar ne topim aici de cald, nu se mai termină?!“, au comentat şi bărbaţii, astfel că puţini au fost cei care să mai caute tâlcul cuvântării de la final. Au apreciat, însă, faptul că şefii Inspectoratului Şcolar, prefectul judeţului şi un politician invitat au avut intervenţii scurte, cel mai probabil invitaţii simţind că răbdarea participanţilor la ceremonie e pe sfârşite.

Peste un sfert dintre şcoli, ca şi anul trecut, sunt neautorizate

Dincolo de „sclipiciul“ din prima zi de şcoală, mii de elevi se întorc tot în şcoli care nu oferă condiţii optime. Din cele 419 clădiri de şcoală, 111 sunt în continuare neatorizate sanitar, iar 161 nu îndeplinesc normele de protecţie şi securitate la incendiu (PSI) pentru a fi autorizate de către pompieri. Cifrele sunt comparabile cu cele de anul trecut, semn că anul pandemic, în care elevii au stat o bună bucată de vreme în online, n-a fost nici pe departe exploatat de edili. Mai mult, două unităţi, singurele care funcţionează în judeţul Olt în scenariul roşu, sunt în această situaţie din cauza infrastructurii şcolare, nu din motive epidemiologice. Este vorba de liceul din oraşul Potcoava, dar şi de o grădiniţă din oraşul Balş care şi în cursul anului trecut a „asigurat“ educaţie online preşcolarilor.

De menţionat că de la începutul lunii semptembrie 2021 şi până în prezent, în cele aproape două săptămâni înainte de începerea cursurilor, au fost raportate 38 cazuri pozitive pentru SARS-CoV-2 în unităţile de învăţământ, 25 cazuri fiind în rândul elevilor.

Vă recomandăm şi:

Cîmpeanu: 10.000 de elevi s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 10 zile. 61% dintre angajaţii din sistemul de educaţie sunt de asemenea vaccinaţi

Părinţii elevilor din România, la extreme: „Statul nu are drept de contaminare“ versus „Gata cu mascarada!“

Ciolacu: Emoţia primei zile de şcoală este umbrită de frustrare. Romania Educata nu este în faţa unei tablete pe care ministerul Educaţiei a uitat să o trimită

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite