FOTO VIDEO  Start al lucrărilor la cea mai mare groapă de gunoi din judeţul Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările au început în forţă la Bălteni cu decopertarea terenului unde va fi amenajat depozitul de deşeuri...
Lucrările au început în forţă la Bălteni cu decopertarea terenului unde va fi amenajat depozitul de deşeuri...

Pe raza comunei Bălteni din judeţul Olt au demarat, marţi – 17 septembrie, lucrările pentru amenajarea celui mai mare depozit pentru colectarea deşeurilor din judeţ. Fiind cea mai importantă investiţie pe mediu din judeţul Olt, depozitul de deşeuri de la Bălteni ar trebui finalizat până în luna ianuarie 2015, suma proiectului ridicându-se la 39,3 milioane euro fonduri europene în mare parte.

Lansarea proiectului a debutat cu o conferinţă de presă derulată în incinta sălii de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt din municipiul Slatina, unde au fost comunicate coordonatele celei mai mari gropi de gunoi din judeţ ce va fi amenajată la marginea comunei Bălteni. Ulterior conferinţei a fost organizată şi o “excursie” în comuna Bălteni, aflată la aproape 16,5 kilometri de Slatina, la locul unde, peste nici doi ani, se va afla cea mai mare groapă de gunoi din judeţ. Proiectul va presupune colectarea deşeurilor din tot judeţul cu o capacitate de 3.560.000 m.c., a unei staţii de sortare şi a unei staţii de tratare levigat. În plus, în acelaşi sens se vor mai construi patru staţii de transfer în localităţile Caracal, Balş, Corabia şi Scorniceşti, închiderea gropilor de gunoi existente la acest moment în oraşele din teritoriu - Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş, precum şi construirea a 3.722 platforme de colectare a deşeurilor menajere, 1.975 platforme pentru colectarea deşeurior reciclabile şi 6.450 containere în toate cele 112 localităţi din judeţ.

“Vorbim despre cea mai mare investiţie pe probleme de mediu din judeţ, are o valoare de 39,3 milioane euro, dintre care 23 milioane sunt contribuţia Uniunii Europene, alte 5,1 milioane euro sunt de la bugetul de stat, iar restul de 11,1 milioane euro vin de la bugetele localităţilor parte a proiectului. Ordinul de începe a lucrării a fost dat, ieri (luni – 16 septembrie, n.a.) s-a făcut şi predarea amplasamentului către firma contructoare (SC Grup Primacons SRL Slatina, n.a.) şi aşteptăm acum derularea lucrărilor, care trebuie finalizate până în ianuarie 2015 inclusiv”, a declarat Marius Oprescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt.

Pentru o colectare a deşeurilor eficientă, diriguitorii proiectului au anunţat că în judeţ vor fi distribuite 6.450 containere, plasate în zone speciale de colectare, care containere vor fi vopsite în patru culori pentru tipurile de deşeuri reciclabile şi reziduale ce vor fi adunnate din teritoriu, după cum urmează: Galben - pentru deşeurile de plastic, Verde -  pentru deşeurile de sticlă, Albastru - pentru deşeurile de hârtie şi carton, Maro - pentru deşeurile biodegrdabile, Gri - pentru deşeurile menajere din gospodării.

Judeţul va fi împânzit cu containere colorate pentru deşeuri

Tot la Bălteni va fi amenajat şi un Centru de Management Integrat al Deşeurilor din judeţ, ce va cuprinde un depozit care va putea colecta nu mai puţin de 3.560.000 mc deşeuri. Potrivit planurilor inginerilor proiectanţi, depozitul sau groapa de gunoi de la Bălteni – cum este denumită neoficial – va ocupa o suprafaţă de 16 hectare, dispuse astfel: lungime 1 kilometru, lăţime: 500 metri.

“Proiectul presupune, printre altele, şi construirea a patru staţii de transfer în Balş, Corabia, Caracal şi Scorniceşti, fiecare staţie urmând să includă, pe lângă zona de transfer, şi un punct de colectare a deşeurilor. Cea mai mare staţie de transfer va fi la Caracal, ce va putea aduna 33.584 tone deşeuri/an, apoi vor urma cele de la Corabia – 19.992 tone/an, Balş – 15.086 tone/an şi Scorniceşti – 7.643 tone/an. La aceste staţii de transfer vor fi aduse din judeţ mii de containere cu deşeuri cu ajutorul operatorilor de salubrizare. Deşeurile vor fi colectate cu ajutorul a 6.450 containere cu capacitatea individuală de 1,1 mc. Colectarea selectivă a deşeurilor este una din etapele reciclării acestora, alături de separarea şi procesarea unora dintre componentele deşeurilor, pentru a fi transformate în produse utile mai departe. Pot fi supuse procesului de reciclare aproape toate materialele ce intră în compoziţia deşeurilor: hârtia, sticla, ambalajele din plastic sau cutiile metalice”, a precizat şi Angela Solduban, managerul proiectului.

Staţia de sortare din cadrul Depozitului Bălteni va avea o capacitate maximă de 29.000 tone/an, în cadrul acesteia urmând să fie sortate atât deşeurile de hârtie şi carton, cât şi cele de plastic şi metal - colectate separat. Capacitatea maximă a staţiei de sortare se poate atinge în condiţiile funcţionării cu trei schimburi/zi, şase zile/săptămână. Diriguitorii proiectului au estimat că se vor crea 250 de locuri de muncă.

Groapa de gunoi de la Slatina – închisă din 2015

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” (SMID) are ca obiective specifice: să asigure un grad de colectare a deşeurilor de 100% în mediul urban şi rural; să asigure colectarea separată şi atingerea ţintelor minime privind devierea de la depozitare a deşeurilor biodegradabile (50% din totalul generat în judeţ) şi tratarea acestora prin metode specific adecvate - inclusiv prin compostare individuală); să asigure colectarea separată şi atingerea ţintelor minime de reciclare/valorificare a deşeurilor reciclabile provenite din ambalaje şi reintroducerea lor în circuitul economic prin realizarea unei capacităţi de sortare centralizate la nivelul judeţului. Depozitul de deşeuri de la Bălteni va fi amenajat ţinând cont de protejarea sănătăţii publice şi a mediului. În acest context, pentru implementarea cu succes a proiectului, Consiliul Judeţean Olt şi consiliile locale, municipale, oraşeneşti şi comunale de la nivelul judetului s-au constituit în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „OLT-ECO”.

Nu în ultimul rând trebuie menţionat că demararea lucrărilor pentru amenajarea Depozitului de deşeuri de la Bălteni presupune şi închiderea actualelor gropi de gunoi din judeţ. Astfel, în judeţ există şase “depozite neconforme” localizate în oraşe: Slatina, Drăgănesti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabi şi, Balş. În acest sens a fost pus la punct chiar şi un program de închidere ce va trebui respectat, dintre care se distinge cel de la Slatina, cel mai mare colector de deşeuri din teritoriu. Acesta va trebui închis până în ianuarie 2015, deşeurile urmând să fie transportate, din acel moment, la Depozitul de la Bălteni.

Închiderea gropilor de gunoi se va realiza conform prevederilor legislative în vigoare, adică prin mutarea şi reprofilarea corpului depozitului, acoperirea sa cu un strat de pământ şi instalarea facilităţilor pentru colectarea gazului de depozit şi a levigatului, iar, ulterior, va avea loc închiderea finală a depozitului cu un pachet de impermeabilizare. Finanţarea proiectului vine prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite