FOTO Slătinenii, buluc la ghişeele Direcţiei Economice să-şi plătească birurile
0Slătinenii preferă în continuare să-şi plătească impozitele mai degrabă stând la coadă decât în faţa unui calculator. Contribuabilii autohtoni nu se înghesuie să folosească metodele moderne şi par a nu avea nicio reticenţă ca, indiferent de vremea de afară, să se deplaseze la ghişeele Direcţiei Economice a Primăriei Slatina pentru a achita în numerar contribuţiile către municipalitate.
Slătinenii au luat din nou cu asalt ghişeele Direcţiei Economice a Primăriei Slatina cu câteva zile înainte de expirarea primului termen de plată a taxelor şi impozitelor locale. Potrivit informaţiilor reprezentanţilor instituţiei, până în prezent şi-au achitat birurile locale aproximativ 12.000 de contribuabili din oraş. Cu toate acestea, doar 250 de cetăţeni dintre cei menţionaţi şi-au plătit de acasă, prin intermediul calculatorului, obligaţiile fiscale datorate bugetului local. În continuare, cei mai mulţi preferă să vină personal la ghişeu şi să achite prin vechea metodă: statul la coadă.
Reprezentanţii instituţiei nu înţeleg reticenţa slătinenilor, mai ales că toate comisioanele ce implică plata online sunt suportate de către primărie. Totuşi, numărul celor ce aleg noile metode este în creştere sensibilă de la un an, la altul.
“Contribuabilii din Slatina sunt în continuare reticenţi faţă de plata online a obligaţiilor fiscale prin Sistemul Naţional Electronic de Plată. Oamenii trebuie să ştie că noi - primăria, suportăm toate comisioanele percepute pentru astfel de tranzacţii, ei neplătind decât ceea ce datorează bugetului local. Pentru a beneficia de această modernă metodă de a plăti de acasă taxele locale, cei interesaţi nu trebuie decât să vină la noi cu buletinul şi vor primi pe loc o parolă de acces în baza căreia vor putea să îşi achite de oriunde impozitele”, a declarat Florin Barbu, director Direcţia Economică a Primăriei Slatina.
“Stau şi mă uit ca şi curca la gard…”
Slătinenii îşi explică reticenţa prin faptul că nu ştiu să folosească un calculator. Alţii, însă, nu par a avea încredere în computere şi, deşi urăsc că trebuie să iasă din casă atunci când plouă sau ninge, preferă să facă acest lucru decât să folosească noile metode de plată a impozitelor.
“Eu, maică, nu ştiu ce să fac la calculator. Stau şi mă uit la el ca curca la gard. Dacă aşa m-am obişnuit, asta este: vin aicişa, stau la coadă şi plătesc cât am datorie. Ce să fac dacă nu am învăţat carte ?!”, se întreabă, retoric, Victoria Popa. Nu la fel de “neîndematic” este şi Ionel Datcu, care, deşi posedă un calculator la domiciliu, nu are încredere în sistemul de plată al statului: “Am auzit de această metodă nouă de plată a taxelor, dar eu nu am încredere în aşa ceva. Am avut prieteni care au plătit şi de două ori pentru că au avut probleme cu sistemul, nu le-a memorat plata sau alte detalii de genul ăsta. Aşa că prefer să vin la ghişeu şi să plătesc, chiar dacă nu e comod şi trebuie să mă învoiesc de la serviciu”.
Penalităţi pentru toată lumea după 31 martie
După data de 31 martie, instituţia va percepe o dobândă de 2% pe lună pentru plata impozitelor şi taxelor aferente primului trimestru. Cei care s-au achitat de obligaţiile amintite beneficiază de o scutire cu 7 % a taxelor şi impozitelor locale, bonificaţie acordată doar persoanelor fizice. În ce priveşte persoanele juridice, 350 dintre acestea şi-au plătit până acum contribuţiile fiscale către bugetul local şi au primit o bonificaţie de 2 %. De săptămâna viitoare, şi lor li se va aplica o penalizare de 2% pe lună pentru neplata texelor locale aferente primului trimestru.