FOTO Despre Slatina boemă, cu slătineni get-beget: „Eu mai spun în glumă: casele boiereşti sunt aici,  sus este cartierul muncitoresc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încercarea, timpul va dovedi în ce măsură reuşită, de readucere în circuitul cultural a fostului Club al Ofiţerilor din perioada interbelică, Cinema Victoria în comunism, a făcut ca astăzi să treacă pragul imobilului-monument istoric slătineni get-beget, care au privit aproape cu lacrimi în ochi locul tinereţii lor.

Clubul Ofiţerilor, Sala Select sau Cinema Victoria, căci cu toate aceste nume este cunoscut slătinenilor „adevăraţi“, este astăzi Atelierul Intercultural Victoria. S-au cheltuit peste 7,5 milioane lei (7,2 milioane fonduri nerambursabile)  pentru reabilitarea şi dotarea clădirii monument-istoric astfel încât de acum să devină un punct de atracţie în „oraşul vechi“.

„Prin soluţia tehnică propusă va fi creat un spaţiu multifuncţional, unde se va organiza orice tip de manifestare artistică, socială sau culturală, cu o capacitate maximă de 200 de persoane şi cu echipamente de ultimă generaţie.“, se menţiona în prezentarea proiectului implementat de Primăria Slatina, în colaborare cu  Fundaţia EVRIS ses din Islanda. Ce a ieşit „aduce“ întrucâtva cu ce era odinioară, însă, din păcate, la inaugurarea noului centru, care s-a petrecut marţi, 16 august 2016, au sărit în ochi şi lucrurile terminate în mare grabă, probabil pentru încadrarea în termen.

Din păcate, întregul eveniment a părut organizat pompieristic. S-a vorbit în deschidere - la care au participat primarul Emil Moţ, partenerii din fundaţia islandeză, şefi din Primăria Slatina şi o mână de invitaţi - puţin despre proiectul de restaurare, ne-au mulţumit, amabili, partenerii islandezi pentru prilejul de a colabora, şi s-a trecut la vernisarea expoziţiei de fotografie menită să readucă atmosfera Slatinei de altădată. Istoricii au lipsit, oamenii de cultură n-au spus nici ei vreo vorbă, slătinenii care trăiesc în „oraşul vechi“ şi astăzi, dar au cunoscut şi perioada de glorie, şi-au exprimat îndoielile şi şi-au expus amintirile într-un colţ, stingheri.

„Ne lipseşte comunicarea, despre asta e vorba. Această expoziţie putea fi altceva. Eu am aflat de-abia astăzi despre eveniment, n-am ştiut că se pot aduce fotografii vechi“, a motivat Hashim Memish - un împătimit al fotografiei, trăitor de generaţii în oraşul-târg - dezamăgit, absenţa fotografiilor sale artistice din expoziţie.

„Este o expoziţie cu poze de familie“, a fost concluzia majorităţii participanţilor, cu adevărat puţine fiind imaginile care să ilustreze atmosfera vechiului oraş.
Cu toate acestea, turul centrului nu a fost mai puţin plăcut, deşi a lungit lista observaţiilor. De la etaj Dealul Grădişte este o privelişte de care nu te plictiseşti, în curtea interioară cu siguranţă cei care vor căuta umbra şi intimitatea vor fi mulţumiţi, la demisol spaţiul rezervat diverselor expoziţii sau, de ce nu, ca pe vremuri, cafenele, este propice. Nu optaţi însă, dacă veţi primi invitaţii la spectacole în această sală, pentru locurile de la balcon. Aşezat, nu poţi vedea altceva decât plafonul şi vecinul de scaun.

„Mă aflam aici, în 1945, când a luat foc o rolă de film şi am fost evacuaţi“

Cu doar câteva minute înainte de ora programată pentru deschiderea expoziţiei de fotografie, care va fi la dispoziţia slătinenilor de-a lungul întregii săptămâni, afară, la câţiva metri distanţă, să poată privi clădirea în toată măreţia ei, un nostalgic . „Clădirea e aceeaşi, numai că aspectul e diferit, interiorul e diferit... E plăcut acum, dar mă gândeam să găsească modalitatea să-i oblige şi pe vecini să repare clădirile. E neplăcut ce e-n jur, strică imaginea. Dar nu ştiu dacă e de-ajuns. Aici e întrebarea, cum îl faci să revină la animaţia de altădată, de-aia sunt curios să aud ce planuri au, cum vor să facă.“, şi-a explicat Anton Cazacu interesul. Necazul este că, deşi a rămas la deschidere, n-a primit răspunsurile aşteptate. 

Bărbatul a mai povestit că în 1948-1949, când frecventa sala de spectacole, agitaţia oraşului era aici,deşi astăzi, în fiecare după-amiază, când clienţii avocaţilor şi notarilor s-au dus, se transformă într-un oraş-fantomă.

„Strada paşilor pierduţi, aşa-mi place mie să-i spun, pentru că nu găseşti altceva decât cabinete de avocaţi şi de notari. Am sugerat şi primarilor dinainte să caute o modalitate să-i oblige pe proprietari, deşi acum e cam târziu, să nu schimbe destinaţia spaţiilor de la parter. Vorbesc de destinaţia iniţială. Nu mai e nimic! Nu spun să găseşti pe toate străzile numai cârciumi, ca la Bucureşti, dar nu mai e nimic, deşi eu mai spun, în glumă: casele boiereşti sunt aici, sus e cartierul muncitoresc“, ne spune, câteva zeci de minute mai târziu, Hashim Memish, vestitul „albanez cu îngheţata“, care îşi aminteşte cât de vie, până la urmă, era zona nu doar în interbelic, dar chiar şi în anii comunismului.

Vizita în clădirea proaspăt renovată i-a stârnit alte amintiri. „Aici era biliard. Ţin  minte că în 1945, eram la film, s-a aprins rola de film. Ne-au evacuat exact pe aici“, a povestit negustorul. Şi-ar dori, ca, probabil, toţi slătinenii care încă se încăpăţănează să creadă în reînvierea oraşului, să vadă străzile vechi animate, să audă zarva de pe vremuri. „Din păcate se fac multe lucruri fără să se stea pe gânduri. Au pavat cu piatră din asta şi trotuarele, doamnele nu pot ieşi la plimbare încălţate elegant. Spunem că vrem să facem, însă vedeţi ce ne iese“, şi-a exprimat, în cele din urmă, dezamăgirea cel mai vechi negustor din oraş.  

Bine ar fi să nu vă mulţumiţi cu sumarele descrieri, ci să mergeţi în zilele următoare şi să vedeţi dacă noul Atelier Intercultural Victoria are puterea a da tonul revigorării vechiului centru. Urmează alte patru zile de manifestări, deschise tuturor doritorilor, după următorul program:

Ziua 2 - miercuri, 17 august:
              •  Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 09:00 – 17:30);
              •  Spectacol de muzică lăutărească ”O viaţă, un cântec” (începând cu ora 18:30);
Ziua 3 – joi, 18 august:
              •  Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 09:00 – 17:30);
              • Workshop pe teme de cooperare culturală internaţională şi interculturalitate (10:00- 17:00);
Ziua 4 – vineri, 19 august:
              •  Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 09:00 – 17:30);
              •  Teatru - ”Cerere în căsătorie”, de A. P. Cehov, în regia lui Victor Olăhuţ (Teatrul de Artă din
                  Bucureşti), începând cu ora 18:30;
Ziua 5 – sâmbătă, 20 august:
             •  Expoziţie de fotografie ”Slatina, casa noastră” (orele 09:00 – 14:00);
               •  Vizionare film mut - comedie burlescă, producţie Teo-Film din anul 1930 (ore 18:00 – 18:30);
             •  Tombola expoziţiei de fotografie ”Slatina, casa noastră” (19.00);
             •  Bal tematic ”România în perioada interbelică” (începând cu ora 19:00).

CITIŢI ŞI: Fostul Club al Ofiţerilor va fi centru intercultural cu două luni întârziere. Norvegienii ne dau fonduri, municipalitatea se chinuie să înceapă lucrările

 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite