FOTO  Cea mai mare haldă ecologică din S-E ţării se află la Bălteni-Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Olt are, de câteva zile, una dintre cele mai mari halde ecologice din sudul ţării. Este vorba despre un prim bloc de colectare a deşeurilor menajere din judeţ cu o capacitate de 880.000 mc, totalul urmând să ajungă la 3.560.000 mc. Lucrarea a fost recepţionată de reprezentanţii Consiliului Judeţean Olt la doi ani de la demarea lucrărilor în comuna Bălteni, aflată la 16,5 kilometri de Slatina.

Depozitul ecologic de gunoi de la Bălteni este un proiect derulat de Consiliul Judeţean Olt, fiind finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi o valoare de 39,3 milioane euro. Deocamdată a avut loc, zilele trecute, recepţia primei ”celule” de colectare a deşeurilor menajere din judeţ din totalul de două, urmând ca firma constructoare să pună la punct şi ultimele retuşuri până la darea sa oficială în funcţiune în primavera anului viitor. Diferenţa dintre cele două celule unde va fi adunat gunoiul din întreg judeţul este uriaşă – astfel, dacă primul bloc de colectare inaugurat zilele acestea are o capacitate de 880.000 mc şi o perioadă de funcţionare de zece ani, al doilea va putea aduna 2.680.000 mc deşeuri menajere. Lucrarea a fost recepţionată de reprezentanţii Consiliului Judeţean (C.J.) Olt, la doi ani de la demararea lucrărilor în comuna Bălteni aflată la 16,5 kilometri de Slatina.

”Deocamdată vorbim despre un prim pas finalizat în cadrul unui proiect unic în judeţul Olt şi nu numai conform noii legislaţii de protecţie a mediului. Este cea mai mare investiţie pe probleme de mediu din judeţ, cu o valoare de 39,3 milioane euro, dintre care 23 milioane sunt contribuţia Uniunii Europene, alte 5,1 milioane euro sunt de la bugetul de stat, iar restul de 11,1 milioane euro vin de la bugetele localităţilor parte a proiectului - Slatina, Drăgăneşti Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş. Deşeurile vor fi colectate cu ajutorul a 6.450 containere cu capacitatea individuală de 1,1 mc. Colectarea selectivă a deşeurilor este una din etapele reciclării acestora, alături de separarea şi procesarea unora dintre componentele deşeurilor pentru a fi transformate în produse utile mai departe. Pot fi supuse procesului de reciclare aproape toate materialele ce intră în compoziţia deşeurilor: hârtia, sticla, ambalajele din plastic sau cutiile metalice”, a afirmat Marius Oprescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt.

Depozitul ecologic de gunoi de la Bălteni, ce va avea, însumat, o capacitate uriaşă de 3.560.000 mc, este un proiect derulat de Consiliul Judeţean Olt şi finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, valoarea sa ridicându-se la 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA. Pe acelaşi amplasament al depozitului de la Bălteni s-a construit şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone deşeuri/an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces şi alei interioare sau pavilionul administrativ.

De asemenea, parte a aceluiaşi proiect numit ”Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt”, au fost deja finalizate lucrările de amenajare a patru staţii de transfer deşeuri la Caracal, Balş, Corabia şi Scorniceşti, amplasarea  3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi a încă 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile în toate cele 112 localităţi din judeţ. La acest moment se află în fază de închidere a ”depozitelor urbane neconforme”, cum sunt denumite oficial gropile de gunoi existente, în Slatina, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.

Pentru o colectare a deşeurilor eficientă, diriguitorii proiectului au spus că în judeţ au fost distribuite 6.450 containere plasate în zone speciale de colectare, care containere vor fi vopsite în patru culori pentru tipurile de deşeuri reciclabile şi reziduale ce vor fi adunnate din teritoriu, după cum urmează: Galben - pentru deşeurile de plastic, Verde -  pentru deşeurile de sticlă, Albastru - pentru deşeurile de hârtie şi carton, Maro - pentru deşeurile biodegrdabile, Gri - pentru deşeurile menajere din gospodării.

”În cele două luni rămase din contract până la termenul limită de realizare a contractului, toate cele şase gropi de gunoi din judeţ din prezent vor fi închise, urmând ca noi să dăm drumul la licitaţiile pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa efectiv cu colectarea deşeurilor menajere din judeţ. A doua celulă de colectare a deşeurilor (cu capacitatea de 2.680.000 mc, n.r.) va fi amenajată în anii următori în acelaşi perimetru al Haldei de la Bălteni cu banii strânşi din Fondul de Rulment din folosirea haldei – operatorul acesteia va plăti o taxă de pe urma colectării deşeurilor menajere care va intra într-un fond de rulment şi, pe măsură ce se va umple prima celulă (capacitate 880.000 mc, n.r.), vom amenaja şi a doua celulă C-2”, a mai spus Oprescu (foto dr.), care a precizat că judeţul Olt va fi împărţit în cinci zone de colectare ce vor fi scoase la licitaţie şi operate de firme private, în vreme ce staţiile de transfer şi halda ecologică de la Bălteni vor fi administrate separat tot în urma unei licitaţiei de o altă firmă privată.

image

Depozitul ecologic de la Bălteni ocupă o suprafaţă totală de 16 hectare dispuse astfel: lungime 1 kilometru, lăţime: 500 metri, perioada sa de funcţionare fiind 2016-2023. Staţia de sortare din cadrul Depozitului Bălteni va avea o capacitate maximă de 29.000 tone/an, în cadrul acesteia urmând să fie sortate atât deşeurile de hârtie şi carton, cât şi cele de plastic şi metal - colectate separat. Capacitatea maximă a staţiei de sortare se poate atinge în condiţiile funcţionării cu trei schimburi/zi, şase zile/săptămână. Diriguitorii proiectului au estimat că se vor crea 250 de locuri de muncă.

La acest moment, siuaţia depozitelor ecologice similare în sudul ţării arată astfel: în Vâlcea există o unitate cu o capacitate totală de 1.130 mc, în Argeş – 750.000 mc, Dolj – 6.000.000 mc (depozit privat), iar Oltul – 880.0000 mc C1, la care se va adăuga şi celula C2 cu o capacitate de 2.680.000 mc.

Vă mai recomandăm pe acelaşi subiect:

FOTO+VIDEO  Start al lucrărilor la cea mai mare ”groapă de gunoi” din judeţul Olt

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite