Fost sanatoriu TBC, chilipir scos la licitație. Povestea spitalului, impresionantă

0
Publicat:

Consiliul Județean Olt a scos din nou la licitație o clădire în care, până la începutul anilor 2000, a funcționat sanatoriul TBC din Slatina. Prețul stabilit de evaluator pentru clădirea în stare de degradare și pentru terenul de puțin peste 3.000 m.p., un chilipir.

Clădirea pe care o scoate la licitație CJ Olt este degradată FOTO: Theodora Trușcă
Clădirea pe care o scoate la licitație CJ Olt este degradată FOTO: Theodora Trușcă

Clădirea din Slatina în care a funcționat, până la începutul anilor 2000, spitalul TBC, a fost retrocedată, în parte, moștenitorilor proprietarilor care au pus bazele spitalului, corpul nou construit în vremea comunismului și o parte din teren intrând în proprietatea Consiliului Județean.

Prima încercare de a valorifica terenul aflat în domeniul privat al CJ Olt și clădirea supusă degradării a avut loc în 2009, însă la licitație nu s-a înscris niciun ofertant.

La începutul acestui an, în schimb, un agent economic din Slatina s-a arătat interesat de terenul respectiv. Astfel au fost reluate procedurile privind evaluarea proprietății și obținerea acordului din partea Ministerului Sănătății pentru ca fostul spital să poată fi vândut.

Cum Ministerul Sănătății a răspuns că acordul dat în 2009 nu are termen de valabilitate, a rămas să fie reevaluată proprietatea.

Corpul de clădire construit în anii '70 este o ruină FOTO: Theodora Trușcă
Corpul de clădire construit în anii '70 este o ruină FOTO: Theodora Trușcă

Prețul de pornire a fost stabilit la aproximativ 100.000 euro (493.700 lei), 91.560 euro reprezentând valoarea terenului intravilan de  3.052 m.p., iar 8.630 euro, clădirea cu o amprentă la sol de 340 mp și 763 mp suprafață desfășurată.

Deși prețul pare foarte mic, având în vedere faptul că proprietatea este situată în municipiu, iar prețurile/mp de teren sar, în localitățile vecine, în mediul rural, cu mult de valoarea acestui teren, fosta destinație a clădirii a îndepărtat de-a lungul anilor potențialii investitori. 

Sanatoriul, construit de un medic militar care a renunțat la armată pentru acest vis

Povestea spitalului în care au fost salvați mii de pacienți diagnosticați cu tuberculooză a fost redată, cu doi ani în urmă, de istoricul Aurelia Grosu, pe pagina sa de Facebook. 

„Doctorul Marin Soreanu, fondatorul spitalului TBC de pe strada Pitești, s-a născut în anul 1899, în comuna Leu din fostul județ Romanați. Fiu de țăran, din clasele primare și până la absolvirea Facultății de Medicină din Cluj a fost în fruntea promoției sale.

FOTO: Facebook/Aurelia Grosu -Intrarea în sanatoriul Dr. Soreanu de pe str. Pitești
FOTO: Facebook/Aurelia Grosu -Intrarea în sanatoriul Dr. Soreanu de pe str. Pitești

Medic militar, demisionează din armată în anul 1931, pentru a-și împlini visul: construirea unui sanatoriu propriu, unde să-i ingrijească pe cei bolnavi de tuberculoză, pe atunci foarte răspândită și nevindecabilă. În anul 1939, din fonduri proprii finalizează „Sanatoriul Dr. Soreanu”, o clădire impunătoare, în stil neoromânesc, pe care l-a dotat cu tot ce era necesar”, scria istoricul Aurelia Grosu AICI.

FOTO Facebook/Aurelia Grosu - Sanatoriul TBC construit de medicul Marin Soreanu în anul 1939
FOTO Facebook/Aurelia Grosu - Sanatoriul TBC construit de medicul Marin Soreanu în anul 1939

Medicul care și-a împlinit visul construind spitalul TBC din Slatina a murit la doar 45 ani, în 1944, în urma unei infecții postoperatorii. „Îi continuă munca medicul ftiziolog Constantin Lupașcu, iar în anii 1970, medicul pneumoftiziolog Aneta Ciocan. Sub directoratul dr. Aneta Ciocan s-a construit un corp nou (n. red. - corpul de clădire pe care încearcă să îl vândă la licitație CJ Olt), în partea stângă a Sanatoriului Soreanu, s-a înființat o secție pentru copii afectați de tuberculoză, mărindu-se numărul de paturi de la 50 la 150”, mai dezvăluia Aurelia Grosu.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite