Eleva de 10 care vrea să ajungă medic: „Am fost mai norocoasă că am învăţat în mediul rural“. Lunga listă a oportunităţilor din şcoala de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucia Vasilescu spune că n-a avut niciun moment sentimentul că i-ar lipsi ceva să facă performanţă, la şcoala din satul ei FOTO: arhiva personală
Lucia Vasilescu spune că n-a avut niciun moment sentimentul că i-ar lipsi ceva să facă performanţă, la şcoala din satul ei FOTO: arhiva personală

Participă la concursuri din clasele mici, a dus numele şcolii ei, alături de colegi, în toată ţara, iar cu rezultatul ei a depăşit multe alte şcoli cu pretenţii, din oraş. „Nu putem să spunem că un profesor de la oraş e mai bine pregătit decât unul de la ţară, asta în niciun caz“, susţine adolescenta cu tărie.

Lucia Maria Vasilescu este unul dintre elevii de 10 ai Oltului. Învaţă la Şcoala Gimnazială „Florian Diţuleasa“ din comuna Sârbii-Măgura, iar rezultatul său nu constituie tocmai o surpriză pentru profesorii fetei. Eleva participă la concursuri încă din clasele mici şi tot de atunci a reuşit, alături de colegii ei, să ducă faima şcolii la nivel naţional.

„Am fost mai norocoasă că am învăţat în mediul rural, chiar dacă posibilităţile au fost un pic mai reduse din punct de vedere financiar, adică nu sunt aceleaşi materiale, şcoala nu e la fel de dotată cum sunt cele din oraş, dar cred că m-a ajutat mai mult şi a fost alt ambient. Nu regret. Profesorii sunt bine pregătiţi, adică nu putem să spunem că un profesor de la oraş e mai bine pregătit decât unul de la ţară, asta în niciun caz. Suntem mai apropiaţi de profesori, fiind mai puţini. Noi suntem 17 într-o clasă, avem altă legătură cu profesorul“, explică eleva de ce se consideră cu adevărat norocoasă că trăieşte şi învaţă la Sârbii Măgura, chiar dacă de acum este deja cu gândul la Piteşti, unde va opta la admitere pentru Colegiul Naţional „I.C. Brătianu“, pentru care a susţinut deja probele de limbă străină pentru a studia matematică-informatică bilingv.

O actriţă preamiată

Lucia este fata profesoarei de biologie din şcoală, iar din discuţie reiese că n-a simţit acest lucru neapărat ca fiind un avantaj.

Imagine indisponibilă

„Unii oameni mă priveau cu oarecare invidie şi se gândeau că toate rezultatele sunt datorită funcţiei pe care o deţine mama în şcoală, dar am demonstrat că au fost sârguinţa şi efortul a opt ani, am demonstrat că se poate“, a mai spus eleva. Mama a avut o influenţă, însă asupra ei exclusiv. A făcut-o să iubească biologia şi să-şi dorească o carieră în Medicină, de care adolescenta este, de altfel, foarte sigură. Nu a ales ca profil la liceu Ştiinţele Naturii, însă ştie clar că va studia Medicina. Şi-a dovedit deja ataşamentul pentru domeniu, participând şi ocupând locuri pe podium la olimpiada judeţeană de biologie şi la concursurile naţionale „Medicii de mâine“ şi „George Emil Palade“.

lucia vasilescu

Experienţele şcolare ale Luciei nu s-au oprit, însă, la disciplinele din programa obligatorie. A avut şansa să facă, alături de profesoara de Limba Română şi de colegi, teatru, participând la mai multe concursuri şi câştigând premii pentru interpretare. Numărul diplomelor şi medaliilor nu le mai ţine şirul, n-au constituit niciodată un scop în sine, a căutat, spune adolescenta, experienţa care a ajutat-o să se descopere şi să se dezvolte. A învăţat, tot la şcoală, şi limbi străine, ajungând la un nivel foarte bun, a scris poezii, în franceză şi engleză, pe care le-a şi recitat pe scenă, au fost ani plini, explică eleva, aşa că n-a simţit presiunea examenului, lucrurile pe care le-a făcut cu pasiune împletindu-se cu efortul depus pentru disciplinele şcolare.

„Am vrut să-mi fac părinţii mândri, precum şi profesorii. (...) Am vrut să demonstrez că nu contează unde înveţi, unde locuieşti, dacă ai voinţă, atunci e inevitabil să îţi atingi ţelul. Şi colega mea de clasă, Duţă Mihaela,  m-a susţinut tot timpul şi chiar dacă nu a obţinut nota 10 ştiu că a muncit foarte mult şi o apreciez pentru asta, ea a obţinut 9,85“, a mai spus Lucia Vasilescu.
Din cei nouă  colegi de clasă ai Luciei care au susţinut probele Evaluării Naţionale, trei au terminat cu note între 8,50 şi 9,85.


 
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite