De ce numărul deceselor rămâne mare, deşi varianta Omicron s-a dovedit mai blândă. „Mor pacienţii nevaccinaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decesele înregistrate în secţiile ATI Covid sunt în continuare numeroase FOTO: arhiva
Decesele înregistrate în secţiile ATI Covid sunt în continuare numeroase FOTO: arhiva

Încă se mai moare de Covid  în secţiile de Terapie Intensivă, în ciuda faptului că Omicron s-a dovedit a fi o tulpină mai puţin agresivă. Deşi numărul de pacienţi internaţi este sub cel din valul anterior, se produc în continuare decese.

Direcţia de Sănătate Publică Olt a raportat, joi, 17 februarie 2022, şapte decese în judeţ, un bilanţ zilnic grav pentru acest val pandemic, aceeaşi situaţie întâlnindu-se şi cu trei zile în urmă. 

În ciuda cazurilor numeroase confirmate în fiecare zi, spitalele nu mai sunt însă sub asalt, aşa cum se întâmpla în cazul îmbolnăvirilor cu tulpina Delta a virusului SARs-CoV-2. 

Capacitatea maximă de la Terapie Intensivă nu s-a atins la nivelul judeţului, însă numărul deceselor rămâne considerabil. 

Diferenţa în acest val este că cele mai multe cazuri grave se întâlnesc la vârstnici, care suferă şi de alte boli. 

Situaţia se complică în cazul nevaccinaţilor, decesele în rândul vaccinaţilor fiind extrem de rare şi înregistrate, de obicei, la pacienţi care suferă şi de alte boli grave.

„În continuare statisticile arată că pacienţii vaccinaţi au un grad de protecţie mare. Văzând statisticile, nu pot să nu mă întreb de ce nu ai vrea, persoană, cetăţean matur, adult, să te protejezi împotriva unui risc mare – pierderea vieţii, sau anumite afecţiuni pe care poţi să le dezvolţi după această boală. Avem la etajele 4 şi 5 doar persoane în vârstă, la oxigen. Este ceea ce vedeam în valul 4. Nu s-a mai făcut secvenţiere pentru că transmiterea este comunitară, dar avem persoane în vârstă, şi cu comorbidităţi, nevaccinate, care au forme grave, severe spre critice“, a explicat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Angela Nicolae, de unde provin decesele raportate zilnic.

Contagiozitatea noii forme a virusului a făcut ca infectarea să se producă mai des şi în secţiile spitalelor, iar pacienţii internaţi cu alte boli, unele dintre ele grave, au ajuns să lupte şi împotriva COVID-19. Multe dintre aceste cazuri se complică şi se ajunge la deces.

Deşi mai puţini decât în valurile anteriore, şi din rândul tinerilor ajung pacienţi la ATI. „Avem şi tineri la ATI, cu comorbidităţi, nevaccinaţi, avem acum un tânăr de 40 ani, nevaccinat. Am avut în schimb surpriza - persoane vaccinate, cu comorbidităţi, care au ieşit de la ATI Covid, au mers la ATI non-Covid, au ieşit şi de acolo şi au ajuns pe secţie. Avem şi asemenea situaţii fericite. Statistic vorbind,  dar şi din punct de vedere medical, ne spun medicii noştri, vaccinul îşi face treaba“, a mai spus managerul SJU.

În judeţul Olt numărul deceselor înregistrate la pacienţii cu COVID-19 a ajuns la 784 de la debutul pandemiei. Aproximativ jumătate dintre ele s-au produs în valul 4, în toamna anului trecut. Din totalul pacienţilor decedaţi până în prezent, doar 14 erau şi vaccinaţi, însă aceştia sufereau şi de alte boli.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Baciu, despre pandemia de COVID-19: Constatăm o tendinţă de scădere a gradului de ocupare a paturilor, pe secţiii şi la terapie intensivă VIDEO

INSP: 80,1% din decesele înregistrate în ultima săptămână au fost la persoane nevaccinate


 

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite