Câţi bani ar primi medicii de familie pentru campania de vaccinare. „Teoretic e opţional, practic e obligatoriu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii de familie cooptaţi în campania de vaccinare anti-COVID-19 vor primi bani pentru serviciile de informare, programare, monitorizare şi raportare a efectelor post-vaccinare oferite pacienţilor.

Proiectul ordonanţei de urgenţă care stabileşte tarifele pentru echipele de vaccinare din centrele deja funcţionale şi din cele care urmează să fie înfiinţate pentru următoarele etape ale campaniei face referire şi la plata medicilor de familie. Aceştia ar urma să primească sume cuprinse între 15 şi 60 de lei/serviciu, suma crescând în funcţie de „performanţă“. Concret, cu cât creşte procentul pacienţilor din listă care se vaccinează, cu atât se măreşte şi tariful. Medicii de familie vor putea chiar să vaccineze, cel mai probabil în ultima etapă a campaniei, destinată populaţiei generale, atunci când se aşteaptă să fie disponibil şi vaccinul care nu presupune respectarea unor condiţii atât de stricte de păstrare (respectiv temperatură de minus 80 grade Celsius).

Cum creşte tariful/serviciu

Medicii de familie ar urma să primească plata/serviciu în funcţie de numărul de pacienţi din listă, eligibili pentru vaccinare, care sunt efectiv vaccinaţi. De asemenea, plata către medicii de familie este condiţionată de înregistrarea pacientului vaccinat în Registrul Naţional de Vaccinare, aspect asupra căruia medicii nu sunt încă elucidaţi, neştiind dacă înregistrarea o fac tot ei, sau personalul din centrele de vaccinare.

Pentru primii 25% de pacienţi vaccinaţi, din numărul total de pacienţi înscrişi în listă, eligibili la vaccinare, statul va oferi 30 lei/serviciu. Tariful creşte la 40 lei pentru intervalul 25,001%- 45%, ulterior la 50 lei/serviciu pentru intervalul 45,001% – 65% şi se poate ajunge la 60 lei/serviciu pentru ce depăşeşte pragul de 65% din totalul pacienţilor eligibili. Medicii de familie vor putea oferi astfel de servicii şi pacienţilor neînscrişi pe lista unui medic de familie, în cazul acestora sumele variind între 15 lei/serviciu (pentru informare, programare, monitorizare şi raportare a reacţiilor adverse) şi 30 lei/serviciu (în cazul în care medicul de familie realizează în cabinetul propriu şi vaccinarea propriu-zisă).

Deocamdată, sunt sceptici

Medicii de familie au însă câteva temeri. Faptul că finanţarea derulării campaniei de vaccinare cade atât în sarcina bugetului de stat, cât şi în cea a autorităţilor locale, îi face să fie sceptici în privinţa încasării sumelor, şi acestea deocamdată nesigure, până când proiectul nu devine act normativ. Pe de altă parte, spun medicii, această activitate le va ocupa enorm de mult timp din activitatea de la cabinet, iar unii chiar vor fi nevoiţi să angajeze personal specializat pentru programarea pacienţilor în platforma electronică. Ce de asemenea nu şi-ar dori medicii ar fi ca plata acestor servicii suplimentare pe care urmează să le facă să le afecteze relaţia medic-pacient. Concret, medicii îşi doresc ca pacienţii să înţeleagă din start că aceste sume sunt bani necesari pentru acoperirea unor costuri suplimentare, cum ar putea fi angajarea unei persoane care să lucreze în platforma informatică pentru programare, şi că nu vor fi plătiţi să convingă pacienţii. 

Alţi medici de familie se gândesc chiar să opteze pentru activitatea de vaccinator în centrele de vaccinare, după ce îşi termină treaba la cabinet, activitate pentru care, în calitate de medici, ar urma să primească 100 lei/oră, sume impozabile. Pe de altă parte, activitatea de informare, programare şi monitorizare nu va fi obligatorie, sunt informaţiile pe care le au până acum medicii. 

„Teoretic este opţional, practic este obligatoriu  Dar n-o să putem face faţă la atâtea, degeaba încearcă să ne dea bani în plus, pentru că va fi greu de realizat. În loc să ne crească valoarea alocată medicinii primare, ei ne vor băga pumnul în gură că ne-au dat pentru vaccinări şi n-am făcut. N-avem cum, efectiv, înseamnă să lucrezi 12-13 ore pe zi, e adevărat, pentru nişte bani mai mulţi, dar câştigă mai simplu cei care se duc în centrele acelea în care se dau 100 lei pe oră“, este de părere medicul de familie Viorel Rădulescu.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Guvernul a decis cum va fi plătit personalul centrelor de vaccinare. Câţi bani primesc medicii, asistenţii şi registratorii

Vaccinul Moderna poate oferi doi ani de imunitate la COVID. Câte doze va primi România

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite