Cât costă prima zi de şcoală: preţurile rechizitelor şi ale hainelor pe care trebuie să le cumpere fiecare părinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lista completă de cumpărături  necesită un buget de minimum 500 de lei FOTO: Alina Mitran
Lista completă de cumpărături  necesită un buget de minimum 500 de lei FOTO: Alina Mitran

Mai puţin de o lună le-a mai rămas părinţilor să termine pregătirile pentru prima zi de şcoală. Rechizitele, hainele, încălţămintea, totul costă semnificativ. Alte cheltuieli rămân pe listă pentru primele săptămâni de şcoală.

Vacanţa mare se apropie cu repeziciune de sfârşit, părinţii, mulţi cu un buget şi aşa decimat după concediu, fiind acum în pragul altor cheltuieli importante. Rechizitele, ghiozdanul, uniforma - care, deşi, teoretic, nu mai este obligatorie, a fost impusă prin regulament propriu în foarte multe şcoli, încălţămintea, totul costă, chiar şi în cazul alegerii unor produse mai slabe calitativ. Pentru părinţii care îşi permit lucruri de calitate cheltuielile minime pot depăşi uşor nivelul unui salariu minim, doar pentru pregătirea unui copil.

Rechizitele  „cu licenţă“, în top-ul preferinţelor

Pentru a face cheltuielile suportabile, părinţii au început să cumpere lucrurile necesare în noul an şcolar încă de la începutul vacanţei. „Cei care vin cu o listă întreagă şi cumpără tot într-o singură tranşă sunt de obicei părinţii copiilor de grădiniţă, dar asta se întâmplă după începerea anului. Acum, în vacanţă, am avut părinţi care au venit şi au cumpărat ba caiete, ba stilouri, pixuri, acuarele, s-au interesat de manuale, unii au făcut şi comenzi...“, a spus Olimpia Niţoiu, reprezentanta uneia dintre librăriile Oltlibris din Slatina.

Cei mici nu se mulţumesc, însă, cu orice, vor eroii preferaţi pe ghiozdan, pe penare, pe caiete etc. „Rechizitele cu licenţă sunt, evident, preferate. Frozen e la putere în acest an, pentru fetiţe“, mai spune reprezentanta librăriei.

Ghiozdanele, cele care nu sunt „de unică folosinţă“, au preţuri de la 35 de lei şi până la 100 lei în acest magazin. Sunt însă magazine în care preţul lor atinge şi chiar depăşeşte şi... 400 de lei, bugetul pentru toate cheltuielile ocazionate de începerea şcolii, în multe familii.

„Avem clienţi care spun că au dat, poate, cu 10-20 de lei mai puţin pe ghiozdane în magazinele ticsite cu mărfuri chinezeşti, însă au fost nevoiţi să le schimbe de trei ori într-un an şcolar. S-au lecuit şi acum cumpără lucruri de calitate. Surprinzător, anumiţi furnizori n-au crescut preţurile, ba chiar au preţuri mai mici la ghiozdane“, mai spune Olipia Niţoiu.

image

Caietele au preţuri între 1,3 lei (caietele mici tip I, tip II, dictando, matematică etc.) şi 6 lei (caietele studenţeşti cu 100 de file), penarele costă şi ele de la 15 lei (penarul simplu) şi până la 57 lei penarele complet echipate. Din nou, pentru părinţii care îşi permit să satisfacă orice capriciu al copilului, sunt în alte magazine produse la preţuri chiar mai mari.

Manualele, pe care părinţii le cumpără aproape în totalitate, au şi ele preţuri de la 13 lei la 26 -30 lei şi peste. Pixurile  Frixion (se poate reveni în cazul unor greşeli, având ataşată o gumă specială), la mare modă chiar şi în clasele mici, costă destul, de la 15 lei/bucată (preţurile pot fi mai mari în cazul seturilor cu mai multe rezerve), stilourile, clasice sau modele cu rezervă, au preţuri de 25 la 75 lei etc.

„Doar pe rechizite cheltuie, în medie, 120 de lei, fără să luăm în calcul ghiozdanul. Când suma ajunge aproape de bugetul fixat mai cer să le înlocuim din produse. Cer produse mai ieftine în cazul acuarelelor, al culorilor, nici pentru stilouri nu aleg varianta cea mai scumpă“, ne mai spune „ghidul“.

„Cei fără bani chiar caută mult şi se decid greu“

După rechizite urmează hainele, indiferent că e vorba de uniformă sau nu. Uniformele pentru fete au preţuri între 45 de lei, e drept, de o calitate îndoielnică, dar acceptabile ca preţ, până la 145 lei. Pentru băieţi, haina şi pantalonul costă, chiar şi în magazinele „cu marfă cusută pe vapor“, peste 100 lei, însă pentru produse de calitate preţul ajunge la 200 de lei, doar cu vestă, cu vestă şi haină, doar haină şi pantalon, din stofă de mai multe feluri etc., oferta e bogată, deşi vânzătorii  încă se uită lung după clienţi, febra cumpărăturilor n-a început.

O cămaşă albă costă şi ea 45 de lei şi chiar 74 lei în cazul fetiţelor. „Costă, că nu e de unică folosinţă, poţi s-o speli, s-o calci şi să i-o dai s-o poarte în continuare! Mă uit, îmi place, i-aş lua, ştiu că nu e bine să te ieftineşti la mălai şi să te scumpeşti la tărâţe, dar dacă doar de o anumită sumă de bani dispunem, ce să facem? Oricum cresc şi la anu’ le cumpărăm altele, n-avem ce face. Şi cu uniforma asta e ceva. Zici că n-ai bani de ea, dar şi să-l schimbi în fiecare zi iar nu-ţi permiţi ca alţii!“, comentează o mămică venită să arunce o privire şi să-şi facă deja calculele.

Dacă ai terminat cu uniforma, te interesezi şi de îmbrăcăminte pentru ora de sport. Treningurile au preţuri de la 50 de lei, până la 110-150 de lei, în funcţie de calitate. Încălţămintea, eventual două perechi, pentru uniformă şi încălţăminte sport, mai scoate din portofel 100-200 de lei. Treci peste „nimicuri“, şosete, lenjerie intimă, deşi vei face şi aceste cheltuieli.

„Una peste alta, sunt cheltuieli importante. Îi mai cumperi o gecuţă, ceva, că dimineţile devin răcoroase, care sub 50 de lei n-o găseşti niciunde, nu cred că scapi, cu totul, sub 500 de lei, oricât de ieftine ar fi produsele, nu să cumperi de la mall. Cei cu bani puţini caută mult şi se decid greu. Sunt persoane care vin la cumpărături şi fac morman lucrurile la casă, fără să le pese cât costă, dar sunt şi alţi cumpărători care întorc pe toate feţele un tricou de 15 lei şi poate nici pe ăla nu şi-l permit. E scumpă prima zi de şcoală, asta e clar!“, concluzionează vânzătoarea dintr-un magazin de îmbrăcăminte.

Lista cheltuielilor nu s-a încheiat încă. La prima şedinţă cu părinţii vei afla, cel mai probabil, cât te costă „auxiliarele“ şi, eventual, ce alte cheltuieli ale clasei mai trebuie suportate de părinţi. „Învăţământul ăsta gratuit nu doar că e o poveste, dar cască aşa o prăpastie între copii... Sunt părinţi care-şi trimit copiii la şcoală în papuci, de unde au ei bani de rechizite?!“, se întreabă amar un alt părinte.

CITIŢI ŞI: Cum pot rezolva părinţii conflictele între fraţi. „Trebuie să-ţi iubeşti frăţiorul!“, o replică de care să uităm

Cum folosim produsele care ţin ţânţarii la distanţă. Dermatolog: „Înţepăturile de insecte pot determina reacţii alergice grave“

Cum ne apărăm copiii de pericolele verii. Medic: „Îngheţata consumată în primele luni de vară dă infecţii urâte“

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite