Canicula “a înroşit” telefoanele de la Ambulanţa Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele două zile s-au dovedit a fi problematice nu doar pentru simplii cetăţeni, dar şi pentru angajaţii serviciilor publice cu atribuţii în caz de intervenţii de urgenţă. Astfel, la Slatina, din cauza temperaturilor caniculare, numărul apelurilor telefonice ce au necesitat ajutorul cadrelor medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă a crescut cu peste 20% faţă de perioada anterioară.

În ciuda numărului mare de apeluri telefonice, efectivele Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt fac faţă cu bine acestui prim val de solicitări. Reprezentanţii instituţiei au precizat că se aşteptau ca numărul de intervenţii să fie mult mai mare decât ceea ce s-a înregistrat oficial în ultimele 24 de ore, dar că nu-şi fac mari speranţe că situaţia se va menţine între cotele din ultimele zile şi aceasta deoarece sezonul cald este abia la început.

“Din evidenţele noastre am sesizat o majorare a apelurilor de ajutor cu puţin peste 20%. Mai exact, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat cam 150 de solicitări, majoritatea reprezentând lipotimii şi persoane cu hipertensiune arterială. Cazuri delicate nu am avut şi nici nu am avut persoane leşinate direct pe stradă. Noi sperăm că populaţia a înţeles, în sfârşit, că nu trebuie să iasă din casă între anumite ore, adică atunci când soarele este mai puternic între orele 11.00-17.00. Rămâne de văzut ce se va întâmpla de acum înainte deoarece sezonul cald este la început”, a afirmat dr. Mădălina Deloreanu, director medical al SJA Olt.

Medicii recomandă, cetăţenii… decid

Specialiştii recomandă populaţiei să evite ca, în zilele caniculare, să evite pe cât posibil să părăsească locuinţa în intervalul orar 11.00-18.00, să consume 1,5-2 litri apă/zi chiar dacă nu apare senzaţia de sete, evitarea băuturilor cu conţinut de cofeină şi a băuturilor răcoritoare acidulate ori alcoolice – inclusiv bere.

“Se recomandă consumul de apă zilnic, chiar şi când plecăm de acasă ori suntem pe stradă. Apa este bine să nu fie extrem de rece şi nici de la frigider deoarece poate provoca un infarct. Consumarea de legume şi fructe nu ar trebui să aibă limite în această perioadă, dar sunt de evitat băuturile alcoolice, tutunul şi dulciurile. Este încurajată folosirea ochelarilor de soare şi a pălăriilor sau şepcilor. Mâncărurile grase este bine să fie consumate în cantităţi mici”, a precizat dr. Mădălina Deloreanu.

Primăria Slatina a luat şi ea măsuri pentru a veni în sprijinul cetăţenilor prin combaterea caniculei. Astfel, pe bulevardul A.I. Cuza şi la Fântâna Speranţei au fost amenajate duşuri stradale unde trecătorii se pot răcori chiar la faţa locului, acestea reprezentând, în fapt, câteva duze ce pulverizează apă în aer şi care sunt conectate la reţeaua de apă a urbei.
 

Vă mai recomandăm:

Punctele de prim ajutor pentru caniculă au fost deschise azi la Timişoara. Cum va fi vremea în următoarea perioadă

Corturi cu dozatoare cu apă rece în Ploieşti. Sfaturi pentru situaţiile de caniculă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite