Avertismentul specialiştilor, în funcţie de afecţiuni. Câte ouă sunt permise, cui îi este interzisă carnea
0Deşi încă două săptămâni de acum înainte cei care ţin post sunt mai interesaţi de ce pun pe masă în această perioadă, medicii atenţionează că ar trebui să nu scăpăm din vedere anumite lucruri legate de marea sărbătoare care se apropie.
Avertismentele specialiştilor sunt aceleaşi an de an, cu toate acestea de fiecare sărbătoare mare camerele de gardă se umplu de pacienţi cronici care din cauza exceselor îşi „dau peste cap“ organismul.
Din acest motiv medicii ne avertizează ca în perioada următoare să punem mare preţ pe „detalii“: de unde cumpărăm produsele, cum le manipulăm, cum le preparăm şi, foarte important, şi cum le consumăm.
Întâi de toate, ar trebui să evităm vânzătorii ambulanţi şi cumpărarea produselor expuse pe marginea drumului, indiferent că e vorba de alimente sau băuturi. Ar trebui, de asemenea, să devină obişnuinţă urmărirea termenului de valabilitate pe etichetele produselor cumpărate, mai ales când vine vorba de carne, lapte şi ouă, care pot pune probleme de sănătate mari dacă nu sunt sigure pentru consum.
Odată aduse acasă alimentele pe care le vom folosi pentru prepararea produselor de pe masa de Paşte, vom avea grijă să le depozităm corespunzător şi să le preparăm la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele. Medicii ne atenţionează să nu folosim ouă de raţă sau de gâscă pentru crème sau maioneză.
Un alt avertisment, uşor trecut cu vederea, este acela că dacă prezentăm leziuni sau infecţii la nivelul tegumentelor ar trebui să evităm să preparăm mâncarea sau să folosim măsuri de protecţie astfel încât să nu intrăm în contact direct cu alimentele.
Carnea de miel este greu digerabilă
Excesul alimentar este cel mai mare duşman de sărbători, iar cum carnea de miel este vedeta pe masa românilor, medicii atrag atenţia că aceasta conţine mult colagen şi este greu digerabilă. Se pot folosi ca alternative, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Olt, carnea de vită, carnea de curcan sau peştele.
„La masa de Paşte nu ar trebuie mâncate mai mult de două ouă, mai ales dacă pe lângă ele există şi drob, ciorbă şi friptură de miel, cozonac, băuturi alcoolice, maioneză şi sosuri grase. Cardiacii nu trebuie să se abată de la regimul prescris de medic şi să mănânce nesărat. Cei cu afectiuni renale ar trebui să consume cu prudenţă ouă şi carne, iar diabeticii să evite zahărul“, spun specialiştii DSP Olt, menţionând că şi obiceiul de a nu ne ridica de la masă în ziua de Paste, sau, în cazul în care mergem în vizită, de a ne aşeza la masă foarte des ne poate aduce neplăceri, prin urmare se recomandă o pauză de cel puţin 3 ore între mese, dar şi consumul mai mare de legume.
Prezentarea la medic la apariţia primelor simptome de boală – dureri abdominale, greaţă, vărsături, febră – este singurul gest înţelept pe care trebuie să-l facem, automedicaţia, în lipsa unui diagnostic corect, putând agrava lucrurile.