Angajaţii TMK Slatina, firma afectată de sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi, anunţă un nou protest. „Va fi extrem, chiar cu intrare în greva foamei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii TMK au protestat în faţa Guvernului şi cu două luni în urmă FOTO: arhiva Adevărul
Sindicaliştii TMK au protestat în faţa Guvernului şi cu două luni în urmă FOTO: arhiva Adevărul

Sute de angajaţi ai TMK Slatina se vor afla săptămâna viitoare în Bucureşti, unde vor protesta din nou pentru a atrage atenţia că firma la care lucrează, deşi are comenzi, riscă să intre în faliment.

De peste două luni, angajaţii TMK, aproximativ 2.400 la nivelul celor două fabrici  din Slatina şi Reşiţa care aparţin  grupului, sunt cu sabia deasupra capului. Firma la care lucrează, deţinută până în martie de oligarhul rus Dmitry Pumpiansky, nu mai poate face plăţi şi nu mai poate primi bani de la clienţi decât în condiţii extrem de stricte şi cu mari întârzieri. Situaţia a fost impusă în urma sancţionării proprietarului rus, deşi acesta şi-a cesionat între timp acţiunile.

Fabrica producătoare de ţevi fără sudură livrează marfă în ţările din vestul Europei, în SUA şi în Canada, niciun leu, spun sindicaliştii, neajungând în Rusia, însă nu de acum, ci de când întreprinderea construită de comunişti, prima care şi-a cotat acţiunile la bursă în România, în zorii capitalismului, a fost cumpărată de omul de afaceri amintit.

Situaţia creată în urma aplicării sancţiunilor a adus iniţial blocarea tuturor operaţiunilor bancare, generând la început inclusiv imposibilitatea de a fi plătiţi angajaţii. Salariaţii au ieşit în stradă, semnalând că sancţionează ceea ce se întâmplă în Ucraina, că sunt solidari cu refugiaţii, dar şi că vor să muncească  în continuare la firma vândută de statul român ruşilor. Firma are comenzi şi chiar ar fi traversat cea mai fastă perioadă din ultimii ani până la aplicarea sancţiunilor.

Statul român a găsit în cele din urmă o soluţie, deblocând printr-un ordin al ANAF anumite operaţiuni de încasări şi plăţi, însă documentul care a salvat situaţia timp de două luni expiră în iunie şi prevederile acestuia nu mai pot fi prelungite. Se ştia acest lucru şi s-a căutat şi s-a negociat cu săptămâni în urmă o soluţie care s-ar aplica nu doar TMK, ci tuturor firmelor care s-ar afla la un moment dat într-o situaţie similară. Concret,  managementul firmei şi sindicatele din TMK au cerut ca statul să desemneze un administrator special care să supravegheze toate operaţiunile, asigurându-se astfel că niciun ban produs de TMK nu alimentează Rusia. Aceeaşi soluţie s-ar aplica deja, spun sindicaliştii, şi în Germania şi în alte ţări în care TMK este prezentă. 

România va trebui, însă, să schimbe legislaţia pentru a  putea numi administratorul special. S-a convenit chiar asupra unui draft de act normativ, reprezentanţii Guvernului au promis că îl vor promova până la sfârşitul lunii mai, însă „minunea“ nu s-a produs, aşa că sindicatele anunţă noi acţiuni de protest. 

„Noi tot am aşteptat o figură frumoasă a Guvernului, care să vină în întâmpinarea problemelor de la TMK şi nu numai, cu emiterea ordonanţei care să reglementeze acea situaţie a tuturor societăţilor comerciale care se află în situaţia sancţiunilor impuse de regulamentul Uniunii Europene 269 pe ceea ce înseamnă conducere sau interpuşi de pe acea listă cu persoane sancţionabile sau sancţionate. Nu s-a reglementat, nici astăzi n-a fost pe ordinea de zi. Noi cerem să funcţionăm şi noi cum funcţionează punctele de lucru din Germania şi Cehia. Lucrurile au cam luat-o razna, suntem în situaţia ca în 8 iunie să fim ca la început, să nu putem plăti salarii, să nu putem plăti beneficiari“, a spus liderul confederaţiei Cartel Alfa, la care sunt afiliate sindicatele din TMK, Cristel Ioţu. 

Aproximativ 300 sindicalişti se vor deplasa la Bucureşti, pentru un miting de protest, în 9 iunie fiind programate acţiuni în Piaţa Victoriei. Acţiunile, de această dată, ar putea fi mult mai dure, a mai spus liderul Cartel Alfa. „Va fi extrem, chiar cu intrare în greva foamei, pentru că situaţia este foarte gravă“, a mai spus Ioţu.

Vă recomandăm să citiţi şi:

TMK, firma cu 2.400 angajaţi vizată de sancţiunile impuse Rusiei, tot cu sabia deasupra capului. „Am solicitat un act pe modelul Germaniei“

Autorităţile au discutat cu sindicatele TMK Artrom din Reşiţa şi Slatina: S-au solicitat derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA şi Canada

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite