A zecea medie de 10 la Evaluarea Naţională. Elevă: „Aş vrea ca tinerii să ţină capul sus şi privirea înainte“. Ce îndemn au părinţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria crede că tinerii ar trebui să fie conştienţi de capacităţile lor şi să le folosească FOTO: Facebook Maria Guţică-Florescu
Maria crede că tinerii ar trebui să fie conştienţi de capacităţile lor şi să le folosească FOTO: Facebook Maria Guţică-Florescu

Zece medii 10 au reuşit, la Evaluarea Naţională 2017, elevii din Olt, Maria Teodora Guţică-Florescu fiind eleva care a primit nota maximă şi la matematică în urma contestaţiilor.

Deşi sute de elevi au reuşit să obţină în acest an  nota maximă la română sau la matematică, doar zece dintre ei au înregistrat 10 la ambele materii. Maria Guţică-Florescu este eleva care, la sfârşitul săptămânii trecute, după rezolvarea contestaţiilor, a inclus Şcoala Gimnazială „Vlaicu Vodă“ din Slatina în rândul celor cu elevi de 10 absolut.

Pentru Maria Teodora rezultatul final nu a fost o surpriză, mai degrabă nota iniţială, de la matematică – 9,90, a considerat-o cumva nedreaptă, pentru că, rezolvând din nou în faţa profesorului de matematică, punct cu punct, cerinţele, tot nu găsea „buba“. Concluzia a fost că, cel mai probabil, metoda diferită de cea din barem, adoptată pentru rezolvarea unui subiect, a dus la nota finală, deşi şi profesorii, dar şi elevii au ştiut că orice metodă este admisă dacă rezultatul este cel corect. Cert este că de la sfârşitul săptămânii trecute judeţul Olt numără 10 elevi cu media 10 la Evaluarea Naţională.

„Vreau să fac Arhitectură. Ştiu că este o facultate grea, dar...“

Maria este absolventa Şcolii Gimnaziale „Vlaicu Vodă“ din Slatina, instituţie pe care, a spus, o părăseşte cu regret. Profesori minunaţi, colegi asemenea, un univers  propice explorărilor de tot felul. Pentru că Maria s-a aventurat spre multe alte lucruri, încrezătoare în forţele proprii. A studiat la şcoală limba engleză şi limba franceză şi în particular limba germană şi limba spaniolă. Are un talent special la desen, care, crede, o va ajuta mult pe mai departe, după liceu, pentru că vrea să studieze Arhitectura. „Vreau să fac Arhitectură. Ştiu că este o facultate grea, dar...“, a spus tânăra.

Până acolo, se înscrie la Matematică-informatică, la Colegiul Naţional „Ion Minulescu“ din Slatina, pentru că „profilul real deschide mai multe uşi“, deşi este pasionată şi de lectură, iar pentru vacanţă are o listă lungă, acele cărţi pe care, din lipsa timpului liber, nu şi-a permis să le citească în clasa a VIII-a.


E mândră de generaţia din care face parte, doar că, spune, şi-ar dori ca tinerii să nu mai fie atât de modeşti. „Cei din vârf au, într-adevăr, o atitudine demnă, sunt conştienţi de capacităţile lor, dar mi-aş dori ca tinerii de astăzi să nu mai fie atât de modeşti. Să mergem cu capul sus şi privirea înainte, să nu ne aplecăm“, spune Maria, care ia serios în calcul şi varianta de a profesa în afară. Înclinaţia către pictură a dus-o, la un moment dat, cu gândul că ar putea face în acest domeniu o carieră, doar că nu este, consideră, o meserie care să-ţi ofere foarte mult, şi material. Desenul va rămâne pasiunea ei, iar cu banii pe care îi va primi pentru rezultatul deosebit de la Evaluare îşi va achiziţiona un dispozitiv care  să-i permită să experimenteze în variantă digitală.

„E bine să le pui în buzunar cât mai multe atu-uri“

Absolventa este un copil absolut normal, cu preocupările fireşti vârstei, spune mama adolescentei, Denisa Guţică-Florescu, muzeograf de profesie. Tânăra desenează, pedalează, citeşte foarte mult, înoată foarte bine, iese cu prietenii, „nu este un şoarece de bibliotecă“.  „E bine să le pui în buzunar cât mai multe atu-uri, iar noi asta am încercat să facem. E bine să aibă de ales, să se sprijine pe ei şi pe cunoştinţele lor, să nu fie nevoiţi să aştepte de la alţii un ajutor. Nu spun că a fost uşor, însă noi am decis să investim în educaţie, nu în altceva, să le oferim copiilor cât mai multe oportunităţi. Mă bucur să-i văd vorbind frumos limba română, dar mă bucur să-i văd conversând cu lejeritate şi în alte limbi. Astăzi sursele sunt mult mai multe decât ne permiteam noi. Pentru noi era o sărbătoare ocazia de a citi o carte în limba franceză, pe care o împrumutam de la profesor, astăzi le este la îndemână, însă trebuie canalizaţi, pentru că sunt momente în care aşteptăm zadarnic de la ei o decizie. Atunci când sunt prea mici, au nevoie să fie ghidaţi. Alegerea finală le aparţine, însă despre asta e vorba, despre a avea de ales.“, a spus mama Mariei.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite