UPDATE Profitând de pandemie, o reţea de escroci a preluat fraudulos companii de zeci de milioane de euro. Cum acţionau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci persoane care se pretindeau mari afacerişti reţinuţi de poliţie într-un dosar complex de preluare frauduloasă a unor companii Foto generică Arhiva Adevărul
Cinci persoane care se pretindeau mari afacerişti reţinuţi de poliţie într-un dosar complex de preluare frauduloasă a unor companii Foto generică Arhiva Adevărul

Nu mai puţin de 10 percheziţii au fost demarate miercuri, 26 mai, la firme şi domicilii ale unor aşa-zişi afacerişti din mai multe judeţe ale ţării. Cinci dintre suspecţi au fost reţinuţi.

Update, ora 17:50 Cele cinci persoane implicate în reţeaua care se ocupa de preluarea frauduloasă a unor companii importante, dintre care una evaluată la 10 milioane de euro, au fost arestate preventiv. Este vorba despre patru bărbaţi şi o femeie, din Braşov şi Cluj Napoca, cu vârste cuprinse între 38 şi 65 de ani: Gavrilă D.N. , Mitreanu A., Udvari S.R. Fatol A.D şi Moldovan V.S.. 

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Vasta operaţiune demarată în Cluj, Braşov, Neamţ şi Bucureşti a fost orchestrată de către poliţiştii sibieni de la Investigarea Criminalităţii Economice coordonaţi de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. 

Aceştia au în lucru un dosar complex de infracţiuni economice în care a fost demarată o amplă anchetă ce vizează efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, fals în declaraţii, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

La misiunea de miercuri, 26 mai, au luat parte poliţişti de la mai multe formaţiuni şi din mai multe judeţe: Investigarea Criminalităţii Economice din Cluj, Braşov şi Sector 3 Bucureşti, Investigaţii Criminale din Cluj şi Sibiu, Serviciul Criminalistic Sibiu, Unitatea Teritorială de Analiză a Informaţilor Sibiu, serviciile de Acţiuni Speciale din Sibiu, Cluj, Braşov şi Neamţ. 

Aceştia au efectuat 10 percheziţii domiciliare şi la sediile unor firme din Cluj, Braşov, Neamţ şi Bucureşti şi au pus în executare şapte mandate de aducere.

Ancheta a pornit în luna aprilie a acestui an, în urma unei sesizări a unui sibian care s-a trezit peste noapte că a rămas fără compania pe care o înfiinţase. Oamenii legii care au intrat pe fir au descoperit că au de-a face cu un întreg grup infracţional organizat, specializat în preluarea frauduloasă de societăţi comerciale cu capital important.

Profitând de pandemie, când mai toate operaţiunile economico - financiare s-au mutat în mediul online şi de faptul că pot opera liniştiţi la adăpostul sistemelor informatice şi al virtualului, aceştia şi-au conceput mai multe capcane în care au căzut adevăraţii afacerişti. 

Ce capcane erau întinse pentru afacerişti: modalităţile de operare

Deocamdată, anchetatorii au descoperit două moduri de operare a reţelei de escroci. 

Unul dintre acesta urmărea preluarea ilegală, de la titularii unor societăţi comerciale, a unor părţi sociale din aceste firme, sub pretextul unei eventuale cumpărări a întregii companii. 

În acest sens, erau depuse online la Oficiul Naţional pentru Registrul Comerţului documente de cesiune, care ulterior s-au dovedit a fi false. Reamintim că în perioada stării de urgenţă, instituţiile publice şi-au închis porţile, mare parte sau chiar activitatea totală cu publicul fiind desfăşurată în online. La fel s-a întâmplat şi la ONRC, unde astfel de operaţiuni se puteau desfăşura şi din spatele unui calculator, pe baza unei semnăturii electronice a unui avocat, fapt de care escrocii au profitat din plin. 

O altă modalitate de operare viza convingerea unor administratori de companii să participe la diverse licitaţii. Astfel, membrii grupării infracţionale reuşeau să intre în posesia documentelor firmelor vizate, care urmau acelaşi circuit al documentelor false. 

Anchetatorii au mai stabilit că escrocii urmăreau să pună mâna doar pe societăţi comerciale cu capital important. Spre exemplu una dintre acestea era evaluată la 10 milioane de euro. Este vorba despre o companie din Bucureşti.

După ce puneau mâna pe companii, schimbau rapid conturile bancare ca foştii administratori să nu mai aibă timp să le blocheze în caz că realizau capcana escrocheriei în care cădeau. De asemenea, după preluarea firmelor, solicitau retragerea unor sume de bani, emiterea unor bilete la ordin în alb sau achiziţionarea în leasing a unui autoturism de lux. Un astfel de autoturism, în valoare de 96.000 euro, a fost recuperat cu ocazia efectuării percheziţiilor de miercuri.

Tot în urma percheziţiilor au fost ridicate şi confiscate bani şi bunuri: 5.100 euro, un pistol cu aer comprimat deţinut ilegal, sisteme informatice, ştampile şi documente aparţinând unor societăţi comerciale.

După audierile de miercuri, cinci persoane au fost reţinute pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sibiu: un bărbat de 49 de ani din Braşov şi patru bărbaţi din Cluj-Napoca, cu vârsta cuprinsă între 38 şi 65 de ani. 

Joi, 27 mai, suspecţii urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu cu propunerea de arestare preventivă.

Pentru a putea proba întreaga activitate infracţională, poliţiştii şi procurorii sibieni au beneficiat inclusiv de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Ancheta în acest  dosar complex va continua.

Vă mai recomandăm şi:

Ce averi au poliţiştii arestaţi din Sibiu: casă de 500 de metri pătraţi, câştiguri din pariuri, maşini şi terenuri

Autobuz transformat, ca în Constanţa, în centru mobil de vaccinare anti-COVID pentru a merge în satele Sibiului

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite