Sibiu: Mihai Vingărzan a vândut bilete loto timp de jumătate de secol
0
În acest an Mihai Vingărzan a ieşit la pensie după cincizeci de ani în care a lucrat în domeniul jocurilor de noroc şi este astfel seniorul Loteriei Române.
Cincizeci de ani la acelaşi loc de muncă. Jumătate de veac a făcut acelaşi lucru, a vândut bilete loto şi a fost colector în perioada când loteria era pe bilete scrise, înregistrate manual. Mihai Vingărzan s-a angajat la Loteria Română când de abia împlinise 18 ani şi n-a mai plecat decât atunci când a făcut 50 de ani de vechime. Nu că ar fi fost un ţel de-al lui, ci pentru că n-a iubit nimic mai mult decât munca din spatele ghişeului din agenţia care vinde noroc. Anul acesta, înainte de retragerea din activitate, a primit Titlul de Senior al Loteriei Române - Sibiu, domnul Vingărzan fiind cel mai vechi angajat al Loteriei din Sibiu şi unul dintre cei mai experimentaţi din ţară. “Mi-a plăcut mult această meserie, de aceea am rămas atât de mult timp să lucrez aici. Probabil a contat şi contactul cu participanţii la jocurile noastre, aveam des discuţii despre jocurile de noroc dar şi alte discuţii amiacle. Această legătură cu omul a fost foarte importantă pentru mine”, declară Mihai Vingărzan.
Meserie în familie
S-a pensionat în 2003 dar pentru că i s-a propus să mai lucreze încă o perioadă, a acceptat. Nici nu putea să refuze, din moment ce simţea despărţirea de loterie ca pe o ruptură de un prieten drag. S-a întors şi a mai lucrat până în luna aprilie a acestui an, când a primit şi un premiu pentru cei 50 de ani de activitate. Iar cei apropiaţi l-au înţeles, cu atât mai mult cu cât toţi membrii familiei au lucrat sau lucrează în loterie. “Şi soţia mea a lucrat ca vânzător în agenţie loto până când s-a pensionat pe caz de boală, după 26 de ani de activitate. Fiica noastră, de asemenea, lucrează şi ea la loto, a împlinit 22 de ani de vechime în loterie. M-a ajutat mult acest lucru, că şi ele lucrau în acelaşi domeniu”, explică domnul Vingărzan, care în ultimii doi ani ai săi ca lucrător comercial la loterie a muncit în aceelaşi loc cu fiica sa, la agenţia de pe strada Luptei. Cea mai mare bucurie pe care i-a adus-o meseria au fost câştigătorii care au intrat în agenţia sa. Iar cel mai valoros bilet câştigător înregistrat de el a fost la jocul “5 din 40”, când un client consecvent a luat 3 miliarde de lei vehi plus un autoturism. “Ce a fost interesant la acest câştig este că omul nu ştia că a câştigat şi maşina, ştia doar de bani. Bucuria lui a fost cu atât mai mare când l-am anunţat că are şi o maşină bonus”, îşi aminteşte Mihai Vingărzan.
Merge 15 kilometri pe zi
De când se ştie i-au plăcut călătoriile şi mai toate concediile şi le-a petrecut prin ţară. Staţiunile de pe Valea Oltului, Băile Felix ori cetăţile medievale din Ardeal, toate îi sunt dragi. Acum are mai mult timp liber şi o parte din zi şi-o petrece împreună cu soţia sa, în scurte drumeţii de 15-20 de kilometri pe zi. “Mergem pe jos până la Curmătură, la Răşinari, ne plimbăm prin Pădurea Dumbravei”, mă asigură omul.
Ce-i place
Îi plac avioanele foarte mult şi senzaţia zborului îi dă o stare de linişte. “Îmi place să călătoresc cu avionul. Înainte mergeam des de la Sibiu la Bucureşti şi la Constanţa, preţul biletului de avion era mai mic decât al acceleratului”, declară Mihai Vingărzan.
Ce nu-i place
“Nu-mi place să conduc automobile, nu am avut niciodată pasiunea pentru asta. Şi nici permis nu mi-am luat niciodată. Mergem pe jos cu toţii, şi soţia, şi fiica, niciunul dintre noi nu a vrut să înveţe să şofeze”, explică Mihai Vingărzan.
Dumneavoastră jucaţi la loto?
M.V.: Am jucat şi încă mai joc la loto, mai bag din când câte un bilet, dar cu variantă simplă. Am mai câştigat şi eu, dar nu sume mari, doar câştiguri modeste.
V-aţi fi gândit că o să lucraţi 50 de ani în acelaşi loc?
M.V.: Nu mă aşteptam. Dar după ce am văzut că îmi place, nici că am mai vrut să merg în altă parte.
Ce altceva v-ar mai fi plăcut să lucraţi?
M.V.: Probabil în domeniul silvic, îmi plac mult pădurile, de copil am fost atras de munte. Fiind copil am colindat mult zonele muntoase de la Jina.
Profil
Născut: 29 mai 1941, Jina
Educaţie: Grupul Şcolar de Petrochimie
Ocupaţie: Pensionar
Familie: Căsătorit, are un copil şi o nepoată