Secretele mumiei din Sibiu, preferata copiilor care vizitează muzeul tradiţiilor populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul naţional muzeal Astra din Sibiu, cunoscut datorită muzeului închinat culturii româneşti şi care ocupă 96 de hectare, adăposteşte în centrul oraşului un artefact vechi de peste 2.300 de ani. Şi care provine tocmai din Egiptul faraonilor.

”Nu este singura, dar este printre cele trei care am înţeles că se află la noi în ţară”, prezintă Ciprian Ştefan, managerul CNM Astra, cel mai vechi exponat din colecţiile de la Sibiu. Istoria mumiei cu sarcofag expusă într-o cameră fără ferestre începe acum 2.300 de ani, când un important demnitar din dinastia Ptolemeică a Egiptului a fost mumificat în zona apropiată de actualul Cairo. După mai bine de 2.150 de ani, arheologii aveau să o descopere, alături de alte 69 de mumii.

Cea de la Sibiu a fost donată consulului Austro-Ungariei la Sibiu, Hermann von Hannenheim. Iar în anul în care în Regatul României era consemnată Răscoala Ţărănească, mumia cu tot cu sarcofag ajungea la Sibiu, tot ca o donaţie pentru Societatea ardeleană pentru ştiinţele naturii, gestionată de comunitatea săsească a oraşului.

Femeia care e bărbat

Pentru copiii din Sibiu, mumia aflată în cadrul Muzeului ”Franz Binder” (parte a CNM Astra) reprezintă punctul principal de atracţie.  ”Toate programele de pedagogie muzeală şi cele derulate în cadrul Săptămânii altfel sunt derulate în jurul mumiei. Este elementul central al colecţiei care, cumva, stârneşte vizitatorul. Aceasta este o colecţie a cercetătorului Franz Binder care a călătorit prin Africa, prin Asia de sud-est şi aşa mai departe”, explică Ciprian Ştefan, managerul general al Complexului.


Din 1957 şi până în 1993, mumia de la Sibiu a stat în depozite sau în laboratoare de cercetare. Aşa s-a descoperit, între timp, că părul albastru desenat pe sarcofag nu sunt indiciile faptului că a fost îmbălsămată o femeie. ”Cercetarea efectuată de-a lungul timpului a demonstrat acurateţea cu care întreaga procedură a fost respectată, respectiv îmbălsămarea, tipul învelirii cu faşă, dar şi sarcofagul din lemn rezistent, pictat foarte frumos conform ritualului descris în Cartea Morţilor”, arată reprezentanţii Muzeului.

image

Va trece din nou în depozite

Sediul muzeului ”Franz Binder” va intra în anii următori în reabilitări. Drept pentru care şi mumia va fi scoasă, pentru o perioadă, din circuitul expoziţional. ”Este foarte dificil de întreţinut. Climatul de expunere e neschimbat de aproximativ 25 de ani. E aproape imposibil să o transferăm în altă parte. Când vom începe procedeul de reabilitare vom avea nevoie de sisteme performante pentru păstrarea acestui climat. Orice modificare a acestuia poate duce la distrugerea totală a mumiei”, spune Ciprian Ştefan, managerul CNM Astra. Până la intrarea în reabilitare a sediului în care este expusă, mumia de la Sibiu mai poate fi vizitată în clădirea din Piaţa Mică a Sibiului, nr. 11, între orele 09:00 şi 17:00, de miercuri până duminică.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite