Scuza unui turist amendat pentru că a vrut să facă un grătar pe Transfăgărăşan: „Mi-a fiert apa la motor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transfăgăraşanul s-a deschis pentru circulaţie FOTO DRDP Braşov

Tribunalul Sibiu a pronunţat sentinţa definitivă într-un proces în care un român a contestat o amendă de 1.000 de lei, primită pentru că încercat să facă un grătar pe Transfăgărăşan. În proces bărbatul a spus că oprise pentru că „i-a fiert apa la motor”.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Sibiu, un bărbat a contestat o amendă de 1.000 de lei primită de la Jandarmerie pentru că în 21.07.2019, „a desfăşurat activităţi de picnic” pe Transfărăgărşan, „în afara zonei destinate în acest scop”.

Versiunea amendatului

În procesul prin care a contestat amenda, bărbatul a arătat că „în data de 21.07.2019 în timp ce era în concediu de odihna s-a deplasat pe traseul Suceava - Braşov - Curtea de Arges, moment în care la urcare pe Transfăgărăşan a inceput sa-i fiarba apa la motor, s-a oprit, a scos autovehicolul în afara părţii carosabile şi a început să aducă apă din pârîul ce curgea în apropierea drumului pentru a face completarea cu apă la motor”.

Reclamantul a mai arătat că, în timp ce punea apă la motor, „a venit un jandarm şi i-a solicitat să se legitimeze. I-a prezentat actele, iar el i-a zis că trebuie sa îl sancţioneze pentru că a oprit într-o zonă care nu este amenajată pentru picnic”.

Versiunea Jandarmeriei

În process, Jandarmeria a arătat că jandarmul care a aplicat amenda era în patrulare când „a obsevat, în zona cascadei Bâlea  Lac, la km 128 Transfăgărăşan, două autovehicule ce staţionau pe zona verde la aproximativ 50 de metri de parcarea de pe marginea drumului, unde mai multe persoane desfăşurau activitatea de picnic”.

„Având în vedere faptul că zona respectivă nu era special amenajată în acest sens, reprezentantul instituţiei s-a deplasat către persoanele în cauză, ocazie cu care a constatat faptul că petentul împreună cu celelalte persoane aveau întinsă o masă pliantă între cele două autovehicule pe care se afla mâncare, ascultau muzică la intensitate foarte mare şi se pregăteau să facă focul pentru grătar”, a mai arătat Jandarmeria, care a dus în instanţă şi un martor care să îi susţină versiunea.

Decizia instanţei

În urma procesului, atât Judecătoria Avrig, cât şi Tribunalul Sibiu au menţinut amenda de 1.000 de lei aplicată turistului.

„Din probele administrate nu a rezultat niciun motiv de subiectivitate pentru care agentul constatator nu ar putea fi considerat imparţial, iar situaţia de fapt este dovedită de probele administrate în cauză respectiv raportul agentului constatator si declaraţia martorului L.G.I.

Din depoziţia martorului audiat în cauza se reţine faptul că petentul şi celelalte persoane se aflau pe iarbă, ascultând muzică şi pregătindu-se să facă un grătar, pe Transfăgărăşan (DN7C), în apropierea zonei cascadei. Martorul a precizat că erau două maşini oprite pe marginea drumului, iar între maşini se află o masă pe care erau alimente, iar ulterior întocmirii procesului-verbal, petentul i-a comunicat agentului că va contesta şi va susţine că «i-a fiert apă la motor».

Cu toate că prin plângerea formulată petentul – apelant a contestat situaţia de fapt reţinută în procesul-verbal, Tribunalul constată că acesta nu a dovedit netemeinicia observaţiilor personale ale agentului constatator sau inexactitatea acestora, nu a prezentat o explicaţie raţională motivului pentru care agentul ar fi întocmit procesul-verbal în mod metemeinic, pentru a se ridică un dubiu cu privire la obiectivitatea acestuia şi nici nu a făcut dovadă existenţei unei cauze exoneratoare de răspundere, astfel că procesul-verbal este legal şi temeinic”, se arată în sentinţa Tribunalului Sibiu, care este definitivă.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Transfăgărăşanul ar putea fi deschis mai mult de patru luni pe an, „cu eforturi minime“ din partea CNAIR

Revolta hotelierilor de pe Transfăgărăşan: „Cei de pe Transalpina au deschis, noi stăm ca fraierii”

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite