Festivalul Internaţional de Teatru va aduna, la Sibiu, 3500 de participanţi din 80 de ţări, sub semnul „Frumuseţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru se va desfăşura în 80 de spaţii de joc, fiind invitaţi peste 3500 de participanţi din 75 de ţări                                                        Fotografii: FITS
La Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru se va desfăşura în 80 de spaţii de joc, fiind invitaţi peste 3500 de participanţi din 75 de ţări                                                        Fotografii: FITS

Cea de a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea loc în perioada 24 iunie – 3 iulie. Joi a avut loc, la Sibiu, conferinţa de presă organizată cu ocazia celei de a 29-a ediţii a FITS, care se află pentru prima dată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi Înaltul Patronaj al Preşedintelui Republicii Federale Germane.

Conferinţa de presă de la Sibiu a fost organizată în format hibrid: live, în Sala Mare a Teatrului Naţional "Radu Stanca" (TNRS), cu prezenţa fizică a jurnaliştilor, şi transmis online, pe pagina de Facebook a Festivalului şi pe contul FITS de YouTube. Gazda evenimentului, Constantin Chiriac, preşedinte FITS şi director General TNRS, a anunţat noile cifre, actualizate, ale Festivalului: 768 de evenimente care se vor desfăşura în 80 de spaţii de joc, cu peste 3500 de participanţi din 75 de ţări.

În cadrul conferinţei de presă a fost anunţat, în premieră, faptul că ediţia de anul acesta a FITS a primit Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi Înaltul Patronaj al Preşedintelui Republicii Federale Germane, o distincţie fără precedent la nivel mondial. Coorganizator al festivalului este Institutul Cultural Român.

FITS 2022

„Am acordat Înaltul Patronaj ediţiei 2022 a Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu având convingerea că organizatorii şi artiştii implicaţi vor demonstra cât de relevante sunt marile valori umaniste pe care istoria noastră europeană ni le-a lăsat moştenire, într-un context grav şi complicat precum cel pe care îl traversăm astăzi. În Sibiu – vechiul Hermannstadt, se va ridica din nou cetatea modernă, efemeră, dar atât de puternică a frumuseţii şi relevanţei artei teatrale. Scena Festivalului va fi, ca şi în ediţiile anterioare, larg deschisă diversităţii identităţilor culturale care fac lumea în care trăim atât de bogată! În plus, FITS 2022 va celebra în acest an parteneriatul dintre România şi Germania, un reper major al parcursului european al ţării noastre în ultimii 30 de ani, dar şi o punte culturală importantă spre afirmarea mondială a patrimoniului nostru comun”, a transmis, în mesajul pentru FITS, preşedintele României, Klaus-Werner Iohannis.

„Îmi face o deosebită plăcere şi onoare să preiau, alături de Preşedintele României, Klaus Iohannis, patronajul asupra ediţiei din acest an a Festivalului de teatru de la Sibiu – unul dintre cele mai recunoscute festivaluri de teatru din întreaga Europă. Festivalul are loc într-un moment special: aniversăm 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie româno-germană, fundamentul relaţiilor noastre strânse în plan politic, economic şi cultural într-o Europă unită. Prietenia care leagă ţările noastre este una mult mai veche, fapt confirmat şi de programul recentei mele vizite la Bucureşti. Prima reprezentanţă diplomatică a României în Germania a fost deschisă în urmă cu 150 de ani  – un alt eveniment pe care îl sărbătorim în acest an. Aproape niciun alt loc nu reprezintă mai bine această prietenie şi legăturile profunde decât Sibiul”, a transmis Preşedintele Federal Frank-Walter Steinmeier cu ocazia FITS.

Tema festivalului: "Frumuseţe"

Constantin Chiriac

Constantin Chiriac (foto) a prezentat mesajele transmise în cadrul conferinţei de către reprezentanţii celor mai importanţi parteneri instituţionali ai acestei ediţii, organizatori şi coorganizatori. De asemenea, a trecut în revistă, cu scurte prezentări pentru fiecare, principalele sezoane şi evenimente asociate FITS. Tema din acest an a festivalului este "Frumuseţe".

"În numele frumuseţii ne întâlnim în acest an cu unele dintre cele mai mari companii de artele spectacolului care există pe glob. FITS readuce libertatea, miracolul şi creaţia într-un oraş care a dovedit cu prisosinţă că este casa artelor spectacolului şi a teatrului în lume", a declarat Constantin Chiriac.

„Faptul că într-un an atât de greu, după doi ani de pandemie şi în plin război, putem să facem acest miracol, este, probabil, cel mai clar semn că frumuseţea există şi este raţiunea omului de a fi pe pământ. Este, de asemenea, un semn că împreună putem să ne dăruim bucuria de a ne îmbrăţişa, de a ne privi în ochi, de a râde, de a ne aminti cu nostalgie de cei care au plecat şi tot împreună să împărtăşim încrederea că fiinţa umană va dăinui peste toate aceste încercări şi că, graţie frumosului şi energiei noastre creatoare, putem să ducem miracolul mai departe. Vă aşteptăm la Sibiu!” , a subliniat Constantin Chiriac, preşedinte FITS şi director general TNRS.

Astfel, la această ediţie sunt 13 sezoane (Franţa, Elveţia, China, Japonia, Israel, Belgia, Germania, Austria, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, sezon special NATO) şi o serie de alte evenimente asociate: Bursa de spectacole, Therme Forum, Platforma de Arte Vizuale, Festivalul Universităţilor de Teatru. Programul FITS 2022 include 386 de evenimente speciale, 19 lansări de carte, 7 spectacole-lectură, 129 de evenimente expoziţionale.

Sasha Waltz, Éric-Emmanuel Schmitt şi Ion Caramitru vor avea stele pe Aleea Celebrităţilor

La conferinţă au fost anunţaţi care sunt cei şase artişti excepţionali ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităţilor în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann şi Ion Caramitru. 

Aleea Celebrităţilor este un proiect special prin care numele şi memoria unora dintre cei mai importanţi creatori ai lumii se alătură permanent oraşului Sibiu, într-un valoros ”Walk of Fame”. 

„Este un semn de mare preţuire pentru comunitate că aceşti artişti excepţionali, respectaţi la nivel mondial, uriaşi creatori, au o amprentă, concretă, palpabilă, în oraşul nostru. Festivalul are loc doar zece zile în fiecare an, însă ecourile acestui miracol continuă în amintiri de neuitat şi pe Aleea Celebrităţilor, unde milioane de paşi sunt însoţiţi de nesfârşita frumuseţe pe care aceşti oameni au adus-o în lume”, a precizat preşedintele FITS.


Sacha Waltz afirma că „dansul este un limbaj universal, solul păcii în lume, al egalităţii, toleranţei şi compasiunii”. Una dintre cele mai respectate coregrafe ale momentului, dansatoare, regizoare şi conducătoare a unor prestigioase instituţii culturale, Sasha Waltz a studiat la Amsterdam şi New York. Pentru meritele sale deosebite, ea a primit Crucea Federală Germană de Merit, fiind aleasă, în 2013, membră a Academiei de Arte din Berlin. În 1993 a creat, alături de Jochen Sandig, compania de dans Sasha Waltz & Guests. Printre spectacolele sale remarcabile se mai numără Sacre (2013), bazat pe Ritualul primăverii al lui Igor Stravinski, Kreatur (2017), creat în colaborare cu Soundwalk Collective şi designerul de costume Iris van Herpen, şi Exodus (2018). În prezent, Sasha Waltz se află la conducerea Baletului de Stat din Berlin, împreună cu Johannes Öhman.

 Krzysztof Warlikowski

Krzysztof Warlikowski (foto) s-a născut în Polonia şi a studiat la Sorbona unde l-a avut profesor şi pe Krystian Lupa, un alt mare artist al cărui nume se regăseşte pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. 
Este cunoscut pentru stilul său nonconformist cu care pune în scenă atât piese din repertoriul clasic, cât şi din cel contemporan, şi, din 2008, este directorul artistic al Nowy Teatr din Varşovia, unde a regizat numeroase spectacole. Warlikowski a pus în scenă şi două spectacole pentru Teatrul Odéon din Paris şi regizează în cele mai mari teatre de operă europene, inclusiv La Monnaie din Bruxelles, Opera Naţională din Paris, Teatro Real din Madrid, Bayerische Staatsoper din München, Royal Opera House din Londra, la care se adaugă Festival d’Aix en Provence, Rurhtriennale şi Festivalul de la Salzburg.  Krzysztof Warlikowski a câştigat numeroase premii, printre care se numără două Premii ale Uniunii Criticilor de Teatru din Franţa, Premiul Meyerhold din Moscova, New York’s Village Voice’s Obie Award şi „Golden Mask” pentru cel mai bun spectacol străin prezentat în Rusia. În 2013 a primit distincţia franceză de Comandor al Artelor şi Literelor şi în 2021, a primit Leul de Aur pentru întreaga sa activitate, în cadrul Biennale di Venezia.


Götz Teutsch este un celebru violoncelist care s-a născut la Sibiu, în 1941, şi a învăţat la Conservatorul din Bucureşti, unde i-a avut profesori pe Dimitrie Dinicu şi Radu Aldulescu, iar mai apoi a studiat cu Enrico Mainardi şi Karl Richter.  Principal violoncelist la Orchestra Simfonică Radio Bucureşti şi, din 1976, la Berliner Philharmoniker, unde interpretează înclusiv ca solist sub bagheta unor dirijori precum: Herbert von Karajan, Claudio Abbado şi Sir Simon Rattle.  Este unul dintre membrii fondatori ai ansamblului The 12 Cellists of the Berlin Philharmonic, alături de care susţine concerte în întreaga lume.

Éric-Emmanuel Schmitt (n. 1960, Lyon) este dramaturg, prozator, romancier, scenarist şi regizor franco–belgian. Cărţile sale sunt traduse în 48 de limbi, iar piesele sale de teatru sunt montate în peste 50 de ţări. 

Are un doctorat în filosofie la Sorbona, semnează traducerea în franceză a libretelor de operă, cochetează cu arta benzii desenate şi, câteodată, urcă pe scenă pentru a-şi interpreta propriile texte sau pentru a acompania un pianist sau o soprană.  Prima sa piesă de teatru, La Nuit de Valognes, apare în 1991 şi se bucură de un succes enorm. Acelaşi destin îl au şi următoarele sale piese care sunt interpretate de actori celebri precum Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Francis Huster, Jacques Weber şi Charlotte Rampling. Primeşte în 2001 Marele Premiu al Academiei Franceze pentru opera sa teatrală.

În 2012, se alătură Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia, iar în 2016 este ales în unanimitate de colegii săi membru al juriului Goncourt.


Claus Peymann (n. 1937, Bremen) este regizor de teatru. Între 1966 şi 1969 conduce Theater am Turm (TAT) din Frankfurt, iar în 1970, împreună cu Peter Stein şi alţii, fondează Schaubühne am Halleschen Ufer la Berlin. 

A lucrat ca regizor pentru Schauspielhaus Bochum, iar în 1986 se stabileşte la Viena şi devine director al Burgtheater, unde petrece 13 ani, timp în care se luptă pentru afirmarea dramei austriece contemporane. 

În 1996 se stabileşte la Berlin, unde activează ca director artistic al Berliner Ensemble, până în 2017. În tot acest timp colaborează cu mari regizori ai scenei contemporane, precum Peter Zadek, Peter Stein, Robert Wilson şi George Tabori. Claus Peymann a regizat numeroase spectacole bazate pe piese din repertoriul clasic, dar şi din cel contemporan. De asemenea, a pus în scenă aproape toate piesele semnate de Thomas Bernhard. 

Ion Caramitru a fost unul dintre cei mai importanţi şi apreciaţi actori de teatru şi film din România. S-a născut la Bucureşti, în 1942, iar în 1964 a obţinut licenţa în Actorie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi, în 1975, un Master în Regie de teatru în cadrul aceleiaşi instituţii. 

A colaborat cu cele mai importante nume ale filmului şi teatrului românesc, fiind recunoscut, în special, pentru rolurile sale de excepţie în montări după piesele lui Shakespeare. Între 1976 şi 1980, a fost Profesor de arta actorului în cadrul Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. Între 1990 şi 1993 a fost Directorul general al Teatrului Bulandra din Bucureşti. Tot în 1990 a fost ales Preşedintele UNITER, iar din 2005 până în 2021 a activat ca Director general al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Între 1996 şi 2000, Ion Caramitru a fost numit Ministru al Culturii. Ion Caramitru s-a stins din viaţă în data de 5 septembrie 2021. 

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite