Peste 100 de sibieni au ajuns la spital după ce au fost înţepaţi de căpuşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 100 de sibieni au ajuns la spital intepati de capuse
Peste 100 de sibieni au ajuns la spital intepati de capuse

Peste 100 de persoane au ajuns în ultima lună şi jumătate la spitalele din judeţul Sibiu după ce au fost înţepate de căpuşe. Cele mai multe cazuri au ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Din 16 martie şi până pe 3 mai 118 persoane au ajuns la unităţile sanitare din judeţul Sibiu după ce au fost înţepate de căpuşe. Cele mai multe cazuri, 45 la număr, au fost înregistrate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. La Spitalul Clinic de Pediatrie au fost înregistrate 41 de cazuri, la Spitalul Militar 20, la spitalul din Mediaş 7, la cel din Agnita 1 iar la cel din Cisnădie 4. Totalul cazurilor înregistrate este mult sub cel din acelaşi interval în anul 2014, când au ajuns la spitalele din Sibiu cu înţepături de căpuşe 217 persoane. Potrivit datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu, niciuna din persoanele înţepate nu a avut nevoie de internare. 

Pentru a evita înţepăturile de căpuşe medicii vă recomandă o serie de măsuri de protecţie, şi anume purtarea unor haine dechise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă; purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje; papucii/sandalele sunt excluse; utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent, prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, picioare, etc.) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin, prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc.); tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren, după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu căpuşe; inspectarea cu atenţie a corpului, la întoarcerea acasă (căpuşele se pot fixa oriunde, făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii); înlăturarea promptă a căpuşelor, în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc), prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul („cleştii” căpuşei) să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşei, pielea se va dezinfecta cu alcool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg. Un consult medical poate fi necesar.  

Vă mai recomandăm: 

Casele de lemn, afacerea din Secuime care a cucerit toată Europa. Cât costă o casă de lemn „la cheie“ - avantaje şi dezavantaje

onstruite „pe bucăţi” în satele din jurul Gheorgheniului, mii de case de lemn au ajuns în ţări din toată Europa, la clienţi dintre cei mai pretenţioşi.

Satul unde nu s-a mai născut nimeni de 27 de ani. Povestea celor 12 oameni care mai trăiesc în Gherdeal: „Saşii au plecat în Germania, românii – sub brazi“

Ultima nuntă în satul sibian Gherdeal a avut loc în 1987, iar ultimul copil s-a născut aici în 1988. Din comunitatea înfloritoare de altădată, care număra 300 de suflete de români şi de saşi, acum au mai rămas doar 12 locuitori, şi toţi trecuţi de 50 de ani. Amintirile lor au rămas închise în cutii cu fotografii alb-negru.

Doi soţi din Harghita şi prima fabrică de sarmale din România, care a cucerit Suedia şi Ungaria - reţeta simplă a unei afaceri de succes

Doi soţi din Gheorgheni (Harghita) au deschis în urmă cu cinci ani o mică fabrică de sarmale. Ideea de afaceri s-a transformat într-un adevărat succes, iar „Adevărul“ vă spune povestea ei.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite