Numărul locuinţelor scoase la vânzare în Sibiu s-a înjumătăţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numarul dezvoltatorilor care pornesc proiecte noi este foarte mic
Numarul dezvoltatorilor care pornesc proiecte noi este foarte mic

Cea mai mare cerere rămâne pentru garsoniere şi apartamentele de 2 camere, iar cele mai puţin căutate sunt terenurile.

Dacă în perioada boom-ului imobiliar mii de anunţuri de vânzări de locuinţe puteau fi găsite la rubricile de mică publicitate din ziare şi pe site-urile de profil, acum oferta pe acest segment s-a redus considerabil.

„La ora actuală în oraş ne confruntăm cu o problemă foarte mare legată de lipsa locuinţelor la vânzare. Lucrul ăsta va favoriza o creştere a preţurilor undeva între 10 şi 15 la sută, care se va întâmpla undeva la începutul semestrului II. Faţă de 2008 avem o scădere a locuinţelor scoase la vânzare cu mai bine de 50 la sută, proiectele nou începute le poţi număra pe degete, sunt foarte puţine”, spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare.

Dezvoltatorii preferă să închirieze

Dacă dezvoltatorii care ridică locuinţe noi sunt extrem de puţini, mulţi dintre cei care au locuinţe construite în perioada de boom imobiliar, dacă nu sunt presaţi de cheltuieli, preferă acum să le închirieze.

„Dezvoltatorii imobiliari care nu au probleme cu bănci sau nu au credite preferă să le închirieze. La ora actuală avem foarte multe locuinţe la închiriat, atât vechi cât şi noi, pentru că ei au cumpărat foarte scump terenul, manopera la vremea respectivă era foarte scumpă, şi atunci preferă să închirieze la nişte preţuri cât de cât onorabile, să nu îşi strice preţurile pe care le aveau fixate din momentul în care au început proiectul”, adaugă Bogdan Gicu.

Se caută garsoniere şi apartamente de 2 camere

Cea mai mare cerere e pentru garsoniere şi apartamentele de 2 camere. Primele pot fi cumpărate, în zone periferice precum cartierul Lazaret, cu preţuri de aproximativ 19.000 de euro, şi ajung în zone centrale precum Dioda, Mihai Viteazul, bulevardul Victoriei până la 24.000 de euro.

Apartamentele noi de 2 camere, confort I, decomandate, pornesc de la 32.000 de euro la periferie şi ajung la 45.000 de euro în zone centrale.

Sever Ghebenel, în vârstă de 54 de ani, a luat pe un apartament de 50 de metri pătraţi, confort II, nedecomandat, aflat în cartierul Vasile Aron, 36.000 de euro, dar a reuşit să-şi găsească cumpărător abia la jumătate de an după ce l-a scos la vânzare.

Bărbatul îşi caută acum o mansardă, dar spune că vizează doar construcţii din perioada de boom imobiliar pentru că este de părere că atunci s-a construit cu investiţii mai mari, în materiale de o mai bună calitate. 

„Atunci s-au făcut bune, şi acum sunt la preţuri bune dar am impresia că s-a construit în ultimul timp cu nişte materiale proaste. Omul nu a mai investit, a pus placaj, de exemplu, şi îşi permite să dea la 20.000 de euro, dar te laşi un pic pe spate şi te duci în camera cealaltă”, spune Sever Ghebenel. 

CASETĂ

Cele mai puţin cerute sunt terenurile, iar puţinele solicitări sunt pentru parcele cu suprafeţe cuprinse între 300 şi maxim 1.500 de metri pătraţi. „Avem preţuri mult mai mici faţă de anul trecut, cu 30 la sută, dacă anul trecut piaţa terenurilor s-a dus foarte mult în jos, a avut o scădere de 40-50 la sută, anul ăsta deja mai avem o scădere de 30 la sută”, adaugă Bogdan Gicu.



 


 

 

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite