Ce ascund relaţiile intime cu un partener mai în vârstă. Cât poate dura o astfel de iubire şi ce trebuie să respecte cei doi îndrăgostiţi - explicaţiile psihologilor
0Specialiştii spun că relaţia cu un partener mai în vârstă are atât plusuri, cât şi minusuri, iar o astfel de legătură poate rezista în timp, în situaţia în care motivele ambilor parteneri de a alege acest tip de relaţie rămân constante.
Specialiştii spun că ne alegem partenerii de viaţă pornind de la tipare pe care le avem în minte încă din copilărie. „Ne alegem partenerii şi tipurile de relaţii, în mare parte, în funcţie de tipare specifice, construite in creierul nostru încă din copilărie, în funcţie de tipul de relaţie dintre părinţii noştri şi dintre fiecare dintre părinţi cu noi, de-a lungul timpului. Învăţăm încă din copilărie ce este considerat atractiv. Uneori, este vorba despre statutul social, puterea financiară, despre aspectul fizic sau despre nivelul intelectual sau modul în care partenerul se raportează la noi”, explică Oana Vasiu, psiholog clinician cu master în psihoterapie analitică. .
Specialista mai susţine că, ”dacă în relaţiile cu părinţii, în copilărie, au existat evenimente traumatizante, atunci vom căuta parteneri în relaţie cu care să ajungem să înţelegem şi să ne dezvoltăm abilităţi de a gestiona traumele (mai mici sau mai mari) din copilărie. Astfel, multe dintre persoanele care aleg parteneri mai în vârstă au suferit în copilărie, în relaţia cu părintele de acelaşi sex cu partenerul sau nu au reuşit să depăşească perioada oedipiană, rămânând într-o relaţie extrem de apropiată cu părintele de sex opus. Nevoia lor este de a compensa acea suferinţă şi de a depăşi perioada traumei, de a creşte emoţional şi de a depăşi etapa oedipiană, căutând în acest sens parteneri mai în vârstă. Ei simt că un partener mai în vârstă le oferă siguranţa şi protecţia pe care numai un părinte le-ar putea-o oferi”.
Avantaje şi dezavantaje
Potrivit psihologului sibian Oana Vasiu, caracteristicile unei relaţii cu un partener mai în vârstă sunt de a-l percepe pe acesta ca având rol de părinte, de ghid, de sprijin, din perspectică psiho-emoţională, intelectuală, în situaţii sociale sau chiar financiare. Chiar dacă relaţia sexuală nu este una deficitară (dimpotrivă, de cele mai multe ori atracţia sexuală a partenerului mai tânăr faţă de cel vârstnic este puternică), ne putem aştepta ca, odată vindecată trauma din copilărie şi depăşită perioada psiho-emoţională respectivă (dacă acesta a fost motivul alegerii acestei relatii), partenerul mai tânăr să înceapă să se simtă atras de persoane apropiate vârstei sale.
“Avantajul unei relaţii cu cu un partener în vârstă este că acesta este mai experimentat decât un altul mai tânăr, fiind capabil să ofere îndrumare, răbdare, întelegere, sprijin în evoluţia partenerului mai tânăr, oferă siguranţă şi stabilitate. Deoarece difirenţa de vârstă între parteneri poate ajunge până la două generaţii, unul dintre aspectele negative ţine de expectanţa ca partenerul mai tânăr să rămână singur la bătrâneţe, ca nevoile sale psiho-emoţionale, sexuale, sociale sau financiare să nu mai poată fi împlinite odată cu avansarea în vârstă a celuilalt. Astfel de relaţii pot rezista în timp, în situaţia în care motivele ambilor parteneri de a alege acest tip de relaţie rămân aceleaşi. Este important ca partenerii să aibă activităţi comune, să se bucure de timpul petrecut împreună, să îşi discute deschis emoţiile şi dificultăţile în gestionarea relaţiei, să îşi manifeste iubirea”, explică psihologul Oana Vasiu.
Care este diferenţa ideală de vârstă într-o relaţie
Un studiu al cercetătorilor britanici, citat de dailymail.co.uk, arată că diferenţa de vârstă ideală între parteneri este de 4 ani şi 4 luni, cu condiţia ca bărbatul să fie mai în vârstă. Studiul a arătat că doar 1 la sută dintre femeile intervievate considerau că relaţia ideală este cu un bărbat mai tânăr, şi doar 2 la sută dintre bărbaţi au spus că şi-ar dori să fie cu o femeie mai în vârstă. 40 la sută au spus că trei până la 4 ani e diferenţa ideală de vârstă, în timp de 30 la sută au spus că aceasta este de 5 până la 6 ani. Studiul a mai reliefat că multe femei ar fi fericite dacă ar fi o diferenţă mai mare de vârstă între ele şi partener, iar una din din trei a spus că s-ar întâlni cu un bărbat cu şapte ani mai în vârstă. Cei care sunt în favoarea relaţiilor cu diferenţe semnificative de vârstă spun că principalul vanataj este că poţi învăţa din perspectiva diferită a partenerului.
Vă mai recomandăm:
Copiii şi adulţii mint din motive diferite, spun specialiştii, iar o serie se semne corporale vă spun cu certitudine că cineva nu spune adevărul.
Anxietatea poate sta la baza panicii, spun specialiştii, diferenţa dintre cele două fiind dată de intensitatea manifestării. Atacul de panică este, practic, o agravare a unei tulburări anxioase.
Atracţia bărbaţilor pentru femei cu forme bine definite are în primul rând legătură cu fertilitatea, dar formele pronunţate pot fi considerate un indicator al sănătăţii şi al unei rate mai ridicate de supravieţuire, spun specialiştii.
Deşi blamată de foarte mulţi, bârfa poate avea efecte benefice asupra psihicului, spun specialiştii. Unele studii arată că 3 din 4 femei se simt mai bine după ce îşi discută problemele cu prietenele, iar altele spun că o sesiune de pălăvrăgeală le oferă aceeaşi stare de bine ca şi o partidă de sex.