Bărbaţii şi femeile visează urât diferit. Care sunt „temele“ celor două sexe şi de ce copiii au cele mai multe coşmaruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmarurile pot avea cauze multiple, spun specialistii
Cosmarurile pot avea cauze multiple, spun specialistii

Coşmarurile pot apărea din diferite motive, iar dacă ele se repetă frecvent este recomandat să vă adresaţi unui specialist. Studiile arată că acestea sunt mai des întâlnite în rândul copiilor, dar şi că temele care apar în coşmaruri sunt diferite la femei şi bărbaţi.

Puţini sunt cei care să nu se fi trezit măcar o dată, în mijlocul nopţii, din cauza unui coşmar. Cauzele care generează acest tip de vise sunt diverse, spun specialiştii. 

“Coşmarurile sunt acele vise asociate cu emoţii negative puternice, cum ar fi teroarea, frica, tristeţea, disperarea, furia sau vinovăţia, cu senzaţii ce fac visul să pară real şi care ne forţează să ne trezim. Uneori, intesitatea unui coşmar poate fi atât de mare, sau poate ajunge să se repete atât de des încât să conducă la tulburări de somn, la dificultăţi în învăţare şi în relaţionarea socială. 

Coşmarurile pot apărea în mai multe contexte. Uneori apar în urma unor situaţii traumatizante, cum ar fi pierderea cuiva drag, abuzurile emoţionale, fizice sau sexuale, accidente sau boli grave care ne pun în pericol viaţa, cataclisme, participarea la lupte sau războaie etc. Ele mai pot apărea în urma consumului exagerat de substanţe (droguri sau alcool, tutun, cafea) sau medicamente, în contextul unor boli sau a apariţiei febrei", explică Oana Vasiu, psiholog clinician, care are un masterat în psihoterapie analitică.

"Stresul şi îngrijorările acumulate de-a lungul timpul pot şi ele să fie cauza coşmarurilor, sau chiar unele frici din copilărie. Astfel, putem spune că un coşmar este un semnal de alarmă din partea creierului că ceva nu este în regulă cu noi, că psihicul nostru încearcă să gestioneze un conţinut dureros, uneori asociindu-se cu anxietate, depresie sau chiar boli psihice grave”, mai spune Oana Vasiu, psiholog clinician.

Care sunt cele mai des întâlnite coşmaruri

Cele mai frecvente cosmaruri sunt cele legate de fricile personale, explică specialistul. „Acestea se referă la a fi abuzat emoţional, fizic sau sexual, la sentimentele de vinovăţie (puse în scenă prin diverse situaţii în vise, de exemplu prin furturi, prin agresarea altei persoane sau a animalelor), la a fi urmărit de persoane sau de animale periculoase, la a participa la lupte, războaie sau cataclisme, la a suferi îngrozitoare transformări ale corpului. Semnificaţia viselor este în general una personală, fiind dată de inconştientul persoanei care visează. Dacă două persoane visează, să spunem, că sunt urmărite de un necunoscut periculos, pentru fiecare dintre ele semnificaţia va fi diferită, în funcţie de experienţele personale de viaţă”, adaugă Oana Vasiu. 

Dacă aţi avut un coşmar şi v-aţi trezit în mijlocul nopţii, este extrem de important să încercaţi să vă liniştiţi. „În primul rând e important să realizăm că este un vis care nu oglindeşte exact o realitate externă, să încercăm să ne liniştim pentru a putea readormi, să bem nişte apă rece, poate chiar să ne ridicăm din pat pentru a ne spăla faţa cu apă sau să vorbim cu cineva apropiat, dacă în alte moduri nu putem şterge urmele coşmarului. Apoi, putem căuta sensul personal al coşmarului, ţinând cont de faptul că, uneori, visele sunt o memorare a modului în care inconştientul nostru prelucrează anumite situaţii de viaţă, emoţii, sentimente, contexte relaţionale”, explică specialistul. 

Ce facem în cazul în care coşmarurile se repetă

În cazul în care un coşmar se repetă frecvent acest lucru poate indica o serie de probleme, motiv pentru care este indicat să apelaţi la ajutorul unui specialist. 

„Atunci când un coşmar se repetă, sau când avem parte de o serie de coşmaruri diferite, este probabil ca la nivel inconştient să încercăm gestionare anumitor traume, să trăim în stres, cu anxietate sau depresie, să fim de prea mult timp într-un context de viaţă care ne forţează să acceptăm ceva ce este de altfel de neacceptat pentru noi. În aceste situaţii, şedinţele de psihoterapie se concentrează asupra situaţiilor traumatizante sau percepute de către persoană ca fiind periculoase, la factorii de stres sau care blochează într-un fel sau altul posibilitatea de a avea o viaţă autentică, liniştită şi armonioasă, care să permită accesul la resursele interioare pentru o dezvoltare personală echilibrată”, explică Oana Vasiu. 

Coşmarurile sunt mai des întâlnite la copii şi diferă la femei şi bărbaţi

Potrivit International Association for the Study of Dreams, aproape oricine are coşmaruri la un moment dat. Majoritatea copiilor au coşmaruri în intervalul de vârstă 3-4 până la 7-8 ani. Coşmarurile sunt mai puţin frecvent întâlnite la adulţi, totuşi studiile arată că şi aceştia au astfel de vise din când în când. Între 5 şi 10 la sută au coşmaruri o dată pe lună sau mai des. 

Un studiu realizat cercetătorii Geneviève Robert şi Antonio Zadra la Universitatea din Montreal, studiu citat de blogs.voanews.com, arată că temele care apar în coşmaruri diferă la bărbaţi şi femei. În coşmarurile pe care le au bărbaţii apar teme precum dezastre şi calamităţi cum sunt inundaţiile, cutremurele, războiaele şi sfârşitul lumii în timp ce femeile au coşmaruri în care apar conflicte interpersonale cu soţul, colegii de serviciu sau membri ai familiei.    

Vă mai recomandăm: 

Cum recunoşti un mincinos notoriu. De ce mint copiii şi adulţii şi cum poate fi tratată nevoia de a nu spune adevărul - explicaţia specialiştilor

Copiii şi adulţii mint din motive diferite, spun specialiştii, iar o serie se semne corporale vă spun cu certitudine că cineva nu spune adevărul.

Cum recunoaştem un atac de panică şi cum putem preveni stările de anxietate. Cei care trec prin aşa ceva se tem de o moarte iminentă

Anxietatea poate sta la baza panicii, spun specialiştii, diferenţa dintre cele două fiind dată de intensitatea manifestării. Atacul de panică este, practic, o agravare a unei tulburări anxioase.

De ce sunt atraşi bărbaţii de femeile cu sâni mari şi cu fese proeminente. Explicaţia specialiştilor: „Este scris în ADN-ul uman“

Atracţia bărbaţilor pentru femei cu forme bine definite are în primul rând legătură cu fertilitatea, dar formele pronunţate pot fi considerate un indicator al sănătăţii şi al unei rate mai ridicate de supravieţuire, spun specialiştii.

De ce bârfesc femeile. Explicaţia specialiştilor pentru unul din cele mai răspândite obiceiuri din lume

Deşi blamată de foarte mulţi, bârfa poate avea efecte benefice asupra psihicului, spun specialiştii. Unele studii arată că 3 din 4 femei se simt mai bine după ce îşi discută problemele cu prietenele, iar altele spun că o sesiune de pălăvrăgeală le oferă aceeaşi stare de bine ca şi o partidă de sex.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite