VIDEO Tânăra de 15 ani salvată de un medic român, după ce a fost refuzată de străini. „Fata mea leşina de durere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Sulinceanu alături de mama ei, Liliana, la scurt timp după operaţie  FOTO Cristina Cîcău
Alexandra Sulinceanu alături de mama ei, Liliana, la scurt timp după operaţie  FOTO Cristina Cîcău

Alexandra Sulincean, tânăra de doar 15 ani din Alba Iulia, salvată de la paralizie la Spitalul din Satu Mare, după ce, timp de doi ani, a fost purtată pe drumuri pe la diverse clinici din ţară şi din străinătate fără rezultate, are o poveste de viaţă cruntă.  După o simplă căzătură pe gheaţă, leziunile congenitale cu care s-a născut au devenit simptomatice.

Operaţia extrem de periculoasă a avut loc în premieră în România şi a constat în întreruperea unor vase de sânge care hrăneau o tumoră-gigant. 

Alexandra a suferit această intervenţie la Satu Mare după ce, aflată în “şoc dureros”, a fost refuzată de clinicile renumite din Europa, mai ales pentru că exista riscul paraliziei.

Alexandra Sulincean s-a născut cu nişte leziuni congenitale care devin simptomatice prin ruperea lor sau prin creştere. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul de faţă. După o simplă căzătură pe gheaţă, acestea s-au rupt, iar la scurt timp pacienta a fost depistată o tumoră pulsatilă pe suprafaţa fesei drepte.

A urmat calvarul. Următorii doi ani au fost, pentru Alexandra şi mama ei, cei mai grei ani din viaţa lor. Toată această perioadă au stat pe la uşile medicilor, dar în zadar. Toţi au refuzat să intervină, pentru că şansele ca operaţia să fi ieşit bine au fost extrem de mici. În decursul celor doi ani familia Alexandrei a contactat şi trei centre renumite cum ar fi Clinica AKH din Viena, o clinică din Turcia precum şi un centru hemodinamic din Bucureşti. Toţi i-au spus că ba nu pot să intervină pentru că e prea riscant, ba au intervenit fără a rezolva nimic. Mama fetiţei a povestit că unul dintre cei mai renumiţi doctori din România, doctorul Rareş Nechifor, i-ar fi făcut fetiţei trei embolizări în schimbul sumei de 25.000 de lei, care ar fi agravat starea fetei.

O banală căzătura i-a fost fatală

“După acele embolizări mi-am adus fata leşinată la alt spital şi tot aşa am ţinut-o până am dat de doctorul Galadja”, spune mama fetiţei.

Dezamăgită de sistemul de sănătate din România, femeia a mărturisit că şi medicii din Arad şi Timişoara i-au pus diagnostic greşit Alexandrei.

“Medicii din Timişoara şi Arad îmi spuneau că Alexandra face atacuri de panică, pe când ea leşina din cauza durerilor”, spune femeia.

Tumora avansa cu timpul

Timpul a trecut iar Alexandra a ajuns într-un moment în care investigaţiile îi arătau că malformaţia ocupă şi bazinul, partea posterioară a abdomenului şi pătrunde în canalul vertebral, comprimând nervii care pornesc din măduva spinării. Pe lângă riscul de a genera o hemoragie fatală, durerile fetiţei au devenit insuportabile şi au apărut semne de pareză. În urmă cu câteva săptămâni fetiţa a fost transportată în comă la secţia de reanimare din Timişoara, coma care s-a adeverit a fi un şoc dureros din cauza compresiei medulare.

Din cauza durerilor insuportabile a fost solicitat doctorul Galajda Zoltan, profesor asociat al Universităţii Vasile Goldiş din Arad şi şeful Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculară din Debrecen, care a cerut imediat investigarea ei. Doctorul Galajda Zoltan a mărturisit că, din cauza riscului operator crescut, nici măcar directorul Institutului de Chirurgie din Debrecen nu a aprobat efectuarea acestei intervenţii.

“De obicei, în situaţii de acest gen, medicii se tem să intervină. Fiind foarte riscant, există şanse mari ca operaţia să fie un eşec”- dr. Galajda.

În aceste condiţii, acesta a decis ca operaţia să fie efectuată de urgenţă în compartimentul de chirurgie cardiovasculara din Satu Mare alături de voluntarii dr. Cornea Alexandru de la Institutul CC. Iliescu Fundeni şi dr. Arhire Dorin, medic anestezist chirurgie cardiovasculară, care au participat fără nici o renumerare, plătindu-şi chiar şi biletele de avion.

Operaţia a fost efectuată pe data de 29 aprilie şi a durat aproximativ cinci ore. În prezent Alexandra este într-o stare perfectă, şi-a redobândit mersul, nu are dureri, i-a dispărut tumora pulsatilă de pe fesă. În afară de cei care au ajutat-o pe Alexandra, costurile operaţiei au fost suportate de Societatea Medicala Terapeutică şi de Consiliul Judeţean Satu Mare.

Cine e dr. Zoltan Galadja

Medicul Galajda Zoltan este român, cu părinţi provenind din judeţele Satu Mare şi Bihor, are 50 ani şi a absolvit Facultatea de Medicină din Târgu Mureş în anul 1988. Specializările în chirurgie generală, cardiacă şi vasculară le-a obţinut ulterior în străinătate, în Ungaria şi Franţa. În palmaresul său profesional, care numără aproximativ 2.000 de operaţii pe cord deschis, efectuate în Ungaria, Franţa, Germania şi România, se află, între altele, o premieră mondială – o disecţie de aortă prin canularea arterei brahiale. Pe lângă acestea, şi în România a efectuat intervenţii în premieră naţională, iar una dintre acestea, efectuată la Târgu Mureş în anul 2009, este bypass-ul coronarian pe cord bătând. E profesor asociat al Universităţii Vasile Goldiş din Arad şi şeful Clinicii de Chirurgie Cardio-vasculară din Debrecen.

Vă recomandăm şi

FOTO VIDEO Premieră chirurgicală în România. Caz de tumoră vasculară cu risc operator ridicat, operat la Satu Mare

Sistemul medical din străinătate, văzut prin ochii unui inginer diagnosticat cu tumoră neuroendocrină, care s-a tratat pe propriii bani în Olanda şi în Belgia

După numai 48 de ore, femeia operată pe creier în stare conştientă a fost externată

FOTO O tânără de 26 de ani, operată pe creier în timp ce era conştientă. Medicii au vorbit cu ea în trei limbi în timpul intervenţiei: română, engleză şi franceză

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite