Un mic oraş din nord-vestul ţării, model de dezvoltare. A atras fonduri europene de zeci de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul Carei poate fi luat drept exemplu de celelalte oraşe mici din ţară. Ultimii ani au adus schimbări majore pentru imaginea oraşului, primăria reuşind să câştige finanţări europene de zeci de milioane de euro pentru reabilitare

Micul oraş din nord-vestul ţării s-a dezvoltat văzând cu ochii în ultimii ani. Totul a fost posibil cu ajutorul fondurilor europene, oraşul fiind campion la atragerea acestora. Doar în ultimii 4 ani, municipiul Carei a câştigat 18 proiecte, fiind semnate contracte de finanţare în valoare de 41,744 milioane de euro. 

Circa 2.000 de euro pentru fiecare locuitor al oraşului, o sumă considerabilă, care din impozitele locale se colectează abia într-un deceniu.

Primarul Eugen Kovacs îşi doreşte un singur lucru, şi anume ca imaginea oraşului să semene cu oraşele din Vestul Europei. Să fie un oraş modern şi atrăgător pentru turiştii care de altfel sunt din ce în ce mai mulţi.  

Doar în perioada 2016-2020 în oraş au fost realizate investiţii în valoare de peste 8 milioane de euro, care s-au axat în principal pe reabilitarea carosabilului, a trotuarelor, respectiv pe crearea de spaţii verzi şi piste pentru biciclişti.

„Ţelul nostru e ca oraşul nostru să arate ca unul dintre oraşele din Vestul Europei. În primul ciclu financiar european, Careiul a câştigat 17 milioane de euro, finanţări europene. Primul proiect din România pe turism a fost Castelul din Carei şi Cetatea din Ardud. Tot în acest ciclu financiar am avut norocul să se facă drumul de ocolire al Careiului care e un proiect din fonduri structurale de 10 milioane de euro, şi printr-un proiect judeţean, 6 milioane de euro s-a reabilitat canalizarea şi conductele de apă din oraş. În al doilea ciclu financiar am depăşit 41 de milioane de euro, vorbim despre proiecte care sunt în curs de executare, contractele de finanţare fiind deja semnate”, a explicat primarul municipiului. 

Atracţia principală este fără îndoială Castelul Karolyi, care de la rebilitarea terminată în anul 2012 a atras anual zeci de mii de turişti. Istoria veche legată strâns de numele familiei Karolyi este ca un magnet pentru iubitorii de istorie. Veşti bune vin şi în acest sens, deoarece autorităţile au în vedere continuarea reabilitărilor la castel. Mai exact, se doreşte reabilitarea celorlalte camere din castel, dar şi reabilitarea parcului dendrologic. O finanţare de 150.000 euro a fost deja câştigată pentru realizarea documentaţiilor tehnice şi a studiilor de specialitate prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.  

„Avem în vedere reabilitarea turnului de apă şi Casa Slugilor, dându-i acesteia din urmă o destinaţie utilă. Vom continua dotarea şi reabilitarea parcului dendrologic, iar în acelaşi timp ne dorim ca o parte din finanţare să fie investită în continuarea reabilitării castelului, începând de la pivniţă până la etajul doi. Totodată,vrem să investim sume importante în dezvoltarea şi modernizarea muzeului din cadrul Castelului”, a explicat edilul municipiului Carei. 

De departe pentru localnici unul dintre cele mai importante proiecte câştigate este cel privind construirea unui centru multifuncţional în zona stadionului Victoria, în valoare de aproape 5 milioane de euro. Totul a fost posibil prin Programul Operaţional Regional, unde Primăria municipiului Carei a primit finanţare pentru patru noi proiecte în valoare totală de peste 11 milioane de euro, printre care şi acesta. 

Imagine indisponibilă

Macheta viitorului Centru Multifuncţional Sursa Foto: Primăria Carei 

”Viitorul centru multifuncţional va găzdui o biblioteca, o sală de proiecţie, o sală de meditaţie cu muzică ambiamentală şi spaţii de recreere. De asemenea, la demisol va fi amenajată o parcare cu o capacitate de 70 de locuri. Tot în acest pachet intră şi un bazin de înot didactic. E un proiect care mă bucură enorm”, spune primarul Eugen Kovacs.

În continuare autorităţile îşi doresc şi construirea unei noi variante de ocolire, pe partea opusă a municipiului. În acest sens edilul speră să câştige un nou proiecte din fonduri europene, pentru ca astfel Careiul să dispună de un inel complet. Până la începutul anului 2021 autorităţile trebuie să stabilească traseul şi valoarea investiţiei, pentru ca în primăvară să poată să depună proiectul spre finanţare. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Ministrul Fondurilor Europene:„Doar un primar care ignoră nevoile cetăţenilor săi nu accesează fondurile europene“

Oraşul din România cu investiţii de 600 de euro pe locuitor din fonduri europene. Proiectele aflate în derulare 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite