Top 5 plante medicinale cu efect panaceu. De ce ocupă muşeţelul primul loc al clasamentului alcătuit de homeopaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cele mai multe plante medicinale se pot face ceaiuri în vederea tratării unor boli. Foto.arhivă
Din cele mai multe plante medicinale se pot face ceaiuri în vederea tratării unor boli. Foto.arhivă

Spre deosebire de medicamente, care acţionează strict asupra corpului fizic, plantele influenţează atât corpul, cât şi structurile energetice, emoţionale şi mentale ale fiinţei, realizând o vindecare cu adevărat eficientă şi durabilă, cel puţin asta susţin specialiştii în medicina naturistă.

De-a lungul timpului, oamenii au descoperit efectele benefice pe care plantele le au asupra organismului, în prevenirea apariţiei bolilor sau chiar în tratarea lor. Spre exmplu, egiptenii considerau că omul se naşte sănătos, iar bolile apar din cauza unui mediu de viaţă poluat, dar şi pentru că nu se păstrează legătura cu divinitatea. Tot ei au fost şi printre primii care au folosit plantele pentru tratarea unor afecţiuni. Tot ei au fost şi printre primii care au folosit plantele pentru tratarea unor afecţiuni.

În prezent industria cultivării ceaiurilor medicinale şi a plantelor depăşeşte anual un miliard de euro, ceea ce înseamnă că oamenii au înţeles şi apreciază plantele medicinale şi astăzi. Există însă câteva plante cunoscute încă de pe vremea strămoşilor şi care nu sunt neapărat greu de găsit nici azi, unele dintre ele precum gălbenelele sau păpădia fiind chiar şi azi printre cele mai comune plante cu efecte spectaculoase asupra sănătăţii. 

1. Muşeţelul. Această plantă calmantă a fost foarte folosită de-a lungul vremurilor, inclusiv de către tatăl medicinii, Hipocrate. Muşeţelul este utilizat în mod tipic sub formă de infuzie, macerat, extract lichid sau ulei esenţial obţinute din florile acestei plante. Muşeţelul are efecte sedative care pot ajuta la obţinerea unui somn bun, motiv pentru care se recomandă consumarea unei infuzii de muşeţel înainte de culcare.

"Muşeţelul se pretează tuturor celor care prezintă iritabilitate excesivă, prezintă intoleranţă la durere, dureri însoţite de călduri locale, transpiraţii, stare generală agravată de erupţia dinţilor. Spre exemplu, durerile de la nivelul dinţilor, produse de o măsea infectată, se calmează la comprese reci", spune medicul homeopat Ana Maria Szatmari.

2. Sunătoarea. Studiile ştiinţifice confirmă faptul că sunătoarea este utilă în tratamentul şi prevenţia a peste 80 de afecţiuni. Sunătoarea ajută la menţinerea sub control a emoţiilor negative, ameliorează fobiile şi induce o stare de tonus psihic şi mental care ajută pacientul să îşi controleze frica

"Pentru prevenirea diabetului se administrează 600-1.000 mg extract de sunătoare pe zi, în cure de 2-4 săptămâni, în perioadele cu stres ridicat ori în care ne confruntăm cu o tensiune emoţională pronunţată. Mai multe studii de caz arată că o cură de 4 săptămâni cu extract de sunătoare (câte 800-1200 mg pe zi) ajută la prevenirea acceselor de teamă în atacurile de panică", explică inginerul chimist Mircea Georgescu. 

3Coţul lupului (Creţuşca) folosită din cele mai vechi timpuri în tratarea reumatismului. Efecte terapeutice superioare aspirinei. În timp aspirina poate produce gastrite sau chiar ulcer gastric. Acest efect negativ nu apare în cazul în care se foloseşte Colţul lupului. Mai mult, această plantă are şi efect antialgic, adică calmează durerea.

" Putem spune că utilizând un produs natural putem beneficia de o sumă de efecte terapeutice imposibil de reprodus artificial. Boli care pot fi tratate intern, Colţul lupului se poate administra în celulită, obezitate, litiază, hipertensiune, reumatism. Rădăcina este preferată în diaree, hemoragii uterine, dizenterie. Această plantă este considerată una dintre cele mai valoroase în tratarea reumatismului articular şi a celulitei", a precizat Liana Strâmb,medic specialist în apifitoterapie. 

4. Ghimbirul ajută la normalizarea metabolismului şi oferă energie corpului.Este o rădăcină cu o formă extrem de particulară. Cert este că această plantă ar trebui să se regăsească nu doar în bucătăria gospodinelor, ci şi pe farfuriile celor care vor să slăbească. Ghimbirul este un condiment excelent dar şi o plantă medicinală eficientă.  Se poate face o combinaţie de rădăcină de ţelină, coajă de portocale, morcovi, sfeclă roşie şi puţină lămâie.Persoanele care suferăde indigestie sau dureri de stomac trebuie să mănânce doar câteva bucăţelede tulpină de ghimbir proaspăt. Aceasta ajută şi la neutralizarea toxinelor din organism şi la creşterea apetitului.

" Doar 500-2000 mg ghimbir ajută la arderea grăsimilor şi ameliorează balonarea abdominală. Consumul de ghimbir poate avea şi contraindicaţii. Fiind o plantă exotică poate provoca alergii, iar consumul în exces poate provoca stări de constipaţie şi senzaţie de arsură la stomac. Este interzis celor care suferă de boli de ficat sau boli de inimă", meníonează Mircea Georgescu.

usturoi ghimbir

Gălbenelele. Acestea sunt plante medicinale cu rol important  pentru ingrijirea pielii care au, poate, cea mai îndelungată istorie dintre toate plantele în ceea ce priveşte folosirea lor pentru tratarea şi îngrijirea pielii. Au foarte multe utilizări în ginecologie şi obstretică. De asemenea alină durerile sfârcurilor mamelor care alaptează.

"Uleiul de gălbenele este folosit şi pentru a înmuia şi vindeca cicatricile post-operatorii, având şi efecte de reducere a aspectului acestor cicatrici. Un alt lucru minunat despre această plantă este că nu lasă cicatrici în zonele iritate, spre deosebire de alte loţiuni şi creme destinate regenărării pielii", spune medicul specialist Liana Strâmb.

5. Arborele Moringa.  Produsele naturale obţinute din frunzele, uleiul şi alte părţi ale acestui arbore sunt folosite pentru anemie, artrită, reumatism, astm, cancer, diabet, probleme de tranzit intestinal, pietre la rinichi, retenţie de apă, epilepsie, probleme tiroidiene, întărirea sistemului imunitar, stimularea lactaţiei.  Folosit în numeroase cure, recomandat pentru orice tip de diete, inclusiv în lupta cu kilogramele în plus, dar şi în dietele speciale impuse persoanelor care suferă de diverse boli, calităţile aproape miraculoase ale acestui arbore nu se opresc aici.

image

foto. Arborele Moringa. sursă. viatadeverdeviu.ro

Arborele Moringa ajută la reducerea stresului şi îmbunătăţirea dispoziţiei, ceea ce contribuie la o stare generală mai bună. Secretul constă în triptofanul conţinut, un aminoacid prin care se produce serotonina şi niacina, adică acei hormoni care aduc starea de bine. Combinaţia de calciu, triptofan şi proteine înseamnă de fapt o adevărată "uzină" a fericirii. Datorită utilizării sale în prevenirea malnutriţiei, a proprietăţilor sale antibiotice, a abilităţii sale de a dezinfecta apa şi multe alte beneficii, arborele Moringa  şi-a câştigat renumele de "arbore miracol". Revista Science Daily îl numeşte "arborele cel mai folositor din lume".  

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite