Ştrandurile din Satu Mare, din ce în ce mai căutate de turiştii străini. Ce aquaparcuri din zonă „se bat“ pentru atenţia vizitatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până nu demult sătmărenii şi de altfel majoritatea locuitorilor de pe lângă graniţa cu Ungaria preferau să meargă la ştrandurile din ţara vecină, mai nou aceştia aleg să se relaxeze la ştandurile autohtone. Datorită investiţiilor masive din ultima vreme, ştrandurile din Satu Mare, Carei, Tăşnad, Acâş şi Mihăieni oferă servicii tot mai diversificate, iar preţurile sunt mai scăzute sau cel mult comparabile cu cele practicate în Ungaria.

Cea mai valoroasă resursă a judeţului Satu Mare o constituie apele termale. Judeţul este efectiv aşezat pe o uriaşă pungă de apă termală, la peste un km adâncime, benefică pentru sănătatea umană, iar după ce a început să fie exploatată cu eficienţă, această resursă începe să adune tot mai mulţi turişti în ultimii ani, după modernizarea unor zone de agrement. 

Obişnuiţi ani la rând să meargă în Ungaria la ştranduri, sătmărenii au văzut ce înseamnă zone de agrement moderne şi servicii de calitate. Acum, prin investiţiile făcute în ultimii doi ani în ştrandurile din Satu Mare situaţia s-a inversat. Sătmărenii nu mai merg în Ungaria, dimpotrivă, ungurii vin în România. Faptul că sătmărenii nu mai sunt interesati de de acvaparcurile din Ungaria şi-a pus amprenta şi asupra tranzacţiilor cu forinţi înregistrate la casele de schimb valutar. Potrivit patronilor şi angajaţilor acestor case de schimb valutar, tranzacţiile cu forinţi au scăzut mult în ultimii trei-patru ani, aproape înjumătăţindu-se.

Judeţul Satu Mare se poate mândri cu o treime din apele termale din întreaga ţară

Pe teritoriul judeţului Satu Mare, aşezat pe un imens rezervor subteran, apele se ivesc la suprafaţă ca izvoare sau prin foraje, sub formă de ape minerale carbogazoase, cloruro‑sodice cu proprietăţi alcaline, slab sulfuroase, bicarbonate, sau sub formă de ape termale cu temperaturi de peste 50°C, în localitatea Ady Endre chiar de peste 70°C. În judeţul Satu Mare sunt aproximativ 20 de localităţi care au resurse destul de semnificative de ape termale şi minerale: Bixad, Beltiug, Carei, Satu Mare, Tăşnad, Vama, Acâş, Ady Endre, Certeze, Ghenci, Doba, Mădăras, Oraşul Nou, Tarna Mare, Valea Vinului, Valea Măriei, Foieni, Turţ, Negreşti Oaş. Specialiştii spun că apa termală din Satu Mare este mai bună decât cea de la Băile Felix sau din Hajdúszoboszló.

image

Beneficiile apei termale de la Tăşnad

În ultima vreme, autorităţile locale au conştientizat ce “comoară” neexploatată au în ograda proprie şi au început să investească tot mai mult în ştrandurile termale. Un alt atu al ştrandurilor din Satu Mare este acela că apele termale de aici au o serie de proprietăţi curative excepţionale. De pildă ştrandul din Tăşnad este recunoscut prin apa termală care are nişte valenţe terapeutice şi inclusiv balneare fiind recomandată pentru utilizare reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice periferice cronice, ginecologice cronice, afecţiuni posttraumatice, boli profesionale, endocrine, boli de metabolism.

Ştrandul din Tăşnad are cinci bazine pentru adulţi şi unul pentru copii, toate funcţionând cu apă termală de peste 35 grade Celsius. Din anul 2010 staţiunea balneoclimaterică fost inclusă în circuitul de tratament pentru pensionari, aceştia putând obţine bilete de tratament prin Casele Judeţene de Pensii.

Aqua Star este “perla coroanei”

Aquaparcul Aqua Star s-a deschis în 2013, fiind considerat unul dintre cele mai moderne din România. A durat mai mult de doi ani până s-a ajuns să se pună la punct acest complex balneo -climacteric însă aşteptarea a meritat. “Am dorit să sărim în sprijinul sătmărenilor de a nu mai „migra” în Ungaria  mai ales că proprietăţile apelor termale de la noi sunt recunoscute. În viziunea noastră dorim ca Satu Mare să devină un oraş balnear după cum dorim să dezvoltăm afacerea în sensul că aşteptăm investitori pentru pensiuni şi hoteluri”, ne-a declarat Barbara Zoltan, directorul executiv Aqua Park.

image

Investiţia s-a ridicat la 8,5 milionae euro din fonduri europene, din care 70% nerambursabili, prin Programul Operaţional Regional. Aqua Star este deschis tot timpul anului, are 9 bazine, din care cinci piscine exterioare şi patru interioare cu destinaţii diferite, oferind totodată servicii precum saune, hidromasaj, bazin cu apă, hidroterapie, kinetoterapie, masaj, o zonă de divertisment sportiv şi spaţii de joacă pentru copii. Aquaparkul are o capacitatea de 2.000 de persoane/zi în sezonul estival şi circa 500 persoane/zi în extra sezon. Cel mai atractiv element al complexului îl constituie cele trei tobogane, din care unul – considerat cel mai lung din această zonă a ţării – are 76 de metri. “Piesa de rezistenţă” o constituie cele şapte saune:2 finlandeze, 2 cu aburi, 2 cu infrarorşii şi o salină după cum există şi servicii de masaj, hidromasaj, hidrokinetoterapie în grup. În afară de acestea există o bază de tratament cu fizioterapie, masaj, medici de specialitate, hidromasaj.

Cu o capacitate de 2.000 de persoane/zi în sezonul estival şi circa 500 persoane/zi în extra sezon, Aqua Star a fost vizitat anul trecut de 230 000 de turişti.”Desigur că în sezonul de vară avem mai mulţi turişti dar e îmbucurător faptul că numărul lor a crescut şi în anotimpului rece când clienţii noştri au folosit piscinele acoperite, saunele dar şi sălile de sport. Cea ce este cu adevărat pozitiv pentru noi e faptul că avem tot mai mulţi turişti din judeţele vecine dar şi din localităţile de graniţă din Ungaria şi Ucraina”, ne spune administratorul Aqua Star, Bereczy Zsolt.

Ibiza s-a mutat la Nord-Vest Termal

În 2012 a fost redeschis ştrandul Nord-Vest Termal din municipiul Satu Mare, care a fost concesionat în 2008 unei societăţi pe o perioadă de 49 de ani. Lucrările trebuiau să înceapă în 2009 însă din cauza unor probleme au fost amânate şi de abia în 2012 s-a concretizat acest lucru. Firma a investit 7 milioane de euro în cele şapte bazine, însă hotelul şi baza de tratament cuprinse în contractul de concesionare nu au mai fost realizate. Ştrandul cuprinde alei înconjurate de copaci, cu gazon printre aceştia, localuri cu terase îmbietoare, un centru de tratament, cadru natural plăcut toate pentru o atmosferă cât mai plăcută pentru clienţi.

image

Cea ce face însă cu adevărat specială această locaţie sunt petrecerile din weekend, la cel mai în vogă club în aer liber din oraş, situat în incinta ştrandului.Cuba Bar nu este un club din Ibiza însă petrecerile de aici sunt incendiare, mai ales că organizatorii încearcă să aducă atmosfera din celebra insulă baleară prin petreceri tematice, gen Super Summer Pool Party sau  Balearic Nightvibe.

Acâş, Mihăeni şi Carei, ştranduri mai mici dar cochete

Ştrandul de la Acâş este recunoscut pentru beneficiile curative ale apei termale de aici. Apa termală din Acâş forată de la o adâncime de 1.800 de metri are calităţi deosebite, fiind utilizată de sute de ani. Staţiunea din localitate are în sezon câte 2- 3 mii de vizitatori pe weekend. Ştrandul din Mihăieni are o apă termală la fel de valoroasă, fiind recunoscută deja pentru proprietăţile sale curative. Ştrandul din Carei este funcţionabil şi dispune de patru bazine, dintre care unul este olimpic, unul pentru toate vârstele, iar două sunt pentru copii. 

image

Din păcate două staţiuni renumite în secolul XIX, Băile Tarna Mare şi Băile Beltiug, s-au distrus. Apa minerală de la Tarna Mare, feroasă, clorurată, carbogazoasă şi sulfuroasă a fost folosită atât pentru cure interne cât şi pentru băi, au fost tratate boli ale stomacului şi ficatului, dar şi reumatisme. Pe vremuri, la staţiune se tratau turişti din Ungaria, Austria, Polonia, Slovacia.

Staţiunea din Beltiug a fost înfiinţată în anul 1736, la scurt timp după colonizarea şvabilor, aceasta fiind renumită la începutul secolului trecut pentru apele termale şi minerale. Potrivit medicilor, apele minerale din zonă, folosite sub formă de băi calde, au efecte curative în tratarea bolilor reumatismale, degenerative, articulare şi a afecţiunilor ginecologice. În prezent băile sunt nefuncţionale.

Autorităţile au dat însă asigurări că cele două locaţii vor reintra cât mai curând în circuitul turistic balnear.

Vă mai recomandăm

Sătmarul interbelic, un oraş cochet celebru prin ştrandurile sale

Ştrandul de două milioane de euro din Hunedoara va fi dotat cu o bilă de valuri. Instalaţia va costa 570.000 de lei

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite