Soluţia Bisericii Ortodoxe la declinul familiei: „Îi rog pe credincioşi să nu fie indiferenţi la semnăturile prin care se solicită referendum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statisticile indică că numărul divorturilor este în creştere, iar numărul căsătoriilor în scădere FOTO Shuterstock
Statisticile indică că numărul divorturilor este în creştere, iar numărul căsătoriilor în scădere FOTO Shuterstock

Numărul căsătoriilor a scăzut în România cu aproape 30% în ultimii 5 ani, populaţia îmbătrâneşte, populaţia şcolară scade. Aceştia sunt factorii care alcătuiesc viaţa de familie de azi.

Statisticile şi studiile realizate de ONG şi alte asociaţii arată că românii şi-au pierdut încrederea în instituţia căsătoriei, dovadă fiind numărul mare de divorţuri din ultimi ani, dar şi scăderea natalităţii tot mai acentuată.

Conform rezultatelor finale ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2011, peste jumătate din populaţia rezidentă a României în vârstă de 20 de ani şi mai mult consta din persoane căsătorite (61,1%) şi o persoană din cinci nu fusese niciodată căsătorită (21,5%).

Văduvele şi văduvii reprezentau 12,0% din populaţia în vârstă de 20 de ani şi mai mult, iar persoanele divorţate reprezentau 5,4%. 716,4 mii de persoane, reprezentând 4,5% din populaţia în vârstă de 20 de ani şi mai mult, au declarat că trăiesc în uniune consensuală. Aproximativ trei sferturi dintre ele nu fuseseră niciodată căsătorite legal, şi 17,3% erau persoane divorţate la momentul de referinţă al recensământului.

Tot mai mulţi copii se nasc în afara căsătoriei, ceea ce înseamnă că această decizie nu mai depinde atât de mult de statutul de persoană căsătorită, ci este mai degrabă determinată de alte criterii precum găsirea unui partener de viaţă potrivit, un venit adecvat, deţinerea resurselor materiale necesare pentru creşterea şi educarea corespunzătoare a copiilor, circumstanţe speciale din viaţa fiecărui individ. De asemenea, numărul divorţurilor este în creştere şi datorită simplificării cadrului legislativ.

Conform datelor strânse într-un proiect referitor la numărul căsătoriilor şi al naşterilor, informaţii care fac parte dintr-un proiect-pilot implementat de Eurostat împreună cu opt state membre ale UE, reforma Codului Civil adoptată în 2010 privind posibilitatea divorţului pe cale administrativă a dus, un an mai târzău, la creşterea numărului de căsnicii destrămate. 

Căsătoria prin ochii Bisericii

Apariţia unor forme de căsătorie şi de organizare a vieţii de familie, care, privite sub lumina învăţăturii creştine, sunt socotite căderi ale familiei, dar care, potrivit concepţiei secularizate contemporane, nu sunt decât forme alternative ale familiei sunt considerate de Biserică paramaterii care indică o “depreciere” a familiei, context în care reprezentanţii Bisericii sunt inviaţi să ia soluţii privind rezolvarea crizei de familie. Astfel prin consiliere competentă pe care credinciosul o primeşte din partea membrilor Bisericii, clerici şi laici, oameni care deţin cunoştinţe de specialitate şi instruire teologică, românii sunt îndrumaţi să privească în sens creştin familia.

"Viaţa de familie ar trebui să fie o încercare de imitare a iubirii care există între persoanele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Este vorba despre o iubire dezinteresată, despre o iubire jertfelnică, despre o iubire capabilă de orice sacrificiu, despre o dăruire reciprocă", explică preotul ortodox, dr. Cristian Boloş, paroh al Bisericii Ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului" din municipiul Satu Mare. 

Conform reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe, printre motivele care duc la destrămarea unei familii se află egoismul, invidia, mândria, gelozia necontrolată, dorinţa de subordonare, violenţa verbală şi fizică care, spun preoţii, nu au ce căuta într-o familie creştină deoarece conduc la dezordine, la haos şi chiar la divorţ, producând suferinţă.

"Crucea vieţii familiale nu poate fi purtată, într-o direcţie ascendentă, fără credinţă puternică, fără prietenie adevărată, fără iubire şi respect. Aceste flori asigură stabilitatea familiei şi contribuie la făurirea frumuseţii căsniciei, transformând-o într-o veritabilă biserică a lui Dumnezeu. Intervin şi momente dificile, însă prin înţelepciune, înţelegere şi comunicare ele pot fi depăşite", povesteşte preotul Cristian Boloş.

Căsătoria personelor de acelaşi sex

În acelaţi context al unei crize de familie se discută mult în ultimul timp şi despre criteriul orientării sexuale a partenerilor. În România, în prezent, uniunile consensuale şi căsătoriile între persoanele de acelaşi sex nu sunt recunoscute legal, iar Biserica Ortodoxă Română se angajează într-un demers fără precedent care, dacă ar avea şanse de succes, ar face ca în România căsătoriile între persoane de acelaşi sex să fie imposibile într-un viitor apropiat. Spre exemplu, pentru a promova acest demers, PS Iustin Sigheteanu a vorbit luni,  la Liceul Teologic „Nicole Steinhardt” din Satu Mare, despre importanţa unei familii formate dintre un bărbat şi o femeie, dând exemple din Scrierile Biblice tinerilor care îl ascultau.

"Îi rog pe credincioşi să nu fie indiferenţi la semnăturile prin care se solicită referendum pentru schimbarea Constituţiei, în care să se specifice că familia este formată din bărbat şi femeie, aşa cum a lăsat Dumnezeu pe primii locuitori ai Pământului. Atât cei mici cât şi cei mari trebuie să îşi păstreze dreapta credinţă mai ales în aceste momente de grea cumpănă în care se află Europa acum", a spus arhiereul vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. 

Sprijinirea familiei

Biserica doreşte rezolvarea acestei crize în baza principiilor creştine şi prin parteneriate solide între biserică şi şcoală şi părinţi. Crearea unor structuri pentru instruirea tinerilor părinţi şi pentru acordarea de consiliere în creşterea copiilor: şcoli pentru cei care se pregătesc pentru căsătorie, şcoli ale părinţilor, birouri de consiliere, centre de sprijinire a familiei, grupuri experimentale, congrese, conferinţe, emisiuni de radio şi televiziune, editări de cărţi, tabere, întâlniri de tineret şi adunări catehetice, consiliere personală la sfânta taină a spovedaniei, sprijinire a familiilor cu mulţi copii, a mamelor necăsătorite şi acordarea de ajutor material celor care au nevoie: în bani, alimente, haine şi medicamente. Informarea perechilor tinere, dar şi mai vârstnice, şi dialogul cu acestea sunt considerate iniţiative pastorale necesare, care ţintesc să conducă la atingerea ”dragostei desăvârşite” şi să se evite relaţiile nelegiuite, divorţurile şi avorturile în rândul celor care, deşi se declară credincioşi şi preferă Taina Bisericii, o trăiesc superficial, ca pe un demers cultural de la sine înţeles.

"Este foarte important să existe o colaborare activă între părinte-dascăl-preot, adică între Familie-Şcoală-Biserică. Această conlucrare asigură succesul educaţiei copiilor în spiritul iubirii şi al toleranţei. Rolul decisiv le revine, totuşi, părinţilor, care au menirea de a-i familiariza pe copii cu biserica, rugăciunea, postul, iertarea, Spovedania, Împărtăşania, imprimându-le principii solide care să nu-i părăsească niciodată în devenirea lor ca oameni de nădejde. Ca atare, responsabilitatea părinţilor este uriaşă: «Cei care opresc copiii de la credinţă sunt osândiţi mai rău ca sinucigaşii. Dacă nu poţi vorbi cu copiii tăi despre Dumnezeu, vorbeşte cu Dumnezeu despre ei», afirmă cu autoritate părintele Arsenie Boca", mărturiseşte preotul ortodox Cristian Boloş.

Vă mai recomandăm:

Drama celor şapte fraţi din Constanţa sălbăticiţi de părinţi. Cât de abuzaţi trebuie să fie copiii în România pentru a fi luaţi, în sfârşit, de stat

Val de confesiuni pe Facebook din partea românilor bătuţi de părinţi: psihologii explică nevoia de spovedanie publică şi ce ascunde argumentul „m-au bătut, dar mi-a prins bine”

Satu Mare



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite