„Şcoala Mamelor”, locul unde femeile rrome învaţă despre pericolul avortului. Peste 60 au acceptat să îşi pună sterilete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii comunităţilor de rromi au înţeles că steriletele pot salva viaţa femeilor
Liderii comunităţilor de rromi au înţeles că steriletele pot salva viaţa femeilor

Peste 60 de femei din comunităţile de rromi din judeţul Satu Mare au acceptat să îşi pună sterilet de frica unor noi sarcini nedorite, care le-ar duce la chiuretaj şi implicit le-ar face vulnerabile în faţa cancerului.

În urmă cu aproximativ jumătate de an Crucea Roşie, cu sprijinul financiar cât să îi încurajeze, de la Consiliul Judeţean, au pornit un proiect prin care se urmărea reducerea ratei de mortalitate din rândul femeilor din comunităţile de rromi. În ultimii ani s-au identificat un număr mare de femei care suferă de cancer în urma chiuretajelor repetate pe care acestea le fac. După al treilea chiuretaj riscul de cancer este de 70%, iar netratat, acesta duce la moarte.

În cadrul întâlnirii cu reprezentanţii comunităţilor de rromi, acestora li s-a transmis care sunt riscurile la care femeile sunt supuse în urma chiuretajelor repetate pe care le fac şi cât de mare este riscul ca acestea să moară. Se pare că mesajul transmis atunci a ajuns în comunităţilelor şi a avut un impact puternic, amplificat şi de implicarea asistenţilor şi al asistenţilor sociali din comunităţile respective. Aşa se face că aproximativ 60 de femei din comunităţile de rromi au acceptat să se înscrie în programul „Şcoala Mamelor”, iar mai apoi să îşi monteze un sterilet care să o scutească de viitoare chiuretaje în caz de sarcini nedorite.

„Avem asistente din judeţ care numa ne sună: Vezi că îţi trimit atâtea femei la cursuri şi să îşi pună sterilet. La Căuaş de exemplu ne-am dus noi acolo să le ţinem cursul la femei. Ne-au pregătit la primărie o sală, ne aşteptau femeile acolo. 30 de femei am avut de acolo. Foarte implicaţi au fost cei de acolo. Şi la Micula e aceeaşi poveste. Sunt şi alţii care nu sunt aşa de implicaţi şi am auzit că nu vreau să dea reţete pentru Papanicolau, dar o să verific informaţiile astea”,a afirmat Rodica Borlan, directoarea Crucii Roşii.

Instalarea de sterilete este o muncă de voluntariat din partea lor precum care implică şi anumite costuri, pentru că sumele de la Consiliul Judeţean sunt insuficiente. Până la sfârşitul anului alte 40 de femei vor beneficia de sterilet gratuit, deşi acesta nu este ieftin.

„Numai o consultaţie costă 50 de lei. Dacă mai calculăm şi cel mai ieftin sterilet care e măcar 300 de lei, sunt nişte costuri. Banii de la Consiliul Judeţean au fost buni, dar nu ne ajung. Dacă s-ar face un proiect mai de amploare, că doritoare sunt între femei”, afirmă Daniela Dumitraş, referent Crucea Roşie.

Cei de la Crucea Roşie se arată încântate de deschiderea pe care o au femeile din comunităţile de rromi, dar şi bărbaţii, despre care se ştie că în aceste comunităţi au un cuvânt extrem de important de zis, chiar şi atunci când vine vorba de soarta partenerei de viaţă.

„Se pare că bărbaţii au înţeles. Este o chestiune de viaţă şi de moarte, ei sunt de fapt ce care aleg dacă îşi lasă nevasta să vină să îşi pună sterilet după ce au trei, patru copii sau dacă o lasă să se îmbolnăvească şi să moară. Le-am explicat că la cancer e nevoie de bani, de mulţi bani pentru tratament sau altfel se ajunge la moarte.”, explică Rodica Borlan.

„Am avut o pacientă la noi care avea acasă 9 copii şi mai făcuse încă 10 chiuretaje. Când i-am zis că după al treilea chiuretaj şansele de cancer sunt de 70% şi că a ea e o minune că încă nu a păţit nimic a mers acasă la bărbat şi i-a zis că nu vrea să moară şi s-a întors şi a acceptat să îi punem sterilet”, povesteşte afirmă Daniela Dumitraş, referent Crucea Roşie

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite