Satu Mare: Fermă bio de melci la Bixad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Hotca
Mircea Hotca

Sătmăreanul Mircea Hotca a început afacerea în 2008, iar anul acesta este primul în care a făcut export în Franţa şi Italia. Ca să îşi păstreze statutul de fermă bio, sătmăreanul a cultivat câteva hectare de teren cu varză, sfeclă şi rapiţă, cu care hrăneşte melcii.

Singura fermă bio de melci din judeţul Satu Mare se află la 3 kilometri de oraşul Negreşti Oaş spre Bixad. Mircea Hotca, de 28 de ani, este proprietarul fermei, iar anul acesta a trimis oferte de comercializare către 87 de firme din străinătate. În prezent are un efectiv de 6-7.000 de ede kilograme de melci româneşti, din specia „Helix Pomatia", iar din primăvara anului viitor intenţionează să îşi completeze ferma cu melci din specia Helix Aspersa Muller.

Mortalitate mare pe timp de vară
Alte două ferme de melci din Satu Mare s-au închis în ultimii ani. Mircea Hotca spune că principalul motiv pentru care fermele au ajuns în faliment este că fermierii nu au reuşit să ţină în frâu mortalitatea mare care se înregistrează pe timpul verii la melci. „Fermierii nu au reuşit să împiedice mortalitatea în rândul melcilor. Înregistrau o mortalitate de până la 70% datorită secetei şi a unei insecte pe care nu au ştiut să o combat“, a declarat fermierul. El mai spune că melcii româneşti au mare căutare în perioada iarnii, când preţul unui kilogram porneşte de la 4 euro. „Vara, kilogramul de melci se vinde cu 2-2,5 lei, deoarece se găsesc suficienţi melci în natură. La sfârşitul lunii august, când încep ploile iar temperaturile scad, melcii intră în pământ, iar preţurile încep să crească. Vreau să renunţ la o parte din populaţia de melci autohtoni şi să aduc puiet de Helix Aspersa Muller”, mai spune fermierul.

Anul acesta a început să exporte melci
Anul acesta este primul în care tânărul fermier a exportat melci, până acum fiind preocupat de înmulţirea şi creşterea populaţiei. În prezent, tânărul fermier a trimis oferte de comercializare a melcilor către 87 de firme din străinătate, cererea pe piaţa externă fiind foarte mare. „Cele mai mari cereri le am  din Franţa şi Italia. Vând melci şi pentru consum, dar şi pentru înfiinţarea de noi ferme”, spune Mircea Hotca. Întregul proiect de înfiinţare a fermei bio de melci, în valoare de peste două miliarde de lei vechi, l-a finalizat în anul 2008. Jumătate din bani au venit de la Uniunea Europeană printr-un proiect SAPARD pe care l-a accesat în anul 2006. Ferma se întinde pe o suprafaţă de 17.000 de metri patraţi, din care 6.000 sunt cultivaţi. Hrana melcilor este compusă din varză, sfeclă şi rapiţă. „Am semănat varză, sfeclă şi rapiţă, iar când nu o să mai pot să lucrez pământul, melcii se vor hrăni cu plantele care vor creşte în voie. Ferma este bio aşa că nu pot să hrănesc melcii cu furaje”, spune Mircea Hotca.

Satu Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite