Românca plecată în Danemarca să ajungă între marii manageri de fotbal ai lumii: „Sunt conştientă că mulţi vor încerca să mă calce în picioare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Moise, o tânără sătmăreancă studentă la o facultate de prestigiu din Danemarca, vrea să demonteze mitul conform căruia femeile nu se pricep la fotbal. Ea va înfiinţa şi gestiona cinci echipe de fotbal care se vor întrece într-un campionat.

Alexandra Moise (20 de ani), din Tăşnad (judeţul Satu Mare), este studentă în Danemarca, la „Copenhagen Business Academy“ (n.r. – „Academia de Afaceri din Copenhaga“), unde a ajuns cu ajutorul unei burse. Încă de mică, a fost fascinată de fotbal, după ce tatăl ei i-a explicat regulile şi au urmărit împreună meciurile de la Campionatele Mondiale. În timp, a devenit un adevărat suporter al echipei Dinamo şi mărturiseşte că nu a văzut niciodată acest sport ca fiind unul dedicat exclusiv bărbaţilor. Ce legătură poate exista între o facultate de economie şi o pasiune pentru fotbal? Alexandra crede că le poate împăca pe amândouă: vrea să fie manager în fotbal.

„În familia mea, fotbalul este o religie şi tatăl meu mi-a cultivat de mică dragostea pentru acest sport. Cât timp am studiat în ţară eram convinsă că voi urma Facultatea de Drept, apoi m-am întors la prima mea iubire, fotbalul, şi am decis să fac o carieră din asta“, povesteşte sătmăreanca.

Fotbalistul ei preferat e Lionel Messi, despre care spune că e un talent înnăscut, muncitor şi perseverent, iar meciurile pe care nu le ratează niciodată sunt ale echipelor Manchester United şi FC Barcelona.

„La început, fotbalul mi s-a părut simplu şi interesant ca regulament, eram curioasă să văd cine câştigă, cum se situează echipa preferată în clasament, şi mai ales îmi plăcea suspansul din timpul meciurilor. Mai târziu, când mi-am dat seama că e un teritoriu pe care prea puţine femei îndrăznesc să păşească, mai ales pe partea de management, a devenit o provocare, una frumoasă, în care mă regăsesc pe zi ce trece tot mai mult, motiv pentru care îmi doresc să fac o carieră în acest domeniu“, explică Alexandra Moise.

Prejudecăţi şi etichete

„Sunt conştientă că mulţi vor încerca să mă calce în picioare, sunt conştientă că trebuie să fii călit pentru a face faţă răutăţilor, mă aştept să existe discriminări sau discuţii legate de acest subiect, dar sunt mai mult decât pregătită să le întâmpin şi sunt determinată să dobor orice mit legat de existenţa femeilor în managementul sportiv. Nu mă deranjează, intimidează sau doboară ideea că voi trăi şi munci în permanenţă într-o lume dominată de sexul masculin. Cred că sunt destul de inteligentă să fac faţă provocărilor cu zâmbetul pe buze şi fără a pune la suflet vorbele răutăcioase“, mărturiseşte sătmăreanca.

Studiază industria şi etica sportivă

Pentru a fi pe deplin pregătită pentru lumea fotbalului, Alexandra a decis să înveţe de la cei mai buni profesionişti în domeniu din Danemarca. „Momentan studiez Marketing şi Management, program în urma căruia mă voi putea înscrie la profilul Sports Management, unde se studiază intens marketingul
şi managementul sportiv, industria şi etica sportivă, noţiuni de drept utilizate în mediul sportiv şi teorii, practici şi metode folosite în lumea sporturilor pentru a promova şi gestiona o echipă de fotbal. E foarte interesant, mai ales că am posibilitatea de a pune în practică tot ce învăţ“, adaugă Alexandra Moise. Dincolo de posibilităţile pe care le oferă campusul universitar şi materialele didactice puse la dispoziţia elevilor, Alexandra este instruită în ale sportului de unii dintre cei mai apreciaţi oameni din domeniu.

Alexandra alături de colegele de la Academia de Afaceri din Copenhaga. sursa. arhiva personală

image

„Studiile superioare aici sunt structurate diferit faţă de modelul din România. Echivalentul licenţei fiind programul «AP», urmat de «Bachelor» care este format din patru semestre, ultimul fiind un semestru de internship. Momentan sunt la finalul celui de-al doilea semestru din «AP». Practic, licenţa durează trei ani şi jumătate în cazul meu. Programul este flexibil, ai posibilitatea să şi lucrezi. Cât despre profesori, tot ce pot să spun e că învăţ din experienţa unor legende ale domeniului. De exemplu, profesorul care predă Marketing Internaţional, din acest semestru, lucrează de 20 de ani pentru Carlsberg, a făcut strategii de marketing pentru FIFA, Manchester United, Liverpool, şi acestea sunt doar câteva nume mari din cele multe. Sunt fascinată efectiv în secunda în care începe să discute. În ansamblu, am fost foarte plăcut surprinsă de sistemul educaţional de aici“, spune tânăra.

„Referitor la România, am anumite reticenţe“

Deşi nu are decât 20 de ani, sătmăreanca are deja un plan bine stabilit referitor la viitorul ei, însă lasă loc şi de schimbări. Afimă cu certitudine că viaţa ei s-a schimbat şi că tinerii au prea puţine posibilităţi de afirmare şi de a-şi clădi un viitor în România, motiv pentru care nu regretă că a ales să îşi pună bazele unei cariere profesionale departe de casă.

„Cu toate că e mult prea devreme să mă pronunţ, mi-ar plăcea mult să mă stabilesc aici. M-am obişnuit foarte tare cu stilul de viaţă danez şi mi se potriveşte foarte bine. Plus că am posibilitatea să urmez o carieră din iubire şi pasiune pură, ceea ce mă face să iubesc şi mai mult Danemarca. Referitor la România, am anumite reticenţe legate de o întoarcere definitivă acasă. Sunt anumite diferenţe în mentalitatea şi atitudinea oamenilor, în sistemul educaţional universitar. În plus, birocraţia şi tot ce trebuie să facă un tânăr pentru a ajunge să facă ceea ce îi place, mă fac să îndrăgesc mai mult nordul Europei. Dacă aş putea aduce în România stilul de viaţă pe care îl am aici şi să fac ce îmi place, m-aş întoarce acasă. La urma urmei, acasă e acasă“, mai spune Alexandra.

Un proiect ambiţios

Alexandra Moise va înfiinţa şi gestiona în curând cinci echipe de fotbal. Este vorba despre cinci echipe de băieţi care vor debuta în primăvara acestui an, în cadrul unui campionat organizat între campusurile din cadrul „Copenhagen Business Academy“. Echipele vor funcţiona strict după regulamentele şi codurile de conduită FIFA.

„Scopul acestui proiect este de a crea o punte de legătură între studenţii veniţi la studii din toate colţurile lumii. Pe mine acest proiect mă va ajuta să gestionez diferite situaţii, să fac faţă provocărilor şi mărturisesc că este o experienţă care îmi dă o imagine mai clară în legătură cu ce mă aşteaptă în următorii ani“, spune ea.

Tânăra adaugă că nu va fi însă uşor, pentru că sunt multe lucruri de pus la punct, mai ales că ea îşi doreşte victoria în acest campionat. „Practic, se începe cu stabilirea numărului de echipe, numărului de jucători, regulile de conduită şi etică pe teren (care vor fi în concordanţă cu regulamentele FIFA), preselecţiile pentru fiecare echipă, numirea arbitrilor şi găsirea sponsorilor pentru echipamentele necesare. La acestea se adaugă şi coordonarea jucătorilor pe teren, alegerea strategiilor pe durata campionatului şi gestionarea fiecărei echipe în sine cu nevoile pe care le întâmpină pe parcurs“, încheie tânăra.

Vă mai recomandăm:

Paula Oneţ, senzaţia noului val al filmului românesc. Tânăra din Satu Mare câştigă premii pe bandă rulantă la festivaluri

Fata din Satu Mare care a văzut toată lumea. Viaţă de voluntar din India până în Columbia: „Mi-am dat seama că noi, românii, suntem mult mai reci”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite